Εμβολιασμός και υπευθυνότητα...

andrianopoulos andreas 2

του Ανδρέα Ανδριανόπουλου

Και βέβαια το εμβόλιο δεν θα πρέπει να είναι υποχρεωτικό. Στη λογική του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εξίσου όμως σοβαρές κι απόλυτες θα πρέπει να είναι και οι συνέπειες για όσους επιλέξουν να μην το κάνουν. Δίχως ναι μεν, αλλά, και μισόλογα. Στη λογική της ανάληψης ατομικών υποχρεώσεων και ευθυνών.

Αν ασθενήσεις δίχως να έχεις εμβολιασθεί μην περιμένεις περίθαλψη σε ΜΕΘ κρατικού νοσοκομείου. Πήρες το ρίσκο σου κι έχασες. Από εκεί κι έπειτα είσαι μόνος σου και καλή επιτυχία. Χωρίς εμβόλιο, είσαι κίνδυνος για τους άλλους. Άρα αποκλείεσαι από δράσεις ελεύθερες για τους υπόλοιπους. Οταν οι άλλοι κυκλοφορούν ελεύθεροι εσύ θα είσαι σε περιορισμό. Επίσης η χώρα θα πρέπει να είναι κλειστή σε ανεμβολίαστους επισκέπτες. Δίχως εμβόλιο δεν μπαίνεις στην Ελλάδα. Όσο κι αν φωνάζουν η Μέρκελ και οι καρεκλοκένταυροι των Βρυξελλών.

Πρώτη ευθύνη μιας χώρας είναι απέναντι στους πολίτες της. Κι όχι απέναντι στις σκοπιμότητες και τις όποιες επιδιώξεις των δανειστών της. Οσον αφορά τις τοπικές φωνές δυσπιστίας απέναντι στην ύπαρξη της ασθένειας και την ασφάλεια του εμβολίου, η χώρα πρέπει να δείξει σθένος και ωριμότητα. Δεν είναι δυνατόν οι όποιες περιφερειακές ή γραφικές φωνές να δημιουργούν θέματα για τον εμβολιασμό του πληθυσμού αλλά και για το κύρος της χώρας. Χρειάζεται όμως σοβαρότητα και συνέπεια σε όλα τα επίπεδα. Οχι αλλού κυρώσεις κι αλλού στραβά μάτια.

Από την κορυφή της κυβέρνησης μέχρι τον τελευταίο πολίτη τα μέτρα πρέπει να εφαρμόζονται ομοιόμορφα. Και οι συνέπειες να είναι για όλους ίδιες. Πέραν του σεβασμού των ατομικών δικαιωμάτων εξίσου σημαντική για τη δημοκρατία είναι η τήρηση της ισονομίας. Δίχως αυτήν δεν υπάρχει οργανωμένη τάξη. Δεν υπάρχει ουσιαστικά πολιτισμός.

tanea.gr

eep logo