του Λεωνίδα Κουτρουμάνου
Συγκλονίζεται η κοινή γνώμη από τις σχεδόν σε καθημερινή βάση αποκαλυπτόμενες ιστορίες σεξουαλικής παρενόχλησης, εργασιακής κακοποίησης και παιδεραστίας στον χώρο του θέματος και της Τέχνης. Τηλεδίκες express, ετυμηγορίες και καταδίκες, όπως συνήθως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις.
Ασφαλώς οι απεχθείς πράξεις που καταγγέλλονται και βλέπουν το φως της δημοσιότητας χρήζουν διερεύνησης και είναι... πανάξιες δικαστικής προστασίας. Τα έννομα αγαθά που πλήττονται, ο φερόμενος τρόπος τέλεσης, αναδύουν έντονη την οσμή της κοινωνικής, ποινικής και κοινωνικής απαξίας στο ύψιστο επίπεδο. Και καλώς και ευλόγως εκφράζεται η κοινωνική απαρέσκεια.
Και επιπρόσθετα να δούμε μήπως όσοι γνώριζαν και δεν μίλαγαν έχουν και εκείνοι μία ευθύνη. Ίσως να μην μπορούσαν να καταγγείλουν, χωρίς αποδείξεις. Μπορούσαν όμως να απομονώσουν. Να δράσουν συλλογικά και χωρίς φανφάρες. Να σταματήσουν να συνεργάζονται σε επαγγελματικό επίπεδο με ανθρώπους των οποίων την άνομη συμπεριφορά γνώριζαν. Να λάβουν συμβουλή από έναν νομικό παραστάτη. Να κάνουν ΚΑΤΙ. Από το να μην κάνουν τίποτα. Η ευθύνη και η απόδοση της δεν εξαντλείται στις δικαστικές αίθουσες, έχει και κοινωνική και ηθική διάσταση. Εν τέλει, τα προσφυγόπουλα πήγαιναν στον Αυγεία….αυτοβούλως;
Ούτε λόγος για τα βασικά που μάθαμε στην Νομική. Τεκμήριο αθωότητας, μυστική ανάκριση, ένταλμα σύλληψης για αυτόφωρα μόνο κακουργήματα. Αυτά ανήκουν σε έναν άλλο νομικό πολιτισμό. Όχι στην Ελλάδα του 2021, εδώ που ο τρίτος πυλώνας της Δημοκρατίας είναι στον γύψο 4 μήνες τώρα αλλά…… ξύπνησε αιφνιδίως γιατί το ζήτημα είναι μείζονος σημασίας. Ο εκμισθωτής που περιμένει να πάρει πίσω το σπίτι του, για το οποίο ο κακοπληρωτής μισθωτής δεν πληρώνει δεκάρα δεν είναι άξιος προστασίας. Ο αιτούμενος μία διόρθωση στο Κτηματολόγιο, για ένα λάθος που το ίδιο το Κτηματολόγιο έκανε (!) και που περιμένει μία δικαστική απόφαση για να πουλήσει το σπίτι του, δεν είναι άξιος προστασίας. Η μητέρα δύο παιδιών που ο τέως σύζυγος της δεν της δίνει την ορισθείσα διατροφή και πεινάει δεν είναι άξια προστασίας. Ο πατέρας που η τέως σύζυγος του αποφασίζει να του διακόψει το δικαίωμα επικοινωνίας δεν είναι άξιος προστασίας.
Αντί επιμυθίου 1 : Η παραγραφή κακουργημάτων κατά ανηλίκων ήδη προβλέπεται ότι αναστέλλεται έως την ενηλικίωση τους. Δεν χρειάζεται κύριε Υπουργέ να επανέλθει κάτι που ισχύει. 470 άρθρα είναι όλα μαζί τα άρθρα του Ποινικού Κώδικα. Ένα την ημέρα αν μελετούσατε…
Αντί επιμυθίου 2 : Οι δικηγόροι επιβοηθούν στο έργο της Δικαιοσύνης. Δεν το προκαταλαμβάνουν!