Για τη νέα σχολική χρονιά...

vrettakos keratsini drapetsona

του Χρήστου Βρεττάκου

Το σχολικό κουδούνι θα χτυπήσει τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου και για πρώτη φορά, στη σύγχρονη ιστορία μας, θα βρεθούμε όλοι μας μπροστά σε μια τόσο πραγματικά δύσκολη, από όλες τις πλευρές, συγκυρία. Πιστεύω ότι με αλληλεγγύη, κατανόηση και σεβασμό μεταξύ μας, θα καταφέρουμε να υπερβούμε και αυτή τη δυσκολία.

Η πανδημία του νέου κορωνοϊού είναι ακόμη εδώ, απειλώντας μας όλους. Η υποτίμηση του κινδύνου μπορεί να μας φέρει προ δυσάρεστων και απροσδιόριστων εξελίξεων. Σε αυτό το πλαίσιο είναι απαραίτητη όσο ποτέ άλλοτε η υποστήριξη της Πολιτείας στο σχολείο, με όλα τα μέσα που χρειάζεται για την ομαλή του λειτουργία. Παράλληλα, η κυβέρνηση οφείλει να δείξει αποφασιστικότητα, ώστε να σταθεί με κάθε τρόπο στο πλευρό της εκπαιδευτικής κοινότητας, χωρίς να κοιτά το οικονομικό κόστος.

Από την πλευρά μας, ως Δημοτική Αρχή, κύριο μέλημά μας παραμένει η προστασία των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των εργαζομένων που επιστρέφουν στα σχολεία, προσπαθώντας να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας. Στο κομμάτι που μας αναλογεί, προσπαθούμε να ανταποκριθούμε στις μεγάλες ανάγκες της περιόδου τόσο υγειονομική άποψη (απολυμάνσεις, καθαριότητα), όσο και από εφοδιασμό των αναγκαίων μέσων (καθαριστικά, απολυμαντικά, αντισηπτικά), για να μπορούν μαθητές, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι να προστατεύονται. Είμαστε σε διαρκή επαφή με την εκπαιδευτική κοινότητα και ανοιχτοί στις προτάσεις και τις ιδέες της που στόχο έχουν την ασφάλεια όλων μας. Παρόλα αυτά, ακόμη και την ύστατη στιγμή η κυβέρνηση οφείλει για να κυλήσει όσο το δυνατόν ομαλά η νέα σχολική χρονιά, να προχωρήσει σε σημαντικό αριθμό προσλήψεων εκπαιδευτικών και καθαριστριών, να προβλέψει τη μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα με ανώτατο όριο τους 15 μαθητές, να προχωρήσει σε γενναία αύξηση χρηματοδότησης προκειμένου να καλυφθούν όλα τα αναγκαία μέσα προστασίας και καθαριότητας στα σχολεία και να προβλέψει μαζικά- επαναλαμβανόμενα τεστ.

Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των μηνών, όλοι μας, πήραμε ένα μεγάλο μάθημα ζωής και γνώσης. Είδαμε πόσο εύθραυστη είναι η καθημερινότητά μας, πόσο εύκολα μπορεί να απειληθεί η ανθρώπινη ζωή και το περιβάλλον, πως από τη μία μέρα στην άλλη μπορούν να αντιστραφούν απόλυτες βεβαιότητες. Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμήσαμε όλοι μας περισσότερο την ανάγκη της συλλογικότητας και των κοινωνικών σχέσεων. Αντιληφθήκαμε τη σημασία του δημοσίου συστήματος Παιδείας και Υγείας, καθώς και του κοινωνικού κράτους.

Με σύμμαχο την επιστημονική κοινότητα και τις οδηγίες της, μπορούμε να βγούμε και πάλι νικητές. Η περίοδος είναι δύσκολη, αλλά μένουμε αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρουμε με όπλο μας τη γνώση και την πρόληψη.
Καλό μάθημα και καλή σχολική χρονιά, υγεία και προσοχή σε όλους και όλες!

eep logo