Μια ΜΕΘ για την Δικαιοσύνη!

koutroumanos leonidas

Του Λεωνίδα Κουτρουμάνου

Συμπληρώνονται τρεις μήνες αναστολής σχεδόν του συνόλου των δικαστικών λειτουργιών πανεθνικά. Ελάχιστες διαδικασίες είναι ενεργές στις δικαστικές αίθουσες και παρόλα αυτά διάχυτη είναι η εντύπωση ότι τα δικαστήρια είναι σε λειτουργία. Η πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική. Και άκρως ζοφερή!

Σε μία σύγχρονη δημοκρατία, όπως ευαγγελίζονται ότι αποτελεί η Ελληνική Δημοκρατία οι κατέχοντες την εξουσία διαχρονικά, είναι αδιανόητο να βρίσκεται σε καραντίνα ο τρίτος θεσμικός της πυλώνας. Στην Ελλάδα σήμερα δεν παρέχεται έννομη προστασία. Είναι γνωστά σε όσους υπηρετούμε τον χώρο αυτό τα προβλήματα λειτουργικότητας που υφίσταντο στην λειτουργία των δικαστηρίων αλλά και άλλων υπηρεσιών που αν και δεν παράγουν δικαιοδοτικό έργο, συνέχονται με αυτό, όπως για παράδειγμα οι Δ.Ο.Υ., τα υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία, οι δημόσιες υπηρεσίες. Αλλά αυτό που συμβαίνει με την υγειονομική κρίση του κορονοιού έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Σταχυολογώντας από τα δεκάδες προβλήματα που δημιουργεί στις καθημερινές μας βιοτικές σχέσεις αυτή η αρνησιδικία, είναι άξια αναφοράς η παντελής αδυναμία ικανοποίησης οποιασδήποτε απαίτησης, χρηματικής ή μη, καθώς καθόλο το διάστημα της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων, απαγορεύεται κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης. Τούτο εδράζεται στην καταρχήν ορθή λογική της μη επιδείνωσης της οικονομικής ή πραγματικής κατάστασης ανθρώπων που κινδυνεύει λ.χ. το σπίτι τους με πλειστηριασμό ή που καλούνται να πληρώσουν χρέη τα οποία δημιουργηθήκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Δυστυχώς όμως, δεν φαίνεται να είναι κατανοητή η ανάγκη και των πολιτών που προστρέχουν στην έννομη τάξη για να διαφυλάξουν τις περιουσίες τους και να εξέλθουν και εκείνοι από αντίστοιχα οικονομικά αδιέξοδα. Κανείς, μα κανείς από το πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου Δικαιοσύνης δεν έχει εξετάσει για παράδειγμα τις περιπτώσεις των ιδιοκτητών που διαθέτουν ήδη τίτλο προς απόδοση του μισθωμένου ακινήτου τους και αδυνατούν να απολαύσουν το δικαίωμα της ιδιοκτησίας τους. Δεκάδες περιπτώσεις εξωστέων μισθωτών δεν μπορούν να υλοποιηθούν γιατί πολύ απλά….απαγορεύονται οι εξώσεις. Και αφορούν κακοπληρωτές μισθωτές ή μισθώσεις που έχουν λήξει πλην όμως παραμένουν εντός του ακινήτου παρά το γεγονός ότι έχουν εκδοθεί αποφάσεις έξωσης.

Απελπισμένοι ιδιοκτήτες ενός διαμερίσματος από το οποίο λαμβάνουν ένα ενοίκιο για να αντιμετωπίσουν βασικές τους ανάγκες διαβίωσης, καλούν τους νομικούς τους παραστάτες αλλά…..φευ! Δεν υπάρχει καμία απολύτως δυνατότητα ικανοποίησης της ήδη κριθείσας νόμιμης αξίωσης τους.

Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζει σήμερα και ένας ιδιοκτήτης ενός ακινήτου που του το καταπάτησε ένας κακόπιστος γείτονας. Ναι μεν η διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων δεν τελεί σε αναστολή αλλά χωρίς εξέταση μαρτύρων. Πως θα αποδείξει κάποιος την καταπάτηση της ιδιοκτησίας του χωρίς εμμάρτυρη απόδειξη, είναι κάτι μάλλον νομικά άγνωστο ή έστω παράδοξο.

Όσο παράδοξο είναι η πολιτική ηγεσία μιας χώρας να διασωληνώσει τα ίδια της τα πόδια, τον δικαστικό της πυλώνα. Όσο παράδοξο είναι ένας γιατρός να ηγείται (με τις καλύτερες προθέσεις) του Υπουργείου Δικαιοσύνης εδώ και 18 μήνες!