Θύμα της πανδημίας και οι θερινές εκπτώσεις στην Αττική!

sales perastikoi

του Βασίλη Κορκίδη*

«Όπως δείχνει η επιδείνωση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Ιούλιο στο -34,7 από το -27,7 του Ιουνίου καθώς και τα στοιχεία της έρευνας του ΙΝΕΜΥ για το πρώτο 20ημέρου των φετινών θερινών εκπτώσεων, το αποτύπωμα της πανδημίας στην αγορά θα είναι βαθύ και μη αναστρέψιμο.

Οπως φαίνεται οι εκπτώσεις διευκολύνουν, αλλά δεν σώζουν τη κατάσταση, αφού ας μην ξεχνάμε πως με χειμερινές εκπτώσεις σταματήσαμε στο lockdown, με ενδιάμεσες εκπτώσεις επανεκινήσαμε και με θερινές εκπτώσεις συνεχίζουμε
. Παραταύτα, η αγοραστική κίνηση και επισκεψιμότητα στο λιανικό εμπόριο συνεχίζει υποτονικά στο -18,3% και αντίστοιχα με τα επίπεδα του διαστήματος που έχει μεσολαβήσει από τη πλήρη άρση του lockdown, που ξεκίνησε με πτώση του όγκου πωλήσεων από το -22,3%, με εξαίρεση την αύξηση των Super Market με +6,2%.

Η εκτίμηση μας είναι ότι στη καλύτερη περίπτωση ο τζίρος του εκπτωτικού διμήνου Ιουλίου - Αυγούστου θα σημειώσει μείωση πάνω από 17% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, που σημαίνει σύμφωνα με τον εκπτωτικό μεσοσταθμικό τζίρο των 6 δις ευρώ, οι επιπλέον απώλειες θα ξεπεράσουν το 1 δις ευρώ για τις εμπορικές επιχειρήσεις.

Η χρονιά που διανύουμε, μας γυρίζει οικονομικά αρκετά χρόνια πίσω, χωρίς όμως να γνωρίζουμε πόσο, αφού δυστυχώς είναι απούσα τόσο την “εισαγόμενη” όσο και την “εγχώρια κατανάλωση”. Ενδεχομένως, η φετινή χρονιά να είναι η χειρότερη της τελευταίας δεκαετίας, αφού οι απώλειες του εμπορικού κλάδου ξεπερνούν ήδη μέχρι σήμερα τα 7,5 δις ευρώ.

Το γενικό κλίμα στον εμπορικό κόσμο της Αττικής είναι απαισιόδοξο με αμυδρές ελπίδες και με έντονο προβληματισμό. Η μάχη επιβίωσης στο λιανικό εμπόριο και η προσπάθεια αντιμετώπισης μιας ακόμα πολύ δύσκολης κατάστασης, συνεχίζεται αμείωτη από όλους τους εμπόρους της Αττικής, με γενναίες εκπτώσεις προς τους καταναλωτές, που είμαστε όλοι ανεξαιρέτως.»

*Προέδρου του Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής

eep logo