Να επιληφθεί η ΕΣΗΕΑ για την «Αυγή»

eshea

Των Δ. Μαρκόπουλου, Σ.Βούλτεψη και Αν. Λοβέρδου*

 

Σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο κατά την οποία η πατρίδα μας και όλος ο πλανήτης δοκιμάζονται από την πανδημία, η εφημερίδα «Αυγή», κατά παράβαση κάθε κανόνα δημοσιογραφικής δεοντολογίας, αλλά και της ίδιας της αποστολής του Τύπου για ψύχραιμη και αντικειμενική ενημέρωση, δημοσίευσε ένα απαράδεκτο και καταδικαστέο σχόλιο.

Για λόγους καθαρής κομματικής ιδιοτέλειας, η εφημερίδα χρησιμοποίησε τις επιπτώσεις της πανδημίας στις Σέρρες, προβάλλοντας μακάβριες εικόνες και σχόλια για τάφους και νεκρούς, εργαλειοποιώντας την κρίση και προκαλώντας σύγχυση και τρόμο στους Έλληνες και τις Ελληνίδες που δίνουν την μάχη για τη ζωή και την ατομική ευθύνη.

Το αποτροπιαστικό αυτό γεγονός προσβάλλει την μνήμη των νεκρών, θίγει βάναυσα το δημοσιογραφικό λειτούργημα, συσκοτίζει την αλήθεια, αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη και αποδυναμώνει την κοινή προσπάθεια να επικεντρωθούμε όλοι στην κοινή πορεία για την τελική νίκη επί της πανδημίας.

Εντύπωση προκαλεί η εκ των υστέρων προσπάθεια να δικαιολογηθεί η αντιδημοσιογραφική και αντιδεοντολογική αυτή ενέργεια, με την εφημερίδα να εξηγεί πως οδηγήθηκε σ’ αυτήν από… «κεκτημένη ταχύτητα». Πρόκειται για την αποκάλυψη των πραγματικών προθέσεων της εφημερίδας και για μια θλιβερή πρακτική που καταφανώς αντιστρατεύεται την βασική αρχή για μια ενημέρωση χωρίς προπαγάνδα και κατασκευασμένες πληροφορίες.

Η εφημερίδα οφείλει να εξηγήσει τώρα τι είδους «κεκτημένη ταχύτητα» είναι αυτή και σε τι αποσκοπεί. Προφανώς βρισκόμαστε μπροστά στην απόδειξη ότι συχνά στη δημοσιογραφία η διόρθωση είναι χειροτέρα του λάθους.

Για τους παραπάνω λόγους καλούμε το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, αλλά και το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας, να ζητήσουν εξηγήσεις από την διεύθυνση της εφημερίδας «ΑΥΓΗ» και με ανακοινώσεις τους να επισημάνουν πως τέτοιου είδους δημοσιεύματα δεν θα γίνουν αποδεκτά στο μέλλον, καταδικάζοντας ξεκάθαρα αυτήν την προσβλητική και απαράδεκτη ενέργεια.

*Οι Σοφία Βούλτεψη, Γιάννης Λοβέρδος και Δημήτρης Μαρκόπουλος είναι βουλευτές της ΝΔ- μέλη της ΕΣΗΕΑ

 

eep logo