Αριστεροί και μη...

glampedakis manos

του Μάνου Γλαμπεδάκη

Μπορούμε να ονομάσουμε αριστερή την κ. Κουντουρά επειδή εκλέχτηκε ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ; Όχι βέβαια. Προέρχεται πολιτικά από ένα ακροδεξιό μόρφωμα, συνεργάστηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ και μεταπήδησε στο ψηφοδέλτιο του. Σαν συνεργαζόμενη μπορεί να έβαλε νερό στο κρασί των ακροδεξιών παραδοχών του προηγούμενου φορέα της αλλά, όχι και αριστερή. Συνεργαζόμενη. Το ίδιο ισχύει και για άλλους ομοϊδεάτες της που μεταπήδησαν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Θα ήταν παράλογο να τους βαφτίσει κάποιος αριστερούς, αν μάλιστα αναφέραμε ονόματα θα αρχίζαμε να γελάμε. Συνεργαζόμενοι. Από κει και πέρα, πολλά μπορούμε να πούμε για τις επιλογές συνεργατών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα ήταν ένα αυτοτελές κεφάλαιο, άσχετο από τον χαρακτηρισμό ως αριστερών όλων αυτών.

Έβλεπα στις ειδήσεις το βίντεο από το τελευταίο ξέσπασμα του Πολάκη αυτή την φορά εναντίον των Ανεξάρτητων Αρχών.
Τον καταλαβαίνω.
Οι Ανεξάρτητες Αρχές είναι ένα φρένο στην ανεξέλεγκτη δύναμη της εκτελεστικής εξουσίας. Είναι αυτό που διαχωρίζει τις σύγχρονες Δημοκρατίες, που βασανιστικά έφτασαν σε παραδοχές ότι η εκτελεστική εξουσία αν δεν ελέγχεται από πολλές πλευρές γίνεται επικίνδυνη για τους πολίτες, από τις παραδοσιακές «δημοκρατίες» που εξαντλούν τις δημοκρατικές διαδικασίες τους με τις εκλογές κάθε κάποια χρόνια.

Καταλαβαίνω την επιθυμία του Πολάκη να λειτουργεί ανεξέλεγκτα την «επόμενη φορά» να μας κάνει και μας σαν την χώρα του Πούτιν ή του Ερντογάν.
Εκείνο που δεν καταλαβαίνω, με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατά δήλωση του δεν ανήκει στην λενινιστική αριστερά, τι εννοούν οι σύντροφοι του όταν τον χαρακτηρίζουν αριστερό, κάποιοι μάλιστα και παράδειγμα αριστερού. Σε τι είδους αριστερά αναφέρονται και καμαρώνουν για το παλληκάρι.

Ξέρω, είναι πολλοί αυτοί -οι απέναντι από την αριστερά- που με χαρά τον δείχνουν και λένε «αυτός είναι αριστερός». Βολεύει πολλές προσδοκίες ο χαρακτηρισμός αλλά και οι «εντός» και οι «εκτός» είναι «επι τα αυτά».
Κι αν δεν είναι αριστερές οι απόψεις του, τότε τι είναι;
Αυταρχικές. Ολοκληρωτικές. Αντιδραστικές. Αντικοινωνικές. Αντιδημοκρατικές ότι κι αν σημαίνει για τον καθένα η δημοκρατία.
Αριστερές δεν είναι.

Συνεργαζόμενος κι αυτός. Επιλεγμένος γιατί μπορεί να απευθύνεται σε κουκιά ψεκασμένων περί τα εμβόλια και την Νέα Τάξη, και το ψαλίδισμα της Δημοκρατίας και γαία πυρί μιχθήτω.
Σίχαμα για τους Αριστερούς, αλλά πολύτιμος για την εξουσία.
Την ανεξέλεγκτη εξουσία, όχι όποια κι όποια.

 

 

eep logo