Η βία κατά των γυναικών δεν είναι σε υποχώρηση!

endooikogeneiakh via 2

του Πέτρου Κόκκαλη*

Η βία κατά των γυναικών δεν είναι σε υποχώρηση. Αντιθέτως, η οικονομική κρίση, η επικράτηση υπερσυντηρητικών δυνάμεων που νομιμοποιούν τέτοιες συμπεριφορές μέσα από ακραία ρητορική, η πανδημία και ο εγκλεισμός, συμβάλλουν όλα σε μία κλιμάκωση των επιθέσεων εναντίον γυναικών διεθνώς.

Η βία κατά των γυναικών, σε επίπεδο δράστη, είναι αντρική υπόθεση. Ξεκινάει από ένα υποτιμητικό αστείο μέσα στην οικογένεια, για να καταλήξει μέχρι και σε γυναικοκτoνία αργότερα στην κοινωνία. Πολλοί προσπαθούν να πείσουν πως σε δύσκολους εποχές «δεν είναι καιρός για τέτοια», για παρεμβάσεις και λύσεις σε ζητήματα ισότητας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πως ο φεμινισμός είναι παρωχημένος και η πολιτική ορθότητα καταπιεστική κι αχρείαστη.

Πιστεύω το ακριβώς αντίθετο.

Ειδικά τώρα, σε συνθήκες τριπλής κρίσης, κλιματικής, υγειονομικής και οικονομικής, είναι πιο επιτακτικό από ποτέ να πάμε όλοι μαζί. Να αποδείξουμε πως «δεν περισσεύει κανείς». Πως όλοι και όλες είναι ίσοι, με δικαίωμα στην επιδίωξη της αυτοπραγμάτωσης τους, χωρίς φόβο, χωρίς τα δικαιώματα τους υπό αίρεση, αλλά όρθιοι και όρθιες, έτοιμοι να συμβάλλουν αποφασιστικά στην προσπάθεια για αλλαγή προς ένα βιώσιμο αύριο.

Μέρος αυτής της μάχης σε εθνικό επίπεδο αφορά τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης που παρότι ενσωματώθηκε στη νομοθεσία επί ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έχει σταματήσει κάθε ενέργεια και δράση για την εφαρμογή της.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αυτές τις μέρες, μαχόμαστε απέναντι στους συντηρητικούς για τη συμπερίληψη της έμφυλης ισότητας (gender balance) στη νέα στρατηγική για την προσαρμογή στη κλιματική αλλαγή.

*Δήλωση του βουλευτή Πέτρου Κόκκαλη για την παγκόμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

eep logo