Ένα σχολείο, ένα νοσοκομείο, ένα δικαστήριο!

koutroumanos leonidas

Του Λεωνίδα Κουτρουμάνου

Μία συντεταγμένη Πολιτεία πρέπει να διατηρεί σε εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία τρεις θεμελιώδεις δομές: την εκπαιδευτική, την υγειονομική και την δικαιοδοτική. Χωρίς να παραγνωρίζουμε την σπουδαιότητα και άλλων σημαντικότατων πτυχών της ανθρώπινης δραστηριότητας και καθημερινότητας.

Η πρόσφατη «στάση» στις ζωές μας που επέφερε η απρόοπτη έλευση του COVID-10 γίνεται αντιληπτό ότι δεν θα είναι μία κατάσταση που θα εξαλειφθεί σε λίγες εβδομάδες. Ακόμα και αν το θερμό καλοκαίρι προκαλέσει μία ύφεση των κρουσμάτων και - κατ΄ευχήν - και των θανάτων, ο κορωνοϊός είναι βέβαιο ότι θα επιστρέψει το επόμενο Φθινόπωρο, μαζί με τις υπόλοιπες ιώσεις που προκαλούν την Ιατρική επιστήμη εδώ και χρόνια.

Είναι λοιπόν αδήριτη ανάγκη η κάθε Πολιτεία εντός των τειχών της να θωρακίσει με το καλύτερο τρόπο όλες τις λειτουργικές της δομές, πολλώ δε μάλλον τις προαναφερόμενες. Κυρίως η μέριμνα πρέπει να εστιαστεί στα σχολεία και στα δικαστήρια, δοθέντος ότι τα νοσοκομεία από την πρώτη κιόλας στιγμή της αντιμετώπισης της μεταδοτικής νόσου υποχρεώθηκαν εκ των πραγμάτων να λειτουργούν υπό μία επιπρόσθετη προστατευτική «ομπρέλα».

Ειδικότερα η περίπτωση των δικαστηρίων, ως ένας κατ εξοχήν χώρος συνωστισμού πολλών ανθρώπων, θα έπρεπε στην Χώρα μας να έχει απασχολήσει ιδιαίτερα έντονα τους αρμόδιους Πολιτειακούς φορείς, όλο αυτό το διάστημα του κοινωνικού εγκλεισμού. Δυστυχώς αυτό δεν φαίνεται να συμβαίνει στο βαθμό που θα ήταν απαιτητό και αναγκαίο. Η πρόσφατη ανακοίνωση περί επανέναρξης λειτουργίας των Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων αλλά και μίας μόνο συγκεκριμένης διαδικασίας (προσημειώσεις) της δικαστηριακής καθημερινότητας, περισσότερο επιτείνουν παρά επιλύουν το πρόβλημα. Ξαφνικά στις 28 Απριλίου, κάποιες εκατοντάδες άνθρωποι θα βρεθούν δίπλα - δίπλα σε μία στενή αίθουσα δικαστηρίου ή σε ένα δωμάτιο ενός Προέδρου Υπηρεσίας, καθώς και σε Κτηματολογικά Γραφεία και Υποθηκοφυλακεία, εξαιρετικά περιορισμένου χώρου. Η σκέψη να υπάρχει εισέλευση ανά δύο ή τρία άτομα, καθίσταται αντιληπτό ότι δεν ωφελεί σε τίποτα, καθώς τότε η εξυπηρέτηση των περιπτώσεων (προσημειώσεων, ελέγχων τίτλων, λήψη πιστοποιητικών) θα βραδύνει αδιανόητα. Δώρον άδωρον λοιπόν.

Είναι αλήθεια ότι ο κορωνοϊός αποτελεί μία εξαιρετική περίπτωση δοκιμασίας των κρατικών αντανακλαστικών. Πολλά πράγματα πρέπει να γίνουν σε λίγους μήνες. Βελτιώσεις που θα έπρεπε να ισχύουν εδώ και χρόνια στην Ελλάδα, τώρα πρέπει να υλοποιηθούν σε λίγες μόνο εβδομάδες και τούτο δεν είναι εύκολα υλοποιήσιμο. Ο συμβολισμός που επιχειρούν οι Κυβερνώντες με την επανέναρξη της Δικαιοσύνης είναι στην βάση του ορθός. Στην εφαρμογή εξαιρετικά δυσχερής και προκαλεί ανασφάλεια, καθώς η περιλάλητη ψηφιοποίηση έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά της.

Ένας ιός δεν πρέπει να ανασχέσει την γνώση που παράγουν τα σχολεία και την κοινωνική ανατομία που επιχειρούν τα δικαστήρια!