Τίτλοι τέλους για την ΠΙΤΣΟΣ: Χαμένοι οι εργαζόμενοι

Bakadima Foteinh

της Φωτεινής Μπακαδήμα*

Πριν λίγες μέρες μπήκε οριστικό λουκέτο σε μια ιστορική βιομηχανία της Ελλάδας, τη βιομηχανία Πίτσος. Παρόλο που οι εργαζόμενοι της εταιρείας προσπάθησαν να παραμείνει το εργοστάσιο στη χώρα μας, κάτι τέτοιο δεν συνέβη και, έπειτα από 156 χρόνια, η γερμανική εταιρεία Bosch Siemens Hausegerate (BSH) βάζει λουκέτο στη μονάδα του Ρέντη και μεταφέρει την παραγωγή στην Τουρκία. Μια βιομηχανία συνυφασμένη με την ελληνική κοινωνία και οικογένεια κλείνει, οδηγώντας τους εργαζόμενους, που είναι οι μόνοι αθώοι, στην ανασφάλεια και την ανεργία. Μια επιχείρηση η οποία έχει δώσει δουλειά στην πλειοψηφία των κατοίκων τωρινών και παλαιότερων του Πειραιά, πλέον κατεβάζει ρολά γιατί δεν στηρίχθηκε, ούτε της δόθηκε η σημασία που θα έπρεπε.

Τέλος Μαρτίου ήρθε το προμελετημένο ναυάγιο μιας ζωτικής σημασίας επένδυσης που όφειλε η Siemens στο ελληνικό κράτος, σύμφωνα με τη σύμβαση εξωδικαστικού συμβιβασμού που υπεγράφη τον Αύγουστο του 2012 μετά το πολύκροτο σκάνδαλο των «μαύρων ταμείων».

Ποιος δεν θυμάται πως, μέσω αυτών, ο πολυεθνικός κολοσσός «λάδωνε» πολιτικά κόμματα και υψηλόβαθμους υπηρεσιακούς παράγοντες της χώρας μας προκειμένου να εξασφαλίζει πανάκριβες και αμφίβολης χρησιμότητας δημόσιες συμβάσεις;

Όμως, στη θέση της προσδοκώμενης επενδυτικής αναβάθμισης, το εργοστάσιο της Πίτσος στου Ρέντη κλείνει οριστικά για να μεταφερθεί στην Τουρκία, απ’όπου θα εξάγει προϊόντα και στη χώρα μας. Παρά τις ρητές δεσμεύσεις της Siemens μέσω συμβατικής υποχρέωσης για νέα επένδυση τουλάχιστον 60.000.000 ευρώ και διατήρηση 700 θέσεων εργασίας, οδηγηθήκαμε στα οριστικά ρολά και τη μεταφορά εκτός Ελλάδος.

Έτσι, μια σύμβαση που θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί εντός της τριετίας 2012-2015 αφέθηκε στη μοίρα που ήταν αναμενόμενο πως θα είχε σε μια χώρα όπου κυριαρχεί και αποφασίζει η εγχώρια και ξένη ολιγαρχία και τα ιδιωτικά συμφέροντα.

Οι πολιτικές ευθύνες Στουρνάρα και Χαρδούβελη είναι τεράστιες γιατί εκείνοι έδωσαν στους Γερμανούς της Siemensτη δυνατότητα να «ροκανίσουν» τον χρόνο, γέρνοντας την πλάστιγγα υπέρ τους και χρησιμοποιώντας κάθε λογής δικαιολογία για να κερδίσουν χρόνο και τελικά να καταφέρουν αυτό που ήθελαν.

Οι εργαζόμενοι, βλέποντας πως κάθε πιθανότητα εκσυγχρονισμού εξανεμιζόταν, προσπάθησαν μάταια να αντιδράσουν. Η οριστική απόφαση για το κλείσιμο λήφθηκε το 2017, επί ΣΥΡΙΖΑ και όριζε το κλείσιμο να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2018. Μετά από προσπάθειες, μεταφέρθηκε χρονικά η προθεσμία στο τέλος του 2020. Αξίζει δε να σημειωθεί πως ο τότε Υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, είχε δηλώσει τότε ότι «το κλείσιμο της Πίτσος δεν δείχνει κενό εμπιστοσύνης στην Ελλάδα αλλά αποτελεί μέρος αναδιάρθρωσης της πολυεθνικής που το ελέγχει», ξεχνώντας, καθώς φαίνεται πως η Siemens δεν είχε τηρήσει τις υποχρεώσεις της.

Οι ευθύνες, χωρίς αμφιβολία βαραίνουν όλα τα κόμματα του μνημονιακού τόξου που αδιαφόρησαν, αμέλησαν ή δολιχοδρόμησαν εσκεμμένα, με αποτέλεσμα να πετύχει η Siemens να μεταφέρει την παραγωγή της Πίτσος από την Ελλάδα στην Τουρκία, να κλείσει μια βιομηχανία άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία της χώρας, παίρνοντας μαζί της ένα κομμάτι από αυτήν.

Από τις εξελίξεις χαμένοι παραμένουν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι ελπίζουν ότι η πρόταση που έχει υποβάλει ο πρόεδρος της Πυραμίς Μεταλλουργία, Νίκος Μπακατσέλος για επαναλειτουργία της μονάδας υπό την ομπρέλα της εταιρείας του, θα λάβει το «πράσινο φως» και δεν θα βρεθούν στο δρόμο οι 200 εργαζόμενοι της Πίτσος. Σύντομα θα κριθεί αν, όπως ευχόμαστε όλοι, ευδοκιμήσει η πρόταση και βρεθεί λύση για τους εργαζόμενους που αναμένουν με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις και βλέπουν πως, δυστυχώς, η αδιαφορία από τους κυβερνώντες όποιοι κι αν είναι αυτοί είναι διαχρονική.

Η Φωτεινή Μπακαδήμα είναι βουλευτής Β’ Πειραιά και Γραμματέα ΚΟ ΜέΡΑ25