Αποκαλυπτήρια αγάλματος «Κωνσταντίνου Παλαιολόγου» στην Αγία Τριάδα

palaiologos serafeim

Ομιλία Προέδρου ΕΒΕΠ, Βασίλη Κορκίδη

 

Η διαφύλαξη της ιστορίας απέναντι σε κάθε πρόκληση δεν πρέπει να αποτελεί απλά μία τυπική υποχρέωση. Γιατί στη ψυχή των Ελλήνων είναι βαθιά χαραγμένη η ιστορία, η συνέχεια της οποίας χάνεται στα βάθη των αιώνων του ελληνικού πολιτισμού που είναι συνυφασμένος με τον βυζαντινό πολιτισμό. Η πρωτοβουλία του ποιμενάρχη μας, Μητροπολίτη Πειραιώς, κκ Σεραφείμ, για την τοποθέτηση στον πλησίον χώρο της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιά αγάλματος του «μαρμαρωμένου Βασιλιά», που πραγματοποιήθηκε με δωρεές όλων των επιχειρήσεων-μελών του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, καταδεικνύει τη σημασία και τη σημειολογία της. Ευχαριστώ όλο μου το ΔΣ από καρδιάς, καθώς και τον δημιουργό Γιώργο Ρούσση που φιλοτέχνησε με πολύ ενθουσιασμό και αγάπη το έργο για τη Μητρόπολη μας.

Ο Κωνσταντίνος Δραγάτσης Παλαιολόγος, με την ηρωική του στάση, διέσωσε την πίστη και την αξιοπρέπειά μας, καθώς κράτησε το Έθνος μας όρθιο επί 400 χρόνια σκλαβιάς και αυτή είναι η ελάχιστη προσφορά του επιχειρηματικού κόσμου του μεγάλου λιμανιού για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την απελευθέρωσή μας. Οι θρύλοι που συνοδεύουν την Άλωση της Κωνσταντινούπολης έχουν πλημμυρίσει την λαϊκή παράδοση των χριστιανών, ακόμη και μετά την απελευθέρωση του έθνους από τους Τούρκους. Ανάμεσα τους και η φιγούρα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, του τελευταίου αυτοκράτορα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας που, για την λαϊκή παράδοση, δεν πέθανε ποτέ στα χέρια των Οθωμανών. Ο θρύλος λέει πως μαρμάρωσε ώσπου να έρθει η ώρα να ζωντανέψει και πάλι και να απελευθερώσει την Κωνσταντινούπολη.

Ο εορτασμός για τα 200 της παλιγγενεσίας ξεκινά από σήμερα στο μεγάλο λιμάνι της χώρας και βρίσκεται ήδη στο βάθρο που του αξίζει, γιατί σε αυτό το βάθρο δεν βρίσκεται απλά ένα ακόμα όμορφο και επιβλητικό άγαλμα, αλλά ένα γεγονός ελευθερίας, αξιοπρέπειας και πατριωτισμού, και αυτές είναι αξίες που ούτε λησμονούνται, ούτε χαρίζονται. Όσοι άλλωστε δεν τιμούν το παρελθόν έχουν άδηλο μέλλον γιαυτό σήμερα εδώ,
Τιμούμε τον τελευταίο ήρωα του Βυζαντίου που μετέφερε τη συνείδηση ενότητας στα βάθη των αιώνων,
Τιμούμε την προσφορά στην Ανθρωπότητα, με τις τελευταίες στιγμές του Δράματος,
Τιμούμε την γενναιότητα και την αυτοθυσία με την οποία οι ελάχιστοι υπερασπιστές πολέμησαν μέχρι τέλους και έπεσαν μαχόμενοι στα τείχη της Πόλης, ως κάθαρση στα αμαρτήματα και τα λάθη που οδήγησαν στην παρακμή και την Άλωση.
Τιμούμε τους μύθους και τους θρύλους που η Άλωση δημιούργησε και κράτησαν "ζωντανό" τον Ελληνισμό στα 400 χρόνια της σκλαβιάς του.
Τιμούμε την επίδραση που είχε στην Δυτική Ευρώπη, στη δημιουργία της Αναγέννησης και του σύγχρονου Ευρωπαικού Πολιτισμού,
Τιμούμε τις παραδόσεις, τιμούμε την εθνική και θρησκευτική μας κληρονομιά.

Εδώ στον Πειραιά, όλοι μαζί ενωμένοι, την ημέρα εορτασμού του Αγίου Πνεύματος, τιμούμε τον Ελληνισμό και τον Χριστιανισμό!

eep logo