Έξι καίρια ερωτήματα περιμένουν απαντήσεις...

fylakes korydallou

του Ζαχαρία Ζούπη

Σε λίγες ώρες, την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου, ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης καταθέτει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Αυτή η κλήση δεν πέρασε απλά. Κόστισε την αντικατάσταση του κ. Νικολόπουλου των ΑΝΕΛ, επειδή ψήφισε την κλήση τόσο του Γ. Πανούση, όσο και του επικεφαλής της ΕΥΠ κ. Γ. Ρουμπάτη !
Βλέπετε οι θεσμοί στην χώρα μας λειτουργούν εξαιρετικά και η διαφάνεια είναι μέλημα όλων. Τόσο πολύ που ο Πρωθυπουργός της χώρας σιωπά απέναντι σε σοβαρότατες καταγγελίες για διαπλοκή πολιτικών στελεχών με τρομοκράτες και απειλές κατά της ζωής του. Την ίδια ώρα τα επιτελεία του Μαξίμου προσπαθούν να εμφανίσουν τον Γ. Πανούση από μυθομανή έως φαντασιόπληκτο, από τρελό έως μέρος σχεδίου ανατροπής της Κυβέρνησης.

Θέλει δεν θέλει ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν πια κρίσιμα ερωτήματα και συγκλονιστικές διαρροές ομιλιών, από τα οποία κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει. Μονόδρομος για τον Αλέξη Τσίπρα θα ήταν να τα απαντήσει και αν στέκουν οι καταγγελίες να λύσει τον γόρδιο δεσμό «ευαίσθητων» πολιτικών στελεχών, τρομοκρατίας και βαρόνων του οργανωμένου εγκλήματος. Μονόδρομος για τον Αλέξη Τσίπρα θα ήταν να θέσει τέρμα σε αυτή την συναλλαγή, σε αυτό το σύμπλεγμα που θρέφει ακόμα το τέρας της τρομοκρατίας. Φαίνεται να επέλεξε την μετωπική σύγκρουση. Μέγα λάθος. Μόνο να χάσει έχει. Και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό….. Για αυτό δεν πρέπει να μείνει καμία σκιά στην υπόθεση.

Υπάρχουν έξι καίρια ερωτήματα που απαιτούν απάντηση :

ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟ : Όλη αυτή την περίοδο που απασχολεί την κοινή γνώμη η «υπόθεση Πανούση» ακούγονται διάφορα, διαρρέονται διάφορα, χρησιμοποιούνται απαράδεκτοι χαρακτηρισμοί κατά του π. Υπουργού. Το βασικό ερώτημα που κάποιοι δείχνουν να επιθυμούν να ξεχαστεί είναι :

Είναι μυθοπλασία όπως ισχυρίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ τελικά οι καταγγελίες Πανούση για σχέσεις στελεχών του Κυβερνώντος κόμματος με τρομοκράτες και απειλές κατά της ζωής του ή είναι αλήθεια και επομένως ο Πρωθυπουργός και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανεπανόρθωτα έκθετοι, ενώ η ενέργεια των δύο υπουργών να καταθέσουν και μηνυτήρια αναφορά από πάνω (!) λαμβάνει άλλο χαρακτήρα; Αυτό είναι το βασικό ερώτημα και σε αυτό πρέπει να απαντήσει η Δικαιοσύνη και η Επιτροπή Θεσμών.

ΕΡΩΤΗΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ: Ο κύριος Πρωθυπουργός είχε ενημερωθεί μήνες πριν για την καταγγελλόμενη δράση στελεχών του Κόμματος του, για τις επαφές με «υψηλόβαθμους» βαρυποινίτες και τρομοκράτες, για τις απειλές κατά ζωής Υπουργού; Αν ναι, τίθεται ασφαλώς κορυφαίο πολιτικό, συνταγματικό θέμα. Τίθεται θέμα Δημοκρατίας από την στιγμή που μια Κυβέρνηση- με την κάλυψη σε αυτή την περίπτωση- του Πρωθυπουργού συναλλάσσεται με τρομοκράτες για το πώς θα νομοθετήσει.

ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ: Γιατί αλήθεια ο πολύ «ευαίσθητος» κ. Παρασκευόπουλος και ο κ. Τσίπρας έκριναν σκόπιμο να καταθέσουν μηνυτήρια αναφορά κατά αυτών που κατέστησαν γνωστά κρίσιμα στοιχεία για την διαπλοκή τρομοκρατών και πολιτικών στελεχών και όχι και κατά όσων αποκαλύπτεται ότι ήθελαν να εξοντώσουν Υπουργό; Πως εξηγείται αυτή η περίεργη «ευαισθησία» για το πρώτο και η μυωπία για το δεύτερο; Δεν θεωρούν σοβαρή υπόθεση τον κίνδυνο απώλειας ζωής από την δράση της συμμαχίας βαρυποινιτών, τρομοκρατών;

ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΕΤΑΡΤΟ: Πόσο ορθή και αθώα θεωρείται η εσπευσμένη αλλαγή του μέχρι πρότινος Προϊσταμένου της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ που συνέταξε φάκελο με τα στοιχεία που αποκαλύπτονται; Γιατί διώχνεται αυτή την στιγμή που διεξάγεται διπλή εισαγγελική έρευνα; Η επίσημη εξήγηση ήταν ότι δεν ήταν «αποδοτικός», ενώ είχε σωρεία επιτυχιών σε θέματα τόσο δίωξης του οργανωμένου εγκλήματος, όσο και διαφθοράς στα σώματα ασφαλείας. Ακόμα όμως και αν γίνει αποδεκτός ο ισχυρισμός, γιατί δεν θα μπορούσε να προχωρήσει η αλλαγή του συγκεκριμένου αξιωματικού, όταν θα είχε προχωρήσει η έρευνα;

ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΕΜΠΤΟ: Τελικά τι αρμοδιότητες είχε ο κύριος Λάμπρου ως σύμβουλος του Υπουργείου Δικαιοσύνης; Ο κ. Παρασκευόπουλος μας είχε κάνει γνωστή την θέση του ότι συζητά με τους πάντες, αλλά δεν συναλλάσσεται , δεν διαπραγματεύονται. Ωστόσο από τους διαλόγους –αν ισχύουν ασφαλώς- προκύπτει ότι ο σύμβουλος του συζητούσε με τρομοκράτες για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ, για όρους που αν τηρούνταν θα αποφυλακιζόταν ο Σάββας Ξηρός, για το αν θα είναι υποχρεωτική η λήψη DNA από συλληφθέντες! Συγνώμη, αλλά αυτά δεν αφορούν τις συνθήκες κράτησης και δεν τίθεται σε συζήτηση με τρομοκράτες, δεν αφορά κανένα Δίκτυο για τα δικαιώματα των κρατουμένων. Τι γνώριζε από όλα αυτά ο κ. Παρασκευόπουλος;

ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΚΤΟ : Ποιοι ήταν οι λόγοι που η «πρώτη φορά Αριστερά» θεώρησε ότι ως πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία της πρέπει να είναι η αποφυλάκιση του καταδικασμένου σε 5 φορές ισόβια υπαρχηγού της 17 Ν Σάββα Ξηρού και η κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας όπου κρατούνται όλοι οι εκκολαπτόμενοι τρομοκράτες των «Πυρήνων της Φωτιάς»; Η κοινωνία ήταν ήδη χτυπημένη από την εφαρμογή των δύο πρώτων Μνημονίων. Ανάμενε ελπιδοφόρα μέτρα ανακούφισης. Αυτά έπρεπε να είναι τα πρώτα μέτρα που πήρε και γιατί;

eep logo