Με θαλαμηγό ή φουσκωτό;

fouskoto tsipras

του Γιάννη Παντελάκη

Τελικά η απορία, έμεινε απορία. Πώς πήγε ο Τσίπρας στη Μήλο; Προσωπικά, μου ειναι αδιάφορο. Αν και όλα δείχνουν πως πήγε με το φουσκωτό ενός υφυπουργού (και ναι, ένα φουσκωτό μπορεί να κάνει τέτοια ταξίδια), αλλά ακόμα και αν πήγαινε με τη θαλαμηγό ενός εφοπλιστή δεν θα άλλαζε τίποτα επί της ουσίας. Θέμα εντυπώσεων είναι. Μπορεί να πήγαινε με μια θαλαμηγό αλλά αυτό να μην σήμαινε απαραίτητα πως προσχώρησε στη διαπλοκή. Μπορεί να υπήρχε ένα θέμα πολιτικής αισθητικής (ένας πρωθυπουργός συναγελάζεται μ' έναν οικονομικό παράγοντα), αλλά τέτοιο θέμα μπορεί να μπει και στην ενοικίαση για παράδειγμα του σπιτιού στο Σούνιο ενός εφοπλιστή από τον πρωθυπουργό. Και όλα αυτά δεν έχουν τέλος, άλλωστε ο Τσίπρας δεν είναι και ο συμπαθής Χοσέ Μουχίκα της Ουρουγουάης που κυκλοφορούσε μ' έναν σκαραβαίο!

Από την άλλη πλευρά, μπορεί ο πρωθυπουργός να πήγε μ' ένα φουσκωτό και αυτό να μην σημαίνει απαραίτητα πως δεν προσχώρησε στη διαπλοκή. Δεν έχουν καμία σημασία όλα αυτά, αφού αλλού κρίνεται ο βαθμός διαπλοκής πολιτικής με οικονομική ή άλλη εξουσία. Όλοι θυμόμαστε πως ο Κ. Σημίτης δεν είχε προκαλέσει ποτέ με τις δημόσιες εμφανίσεις του, αλλά όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων, στο υπουργείο Άμυνας για παράδειγμα, γινόταν ολόκληρο οικονομικό πάρτι όταν ήταν πρωθυπουργός.

Και αφού δεν μας ενδιαφέρει αν ο Τσίπρας μετακινήθηκε με κότερο ή φουσκωτό, γιατί να δίνουμε τόση σημασία άραγε; Γιατί το συγκεκριμένο περιστατικό, ιδιαίτερα ως προς τον τρόπο που παρουσιάστηκε, δείχνει το μεγάλο πρόβλημα πληροφόρησης ή παραπληροφόρησης καλύτερα, το οποίο είναι και ένα πρόβλημα δημοκρατίας. Ο βαθμός ενημέρωσης και ειδικά το προϊόν που λέγεται είδηση, επηρεάζει μυαλά, συνειδήσεις και κατευθύνει ψήφους. Και αν για ένα τέτοιο θέμα παραπολιτικής δημιουργείται ενα όργιο παραπληροφόρησης, εύκολα κατανοεί κάποιος τι συμβαίνει ή τι μπορεί να συμβεί για τα θέματα πολιτικής.

Έχει σημασία να δούμε χρονολογικά κάπως, τι συνέβη με το συγκεκριμένο πρωθυπουργικό ταξίδι. Ένα ή δύο τοπικά sites της Μήλου, έγραψαν πως ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε το νησί με θαλαμηγό. Αρκετά από τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης, δεν χρειάστηκαν πολύ χρόνο για να αναπαράγουν την είδηση με έμφαση βέβαια στη θαλαμηγό. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το θέμα πήρε τεράστιες διαστάσεις και σίγουρα ένα μεγάλο κομμάτι αποδεκτών αυτής της είδησης, σχημάτισαν τη γνώμη ότι ο Τσίπρας μετακινείται με θαλαμηγό εφοπλιστή. Τα συμπεράσματα για κάποιους βγήκαν και σίγουρα θα τα συζήτησαν στα καφενεία τις επόμενες ημέρες.

Τις επόμενες ημέρες, ωστόσο, η είδηση έλεγε (είτε δια στόματος δημάρχου του νησιού, είτε μέσω κάποιων αντιπολιτευόμενων την κυβέρνηση αλλά σχετικά έγκυρων ΜΜΕ, πως η θαλαμηγός ήταν ένα φουσκωτό του υφυπουργού Πολάκη. Σχετική επιβεβαίωση ήρθε και όταν το ίδιο φουσκωτό με τους ίδιους επιβάτες (πρωθυπουργό κ.ά.) επισκέφτηκε και τη Σίκινο. Ωστόσο, όσοι διάβασαν ή άκουσαν την πρώτη εκδοχή (της θαλαμηγού), δεν ειναι απαραίτητο να άκουσαν και τη δεύτερη (του φουσκωτού). Και στη δική τους ενημέρωση, υπάρχει ένας «αριστερός πρωθυπουργός που συναγελάζεται με εφοπλιστές». Δεν ξέρω αν αυτό θα συμβεί στο μέλλον, ξέρω πως αυτό δεν το αποδεικνύει το συγκεκριμένο περιστατικό.

Και αυτό που επίσης ξέρω με βεβαιότητα, είναι πως ο βαθμός αξιοπιστίας πολλών ΜΜΕ θα εχει υποστεί ένα ακόμα ισχυρό πλήγμα και καλό θα είναι να μην απορούμε μετά και γιατί οι πολίτες δεν αγοράζουν εφημερίδες και γιατί δεν εμπιστεύονται τις τηλεοράσεις, αλλαά και γιατί πολλές φορές διαπιστώνουμε να ψηφίζουν με ελλειμματική, στρεβλή ή και καθόλου πληροφόρηση...

protagon.gr

eep logo