Ζούμε πάνω σε ένα ηφαίστειο...

logothetis stelios

του Στέλιου Λογοθέτη

Δυό παιδιά χάθηκαν στη Σάμο γιατί μέσα στην αμεριμνησιά της νιότης τους δεν χωρούσε ο θάνατος. Εννενήντα τουλάχιστον οι νεκροί και χίλιοι τραυματίες στη Σμύρνη μέχρις στιγμής γιατί η διαπλοκή στη Τουρκία κτίζει ακόμα πύργους από τραπουλόχαρτα. Άραγε σε ποιό Παράδεισο θα συναντηθούν τα θύματα του Εγκέλαδου; Στον παράδεισο του Αλλάχ ή στον Παράδεισο της Γένεσης; Ή και εκεί έχει κτίσει σιδερένιους φράκτες ο εθνικισμός και ο θρησκευτικός φανατισμός;

Έλληνες και Τούρκοι ζούμε αιώνες τώρα πάνω σε ένα ηφαίστειο. Όταν βρυχάται και μας κατακαίει, κάποιοι αρχίζομε να σκεπτόμαστε. Πέρα από τις φαντασιώσεις που μας έχουν ιστορικά καλλιεργήσει, οι δυό λαοί -με τα πολλά κοινά χαρακτηριστικά- θα μπορούσαν να βρούν κοινούς δρόμους στα προβλήματα τους.

Σήμερα που η πλειοψηφία των κατοίκων της γής (εκτός Τράμπ) αναγνωρίζει οτι το μέγιστο πρόβλημα στο πλανήτη είναι η κλιματική αλλαγή, μας έχει κυριεύσει εμάς και τον Ερντογάν η ψύχωση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ από την άλλη μεριά μας επιβάλλει η ΕΕ την απολιγνιτοποίσηση και τη Νέα Περιβαλλοντική Συμφωνία που προωθεί τη κατάργηση των ορυκτών καυσίμων και την επιβολή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Και λίγοι αναλογίζονται ότι μιά εξέδρα πετρελαίου στη θάλασσα η μια εξέδρα φυσικού αερίου μπορεί να προκαλέσει σε περίπτωση δυστυχήματος ανυπολόγιστη και αθεράπευτη οικολογική καταστροφή, όπως ένα πυρηνικό ατύχημα. Μια φορά θα συμβεί, με επιπτώσεις πολύχρονης διάρκειας.

Ας σκεφτούμε: αν τα δισεκατομμύρια που ξοδεύτηκαν και ξοδεύονται για τις αερομαχίες και τις NAVTEX και τη δραστηριότητα των δύο στόλων και του ερευνητικού είχαν επενδυθεί στον αγώνα ενάντια στο COVID-19, θα είχαμε ίσως σχολικές αίθουσες με 10 μαθητές, λεωφορεία και μετρό χωρίς στριμώγματα, όλος ό πληθυσμός θα είχε περάσει από τεστ και ο κάθε εισερχόμενος στη χώρα, το σύστημα υγείας θα είχε ενισχυθεί σε όλη την Ελλάδα με νοσηλευτικό προσωπικό και ΜΕΘ και οι βαριά ασθενείς θα θεραπεύονταν με τα αντισώματα και τη φαρμακευτική αγωγή που δεν θα περιορίζονταν σε μιά ελιτ.

Δεν είμαι αφελής. Δυστυχώς, είναι γνωστή η επεκτατική πολιτική του Ερντογάν. Όμως και από τις δυο πλευρές του Αιγαίου υπάρχουν σκεπτόμενοι άνθρωποι που οραματίζονται και άλλους δρόμους. Και πρέπει να συνεχίσουν να πιστεύουν ότι θα μπορούσαν τα πράγματα να ήταν και αλλιώς. Και να πιέζουν. Αλλιώς θα κυριαρχούν οι πολιτικοί της ΤΙΝΑ (THERE IS NO ALTERNATIVE) που συχνά πυκνά αναφωνουν: "Μόνο ένας σεισμός θα μας σώσει"

eep logo