Σταθερά ανεύθυνοι και επικίνδυνοι λαϊκιστές

zoupis zaxarias

του Ζαχαρία Ζούπη

Απόγευμα Πρωτομαγιάς. Κλεισμένος σπίτι, διαβάζω τα συνήθη ρεπορτάζ που αναφέρονται σε στοιχεία για την διάδοση της πανδημίας. Στοιχεία από όλο τον πλανήτη: 3.264.176 κρούσματα, 233.176 νεκροί. Σε ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία η πανδημία θερίζει. Σε Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία αρχίζουν να ελπίζουν γιατί ο αριθμός των νεκρών ανεβοκατεβαίνει γύρω στους 500! Προβλήματα σε Ολλανδία, χιλιάδες νεκροί σε Βέλγιο που έχει ίδιο πληθυσμό με Ελλάδα, έξαρση σε Σουηδία. Ας μην συνεχίσω...
Στοιχεία ημέρας από την Ελλάδα: 0 θάνατοι, 21 νεα κρούσματα, 36 συνάνθρωποί μας έχουν μείνει πια μόνο στις ΜΕΘ. Συνολικά στοιχεία: 2.600 κρούσματα, 140 νεκροί! Στην γειτονική Ιταλία την ίδια στιγμή τα συνολικά κρούσματα έχουν φτάσει τα 207.428 και οι απώλειες ανθρώπινων ζωών τις 28.236. Οι αριθμοί είναι σκληροί, θλιβεροί. Κι όμως ακόμα κάποιοι- ελάχιστοι αλλά υπάρχοντες- συνεχίζουν να γράφουν ανοησίες περί συνωμοσιών, ότι « μας δουλεύουν» , διάφορα ευφυολογήματα δείγματα της πολιτισμικής καθυστέρησής τους.

Την ίδια ώρα δεν παύουν Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης σ΄όλο τον πλανήτη να γράφουν εγκωμιαστικά σχόλια για την Ελλάδα. Δύο ονόματα κυριαρχούν: Κυριάκος Μητσοτάκης, Δημήτρης Τσιόδρας. Και στην Ελλάδα ουσιαστικά δεν είναι διαφορετικό το κλίμα όταν οι χειρισμοί του Πρωθυπουργού γίνονται – σύμφωνα με τα αποτελέσματα όλων των δημοσκοπήσεων – αποδεκτές από το 80% - 85%, ενώ η δημοφιλία, η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Δημήτρη Τσιόδρα φτάνει συχνά και το 90% στις μετρήσεις!

Ωστόσο, ας είμαστε ξεκάθαροι στα λόγια μας. Σε κάποιους δεν αρέσει αυτός ο θρίαμβος υπέρ της Υγείας και της Ζωής , αυτη η τεράστια επιτυχία Κυβέρνησης που πήρε έγκαιρα μέτρα, των Επιστημόνων, των πολιτών. Νιώθουν ότι απειλούνται, ότι χάνουν έδαφος κάτω από τα πόδια τους σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που δεν τολμούν να διαψεύσουν.Βλέπουν ότι δεν έχουν απέναντί τους ανθρώπους που αισθάνονται « άτυχοι» γιατί « έπεσαν σε άσχημη βάρδια». Έχουν απέναντί τους ανθρώπους που « έπιασαν τον ταύρο από τα κέρατα» και πέτυχαν , μέχρι αυτή την ώρα τουλάχιστον.

Μοιάζουν να μην είναι ικανοποιημένοι γιατί η εξέλιξη δεν τους βολεύει κομματικά. Άλλωστε ποιος ξεχνάει δηλώσεις στελεχών στην αρχή της πανδημίας περί ταξικότητας του ιού, ότι προσβάλει βασικά πλούσιους και Χριστιανούς Ορθόδοξους! Ευτυχώς που δεν χειρίστηκαν άνθρωποι σαν κι αυτούς που είχαν τέτοια σκεπτικά την πανδημία. Αφού λοιπόν δεν τους βολεύει, αρχίζει η υποβάθμιση της επιτυχίας, η στοχοποίηση ανθρώπων. Στην αρχή ήταν τα άρθρα περί της τύχης που είχαμε. Φοβερά άρθρα ... Όλα οφείλονται στην τύχη κατά την γνώμη τους και όχι στο σχέδιο, την προσπάθεια. Ίσως το ίδιο σκεπτικό είχαν και όταν καίγονταν πάνω από 100 άνθρωποι σε μια νύχτα στο Μάτι και για αυτό αισθάνονται απλά άτυχοι και όχι άχρηστοι. Στην συνέχεια ακολουθούν τιτιβίσματα Χρυσαυγιτών και Συριζαίων που έχουν μια φωτο Δ. Αβραμόπουλου – Δ. Τσιόδρα, που σημαίνει άραγε τι κατά τα αρρωστημένα μυαλά τους; Ο κ. Μπάρκας χαρακτήρισε τον Σπύρο Παπαδόπουλο ως προπαγανδιστή της Κυβέρνησης γιατί συμμετέχει στο γνωστό ενημερωτικό σποτάκι , άλλους τους πείραξε η Πρωτοψάλτη.

Αποκορύφωμα όμως η πρόσφατη ομιλία του Α. Τσίπρα στην Βουλή. Σ΄αυτή δεν κρύφτηκε πίσω από άλλους. Είπε δημόσια ό,τι πιο καθυστερημένο και κακόηθες έχει γραφτεί και ειπωθεί από αμήχανους και κακεντρεχείς συντρόφους του που δεν δείχνουν να σέβονται την ανθρώπινη ζωή. Η Κυβέρνηση έκανε τα αυτονότητα είπε έτσι απλά ο Α. Τσίπρας. ΟΚ....Τι όμως είναι αυτονόητο για τον ίδιο; Έχει καταλάβει την αξία της έγκαιρης λήψης μέτρων και τι σημαίνει εκθετική διάδοση του κορωνοιού; Έχει καταλάβει τι θα μπορούσε να σημαίνει καθυστέρηση μίας βδομάδας ή δέκα ημερών στην λήψη μέτρων; Γιατί στην Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία και σε σειρά χωρών θρηνούμε εκατόμβη νεκρών; Εκεί δεν έκαναν το αυτονόητο; Τι έφταιξε άραγε; Ότι πετύχαμε στην Ελλάδα δηλαδή οφείλεται στην καλή μας τύχη; Αυτή είναι η άποψη ενός αριστερού ηγέτη; Σε τι σημεία μικροψυχίας θα φτάσει;

Κρίμα.... Κρίμα γιατί αυτή έλλειψη γενναιότητας τον καθιερώνει για άλλη μια φορά ως τον αρχηγό κόμματος που μόνο αν συμβαίνει κάποια καταστροφή μπορεί να υπάρχει. Έπειτα, η σκανδαλολογία, τα υπονούμενα καφενείου για τις μάσκες , η προσπάθεια έντασης της ανασφάλειας γονέων για το άνοιγμα των σχολείων, του δημιουργούν την εικόνα ενός Πολιτικού που δεν θα ΄θελε να πετύχουμε και στην Β΄φάση που έχουμε εισέλθει. Τα όσα είπε ήταν μία ευθεία υπονόμευση της Στρατηγικής για το επόμενο διάστημα που χαράκτηκε με προτάσεις των Επιστημόνων που κατά τα άλλα φοβόταν μη τους παραγκωνίσει η Κυβέρνηση!

Την ίδια επένδυση στην προοπτική καταστροφής έκανε ο κ. Α. Τσίπρας και όταν αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση που δυναμώνει σαν αποτέλεσμα της πανδημίας. Εδώ ο λαϊκισμός του έσπασε κάθε κοντέρ. Η ύφεση θα έχει την υπογραφή Μητσοτάκη και με το ζόρι χιλιάδες οικονομολόγοι διεθνώς δεν έσκισαν τα πτυχία τους. Ο κ. Τσίπρας επιστρέφει στην εποχή του «δεν υπάρχει χρεοκοπία», του «τα Μνημόνια έφεραν την κρίση και όχι η κρίση τα Μνημόνια, του «θα σκίσουμε τα Μνημόνια» . Επιστρέφει στο παρελθόν ελπίζοντας για το μέλλον, μη καταλαβαίνοντας ότι όλα αυτά έχουν χαρακτεί στο μυαλό των Ελλήνων και ότι οι εποχές άλλαξαν ενώ ο ίδιος δεν είναι πια παρθένος. Δοκιμάστηκε και το 60%-65% δεν θέλει ούτε να διανοηθεί ότι μπορεί να τον δει ξανά Πρωθυπουργό. Για την ύφεση στην Ελλάδα θα φταίει ο Μητσοτάκης λοιπόν. Δεν έχει ακούσει ότι όλος πλανήτης, όλες οι χώρες τρέμουν για το βάθος και την έκταση μίας κρίσης που κανείς δεν γνωρίζει την διάρκειά της. Δεν έχει ακούσει την πρόβλεψη του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών ότι αναμένεται συρρίκνωση του Α.Ε.Π της Γερμανίας κατά 6.3% το 2020. Δεν έχει ακούσει την δήλωση του Ισπανού Υπουργού Οικονομικών που προβλέπει συρρίκνωση του Α.Ε.Π της Ισπανίας κατά 9.2% ή ότι οι Η.Π.Α μόνο το πρώτο τρίμηνο μετράνε ύφεση 4.8% και ότι οι διεθνείς προσεγγίσεις προβλέπουν 7%-10% ύφεση στην Ευρωζώνη. Ο κ. Τσιπρας δεν έχει ακούσει, δεν έχει διαβάσει τίποτα για όλα αυτά, ένα ξέρει: ότι η ύφεση θα έχει την υπογραφή Μητσοτάκη. Για γέλια ή για κλάματα; Σίγουρα Αντιπολίτευση για τα μπάζα.

Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύουν στην καταστροφή, μήπως και «ρεφάρουν». Καταλαβαίνω. Υπέστησαν τρεις ήττες και παριστάνουν πως δεν κατάλαβαν. Η διαφορά υπέρ της Ν.Δ στην πρόθεση ψήφου βρίσκεται μεταξύ 20% και 23%. Έχουν απελπιστεί, είναι ζαλισμένοι, προσπαθούν από κάπου να πιαστούν. Κάνουν ένα στρατηγικό λάθος. Με μια από τα ΄δια, θα υποστούν μια από τα ίδια: Σκληρή ήττα. Δεν αντέχεται ο λαϊκισμός και η ελαφρότητά τους.

 

eep logo