Κάλεσμα συντονισμού και κοινής δράσης των φορέων της Περιφέρειας Πειραιά

diavolakis peiraias

του Θανάση Διαβολάκη*


ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΝΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΑΖΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΚΟΣΚΟ. ΠΑΜΠΕΙΡΑΪΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ!

Εδώ και πάνω από ένα μήνα η Cosco (ΟΛΠ) ξεκίνησε παράνομα τις εργασίες για την νότια επέκταση του λιμένα κρουαζιέρας, για την οποία δεν έχει εγκριθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ούτε έχει κατατεθεί Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Πραγματοποιεί καθημερινά, από το πρωί ως το βράδυ, βυθοκορήσεις στην Πειραϊκή και απορρίπτει τα τοξικά υλικά του πυθμένα στο Σαρωνικό. Το ίδιο ετοιμάζεται να κάνει στο Κερατσίνι για την επέκταση του Καρ-Τερμιναλ, ενώ ξεκινάει το σχέδιο για ναυπηγείο στο Πέραμα μετά το πράσινο φώς του ΣτΕ. Η Cosco αδιαφορώντας για τους νόμους, τις αποφάσεις, τις αντιδράσεις υλοποιεί το μάστερ πλαν της, που όπως έχουν καταγγείλει δεκάδες φορείς θα καταστρέψει ανεπανόρθωτα το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής στην περιοχή μας, θα μετατρέψει όλη το παραλιακό μέτωπο, από την Πειραϊκή ως τη Σαλαμίνα, σε Ειδική Οικονομική Ζώνη άγριας εκμετάλλευσης.

Στην Α και Β περιφέρεια Πειραιά ζούμε εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι και δεν θέλουμε τα κέρδη καμιάς πολυεθνικής, κανενός “επενδυτή” με δικά μας λεφτά, να μπαίνουν πάνω απ’ τη ζωή και τις ανάγκες μας. Τώρα είναι η ώρα να ακουστεί δυνατή η δική μας φωνή. Χρειάζεται να ενωθούν και να δυναμώσουν οι αντιστάσεις από όλους τους δήμους της περιοχής. Καλούμε τα σωματεία των εργαζομένων, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, τις πρωτοβουλίες και κινήσεις πολιτών, τις περιβαλλοντικές κινήσεις και οργανώσεις, τους Συλλόγους Γονέων, τις δημοτικές κινήσεις, όλους τους μαζικούς φορείς να προχωρήσουν σε μια παμπειραϊκή συνάντηση συντονισμού των δράσεων ενάντια στα καταστροφικά σχέδια της Cosco. Να οργανώσουμε μια μεγάλη Παμπειραϊκή Συγκέντρωση που θα δείξει τη θέληση των κατοίκων να υπερασπιστούν την πόλη και τη ζωή τους. Η “Ανταρσία στο Λιμάνι” θα δουλέψει με όλες τις δυνάμεις της για την επιτυχία αυτού του σκοπού.

* Ο Θανάσης Διαβολάκης είναι δημοτικός σύμβουλος Πειραιά, επικεφαλής της δημοτικής κίνησης “Ανταρσία στο Λιμάνι”

eep logo