Συμμετοχή στις δικηγορικές εκλογές σημαίνει ελπίδα

kalompratsou ioanna

της Ιωάννας Καλομπράτσου*

Πολύ πριν φτάσει η ώρα των εκλογών στον δικηγορικό σύλλογο Πειραιά, σκεφτόμουν αν πρέπει να έχω ενεργή συμμετοχή ή να απέχω. Το ερώτημα –και όχι μόνο δικό μου αλλά πολλών νέων, κυρίως, δικηγόρων- ήταν σε τι με έχει βοηθήσει ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά και πώς με έχει συνδράμει όλα τα έτη που ασκώ την δικηγορία;

Δυστυχώς δεν μπορούμε να πούμε τα καλύτερα. Μόνο κάποιες διαμαρτυρίες με αποχές διαρκείας ως μέσο πίεσης σε ζητήματα που απασχολούν τον χώρο και μέχρι εκεί.

Καμία βοήθεια στην μητέρα δικηγόρο, καμία αρωγή στον μεμονωμένο δικηγόρο, καμία υποστήριξη εν μέσω της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων, κανένας σεβασμός στο πρόσωπό μας και στην ιδιότητά μας, καμία μέριμνα για βελτίωση της καθημερινότητάς μας. Παραθέτω το πιο απλό παράδειγμα: Δεν έχουμε καν wi-fi στον χώρο των δικαστηρίων για στοιχειώδη εξυπηρέτηση!

Επιπλέον, ενώ είναι ορατή η ραγδαία μείωση της δικηγορικής ύλης, δεν ελήφθη υπόψη για μια ακόμη φορά η γνώμη μας. Υπενθυμίζω περί τούτου, την κατάργηση της υποχρεωτικής παράστασης των δικηγόρων στα συμβόλαια αλλά και τη δυνατότητα πλέον των διαδίκων, σε συγκεκριμένες διαδικασίες, να παρίστανται στα δικαστήρια χωρίς την παρουσία δικηγόρου! Οι αλλαγές αυτές βεβαίως, δεν έπληξαν μόνο εμάς ως δικηγορικό κλάδο αλλά θέτουν σε κίνδυνο και τους πολίτες καθώς ο ρόλος του Δικηγόρου είναι να προστατεύει τα συμφέροντα τους!

Κι ενώ λοιπόν ένιωθα ότι είχα πολλούς λόγους να μην ασχοληθώ (δια της ψήφου μου) με τα κοινά, βρέθηκα υποψήφια για το ΔΣ. Όσο αντιφατικό κι αν ακούγεται το έπραξα για τους ίδιους λόγους! Πολύ περισσότερο αφού μου δόθηκε η δυνατότητα να συμπορευθώ με τον επικεφαλής του συνδυασμού «Συμμαχία για την Ανανέωση», Χρόνη Περιβολάρη.

Δεν θέλω να είμαι δικηγόρος που απλώς θα αντιδρά ή θα ασκεί κριτική, αλλά δικηγόρος που θα έχει προσπαθήσει να διεισδύσει στα προβλήματα και θα επιχειρήσει να τα αντιμετωπίσει.

Είναι δεδομένο ότι από τους νεότερους ειδικά, δικηγόρους δεν περισσεύει κανείς και δεν πρέπει η όποια απογοήτευση του παρελθόντος να εκδηλωθεί δια της αποχής μας. Η συμμετοχή δημιουργεί ελπίδα!

Ελπίδα για να δοθούν λύσεις αναφορικά με το παρόν και το μέλλον μας. Ελπίδα για ρήξεις στα κακώς κείμενα αλλά και συγκλίσεις σε όσα μας ενώνουν. Ελπίδα που θα μεγεθύνεται όσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή μας.

Ελπίδα για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε καλύτερα τα κοινοτικά κονδύλια που μας αφορούν (αγορά εξοπλισμού γραφείου κλπ) και να μην απορρίπτονται αυτά για αστείους γραφειοκρατικούς λόγους.

Ελπίδα για τη δυνατότητα δημιουργίας συνεργατικών σχημάτων που θα βοηθούν στην αντιμετώπιση των λειτουργικών δαπανών και στην άνοδο του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Ελπίδα για συνεχή διάλογο με την Πολιτεία και πιεστική παρέμβαση στα κέντρα που λαμβάνονται οι αποφάσεις.

Ελπίδα για να μην υπάρχουν αρνητικές κι ατυχείς συμπεριφορές είτε από Δικαστές είτε από δικαστικούς υπαλλήλους, ειδικά προς νέους συναδέλφους αλλά κι εμπειρότερους.

Ελπίδα για να μπορέσουμε επιτέλους να αποκτήσουμε –και με τη συμβολή του Δικηγορικού Συλλόγου- ένα Δικαστικό μέγαρο αντάξιο του Πειραιά.

Ελπίδα για ένα Δικηγορικό Σύλλογο πραγματικά δίπλα στον συνάδελφο.

*Η Ιωάννα Καλομπράτσου είναι δικηγόρος Πειραιά, υποψήφια για το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου.

eep logo