Η αντιπολίτευση …γερνάει

anthropoi skies

του Αλέξη Κολυβά

Η χώρα μας μαζί με την Νορβηγία και την Φιλανδία είναι οι τρεις ανάμεσα σε όλες τις άλλες της Ευρώπης που χρωματίζονται με πράσινο, σε ό,τι αφορά στην εξάπλωση και τις επιπτώσεις του κορωνοϊού. Όλες οι άλλες είναι στο κόκκινο, οι περισσότερες και στο πορτοκαλί. Αυτά καθορίζονται επίσημα από την ΕΕ, η οποία λαμβάνει υπόψη πολλές μετρήσεις και στατιστικά στοιχεία.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε επιπτώσεις από αυτό το δεύτερο και πολύ πιο έντονο από το πρώτο, κύμα της πανδημίας.

Έχουμε και είναι δραματικές, αλλά το ότι είμαστε στην καλύτερη θέση στην Ευρώπη, καλύτερη και από τις άλλες δυο «πράσινες» χώρες, που προανέφερα, σημαίνει πως κάτι γίνεται από την κυβέρνηση για να καταπολεμηθεί η πανδημία και γίνεται καλά ή τουλάχιστον καλύτερα απ’ όσο το κάμουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Με αυτά τα δεδομένα προκαλεί μεγάλες απορίες η αντιπολιτευτική τακτική της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης. Έχω το προνόμιο, που πλέον είναι θλιβερό, να έχω πρόσβαση και να βλέπω τις ανακοινώσεις, που εκδίδουν σχεδόν όλοι. Κόμματα και κυβέρνηση. Αν πάρεις στα σοβαρά αυτά που γράφονται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα αισθανθείς ότι ζεις στο Φαρ Ουέστ, στην Άγρια Δύση. Η λέξη «εγκληματική» ή «εγκληματικές» είναι αυτές που συναντάς περισσότερο από κάθε άλλη σε αυτές τις ανακοινώσεις. Τις ακούμε άλλωστε και στις δηλώσεις προέδρων και στελεχών, οι οποίες φυσικά εκτός του ότι αδικούν όσους προσπαθούν για να αντιμετωπιστεί αυτή η μάστιγα, είναι εκτός τόπου και χρόνου.

Μοιραία αναρωτιέται κανείς γιατί πολιτεύονται κατ’ αυτόν τον τρόπο, γνωρίζοντας ότι οι πιθανότητες να υποστούν μεγάλη πολιτική ζημιά από αυτή την στρατηγική είναι πάρα πολλές. Η απάντηση, κατά την ταπεινή μου γνώμη, είναι ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης δίνουν αγώνα επιβίωσης, καθώς αδυνατώντας να αντιληφθούν μια νέα παγκόσμια πραγματικότητα, η οποία έστω πιο αργά από άλλες χώρες θα επηρεάζει όλο και περισσότερο την χώρα μας, δεν μπορούν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες.

Διαισθάνονται όμως ότι θα υπάρξουν εξελίξεις σε αυτά και το κάθε στέλεχος προσπαθεί να πάρει καλύτερη θέση στην αφετηρία.
Κάνει για παράδειγμα ο Πολάκης μια επίθεση στην κυβέρνηση με την… ευγένεια και το πολιτικό ήθος που τον διακρίνουν και να σου από κοντά ο Ξανθός, που για να μη μείνει πίσω καταγγέλλει ότι κατέληξε σε φιάσκο ο εμβολιασμός κατά της Covid 19, όταν δεν έχει ακόμη αρχίσει ! Δεν πρόκειται για κεντρική στρατηγική αλλά ένα σύνολο επιμέρους προσωπικών στρατηγικών, που όσο και αν θέλουν να το βάλουν σε βιτρίνα δεν μπορεί να κρυφτεί ότι είναι αποτέλεσμα του κλίματος «Ο σώζων εαυτόν σωθήτω».

Πέραν τούτου, ο Παύλος Πολάκης που διαθέτει το χάρισμα να εκφράζει αυθεντικά τα πραγματικά αισθήματα των συριζαίων, στελεχών και ψηφοφόρων και είναι και μαρτυριάρης, το είπε πολύ πρόσφατα από το βήμα της Βουλής: «Η αριστερά θα ξανακυβερνήσει και θα είναι ντάλα μεσημέρι». Το ντάλα μεσημέρι είναι βέβαια «κλεμμένο» από τον σπουδαίο αγωνιστή της αριστεράς, με τον οποίο ουδεμία σχέση μπορεί να έχει ο Πολάκης, όλοι του ΣΥΡΙΖΑ και οι Π.Σ. μαζί τους, τον Κώστα Λουλέ που είχε πει στη Βουλή και αυτός :«θ’ αναγνωριστεί και θα ‘ναι ντάλα μεσημέρι», απαντώντας στον Ε. Αβέρωφ, που ισχυριζόταν ότι δε θ’ αναγνωριστεί ποτέ η ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση. Έτσι έγινε, αλλά όχι από τους ίδιους. Την ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση την αναγνώρισε ο Ανδρέας Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ.

Αυτό τους καίει και τους ζεματάει στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι καρέκλες και τα μεγαλεία που έχασαν και που γι’ αυτά πούλησαν ιδεολογίες και αρχές στον διάβολο. Όσο βλέπουν πως ό,τι και να κάνουν δεν έχει κανένα αποτέλεσμα, τρελαίνονται. Είναι πρωτοφανές ένα κόμμα, ενώ, όπως τουλάχιστον ισχυρίζονται, διευρύνεται πολιτικά και οργανωτικά, να συρρικνώνεται εκλογικά, όπως δείχνουν όλες οι μετρήσεις.

Είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό, μια κυβέρνηση που δεν είναι αλάνθαστη, αντίθετα κάνει πολλά λάθη και μερικά από αυτά είναι σοβαρά, να μην έχει την παραμικρή φθορά και να μην μπορεί να καρπωθεί τίποτε το σύνολο της αντιπολίτευσης. Βλέποντας μάλιστα ότι η πανδημία είναι πολύ πιθανόν να έχει αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με το εμβόλιο σε λίγους μήνες τους πιάνει πανικός και με τις καταγγελίες για την αποτυχία και το φιάσκο του εμβολιασμού ρίχνουν νερό στο μύλο αυτών που είναι κατά των εμβολίων.

Στο ΚΙΝΑΛ οι εναπομείναντες «λίθοι και πλίνθοι και ξύλα και κέραμοι» εξακολουθούν να είναι «ατάκτως ερριμμένα», αφού η κ. Γεννηματά τόσα χρόνια δεν κατάφερε να βάλει έναν λίθο πάνω σε έναν άλλο ή έστω ένα κέραμο, για να δημιουργήσει σε όλους αυτούς που πήγαν και ψήφισαν στην εκλογή της, προκειμένου να μη χαθούν οι παρακαταθήκες του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου, την ψευδαίσθηση, έστω ότι κάτι γίνεται. Διαχειρίζονται η ίδια και η παρέα της μια τεράστια πολιτική κληρονομιά και καταφέρνουν να σέρνονται μεταξύ της ανυπαρξίας και ενός ασήμαντου εκλογικού ποσοστού.

timesnews.gr

eep logo