Κατάρρευση στην αγορά - Κραχ στο λιανεμπόριο!

louketo 2

του Βασίλη Κορκίδη*

Ως γνωστό, σε δραματική κατάσταση βρίσκεται ο τζίρος των πολύ μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων εξ/ αιτίας των capital controls. Η κάθετη πτώση στο κύκλο και όγκο των εργασιών που σημείωσαν οι 9 στις 10 εμπορικές επιχειρήσεις, παρατηρήθηκε καθ/ολη τη διάρκεια του φετινού "μαύρου" Ιουλίου. Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι περισσότερες απο 3 στις 10 επιχειρήσεις κινδυνεύουν πλέον με λουκέτο, αφού η μείωση του τζίρου τους στις φετινές καλοκαιρινές εκπτώσεις έχει ξεπεράσει το 70%.
Συνολικά για τις εμπορικές επιχειρήσεις του εισαγωγικού, του εξαγωγικού, του χονδρικού και λιανικού εμπορίου οι απώλειες ανέρχονται στα 1,2 δις ευρώ κάθε εβδομάδα που περνάει. Η μείωση του τζίρου μεσοσταθμικά ξεπερνά το 50%, αφού από αγορά σε αγορά και από πόλη σε πόλη κυμαίνεται από 30% έως ακόμα και 80%. Αναλυτικά 1 στους 10 εμπόρους δηλώνει μείωση μέχρι 20%, 2 στους 10 από 20-50% 4 στις 10 από 50-70% και τέλος 3 στους 10 άνω του 70%, ενώ μόνο 1 στους 10 δηλώνει ότι κινείται στα περυσινά επίπεδα και μάλιστα όλα αυτά, εν μέσω της φετινής καλοκαιρινής εκπτωτικής περιόδου. Θα έλεγε λοιπόν κανείς κάνοντας black χιούμορ, ότι τα ποσοστά που αναγράφονται στις βιτρίνες των καταστημάτων φέτος, έχουν διττή έννοια, αφενός το ποσοστό της έκπτωσης και αφετέρου τη μείωση του τζίρου της επιχείρησης.
Άμεση συνέπεια των capital controls και της τραπεζικής αργίας ήταν η συρρίκνωση της κατανάλωσης με εξαίρεση τις πρώτες δέκα ημέρες στα τρόφιμα και τα καύσιμα. Κατά το τελευταίο διάστημα υπολογίζεται ότι από αυτή την μείωση το ελληνικό δημόσιο έχασε πάνω από 1 δις ευρώ από έμμεσους φόρους.
Ο τζίρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το κλείσιμο των τραπεζών και τα capital controls δεν επιδεινώθηκε απλώς, αλλά κατέρρευσε στην κυριολεξία, ενώ στο εμπόριο μάλλον μιλάμε για κράχ, ανάλογο με την "μαύρη Δευτέρα" της επαναλειτουργίας του χρηματιστηρίου.
Κρίνοντας από τις καταστροφικές επιπτώσεις στην αγορά, από την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων, κατά την διάρκεια του Ιουλίου και την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι με δεδομένη την άσχημη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, οι συνέπειες θα είναι πιο οδυνηρές από πλευράς λουκέτων και ανεργίας, μέχρι τέλος του έτους.
Επιπλέον πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις ήταν απροετοίμαστες να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από την επιβολή των capital controls αφού μόνο 1 στις 2 χρησιμοποιεί e-banking για τις συναλλαγές τους με πελάτες και προμηθευτές, ενώ περίπου τα μισά μικρά εμπορικά δεν διαθέτουν συσκευές POS προκειμένου να πραγματοποιούν συναλλαγές με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες.
Στις νησιωτικές και τουριστικές αγορές της Χώρας, η κίνηση είναι κάπως καλύτερη, κυρίως λόγω της "εισαγόμενης" κατανάλωσης, αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμα το ποσοστό πτώσης του εσωτερικού τουρισμού, που κάθε χρόνο αποτελεί βαρόμετρο στην καλοκαιρινή εμπορική κίνηση.

Εκτός απροόπτου, αυτή είναι η τελευταία ενημερωτική ανάρτηση μου στο FB τουλάχιστον για το επόμενο δεκαήμερο, λόγω φυγής μου στο "ησυχαστήριο" του οικογενειακού μας σπιτιού στα Χανιά, μέχρι 20/8/15, ημερομηνία που πρέπει να έχει "κλειδώσει" η νέα συμφωνία, με τη καταβολή των 3,5 δις στην ΕΚΤ, χωρίς να χρειαστεί η προσωρινή λύση του δανείου-γέφυρα και η παράταση της αγωνίας & της αβεβαιότητας μας.

* Ο Βασίλης Κορκίδης είναι Πρόεδρος ΕΣΕΕ & ΕΒΕΠ

eep logo