Θα νικήσει η λογική

zoupis zaxarias

του Ζαχαρία Ζούπη

Λίγες ώρες έμειναν πια πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα και όλα δείχνουν ότι το ΝΑΙ θα συγκεντρώσει την μεγάλη πλειοψηφία στις κάλπες. Δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά .Ουσιαστικά συγκρούονται η βούληση να μείνει ζωντανή η ελπίδα για μια Ελλάδα ανοικτών οριζόντων μέσα στην Ευρώπη και η διολίσθηση σε μια αντίληψη πολύ πιο μειοψηφική απ΄ότι θα δείξει το ποσοστό του ΟΧΙ ,που θέλει την χώρα μίζερη, κατεστραμμένη, έξω από την Ευρώπη, με ένα μοντέλο κοινωνικής οργάνωσης που ηττήθηκε παντού όπου εφαρμόστηκε. Ουσιαστικά συγκρούονται η λογική και ο ορθολογισμός με την ιδεολογική παρακμή και την τάση για ολοκληρωτισμό, την αδυναμία και το ψέμα.

Η Κυβέρνηση και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας , αδύναμοι μέσα στις παραλυτικές εσωκομματικές ισορροπίες του ΣΥΡΙΖΑ , κατέληξαν να ρίξουν την ευθύνη κρίσιμων επιλογών στους πολίτες οδηγώντας την χώρα σε περιπέτεια , ομολογώντας την ήττα τους σε όλα τα επίπεδα .Απέτυχαν να δείξουν ότι έχουν μια στοιχειώδη αριστερή ατζέντα. Πούλησαν από την πρώτη στιγμή όσα έλεγαν προεκλογικά . Έδειξαν ότι πελαγωμένοι δεν ήξεραν καν τι θέλουν . Απέτυχαν να οδηγηθούν σε μια Συμφωνία που θα διατηρούσε την χώρα σε μια στοιχειώδη κανονικότητα και θα την έβαζε σε μια φάση σταδιακής ανάπτυξης και αντιμετώπισης των οξυμένων προβλημάτων της Ελληνικής κοινωνίας με κυρίαρχο αυτό της ανεργίας. Έδειξαν σε χρόνο μηδέν αδυναμία, επικινδυνότητα ,απόσπαση από την πραγματικότητα ,αφερεγγυότητα .

Με την απόφαση για το συγκεκριμένο Δημοψήφισμα κατάφεραν τα ακατόρθωτα .Φάνηκαν όλα όσα τραγελαφικά συνέβησαν μέσα σε πέντε μήνες :

1. Πήραν την ευθύνη να τινάξουν τον αέρα την διαπραγμάτευση ,αποχωρώντας από το τραπέζι των συζητήσεων λίγες μέρες πριν ολοκληρωθούν οι διορίες και τελειώσει ο χρόνος παράτασης του Μνημονίου που η ίδια είχε ψηφίσει στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου ! Το γελοίο δε είναι ότι αυτή η κίνηση έγινε ενώ είχε συμφωνήσει με το 90% της πρότασης των δανειστών και ενώ η ίδια είχε εμφανίσει Πρόταση που περιλάμβανε φόρους ύψους 8,5 δις. ευρώ . Όπως και ότι της κίνησης είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλες διαβεβαιώσεις από κυβερνητικά χείλη , ότι η Συμφωνία κλείνει ! Ποιος μπορεί να πάρει στο εσωτερικό και εξωτερικό της χώρας στα σοβαρά πια μια Κυβέρνηση που δείχνει περισσότερο να τζογάρει ,παρά να υπερασπίζεται τα εθνικά και λαϊκά συμφέροντα ;

2. Η αποτυχία να καταλήξουν σε Συμφωνία αποτελεί πλήγμα όσων παραμυθιών λέγονταν σε κλίμα ευδαιμονίας και ανείπωτου λαικισμού προεκλογικά . Ότι έχουν την πρόταση και τον τρόπο να πειστούν όλοι οι εταίροι .Ότι θα χτυπάνε τα νταούλια και θα χορεύουν οι αγορές και άλλα γραφικά . Η αποτυχία δεν συνιστά μόνο ήττα όσον αφορά την διαπραγμάτευση .Αποτελεί εφ όλης της ύλης ήττας της δήθεν αριστερής αφήγησης του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό δεν αλλάζει με την κινδυνολογία και την συνωμοσιολογία στελεχών του. Η επίκκληση των αρνητικών συσχετισμών που υπάρχουν δεν αποτελεί εξήγηση. Τον συσχετισμό δυνάμεων ,όπως και τις κυρίαρχες απόψεις στην Ε.Ε τα ήξεραν και μάλιστα πολύ καλά .

3. Ο τρόπος που διαπραγματευόταν η Κυβέρνηση οδηγούσε σε διαρκή μείωση του πολιτικού κεφαλαίου του Α. Τσίπρα και του Κυβερνητικού Συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ. Όταν αποφάσισε να διαπραγματευτεί επί της ουσίας , μάλλον ήταν αργά . Επί πέντε μήνες πηγαινοέρχονταν κάνοντας επικοινωνιακή πολιτική και όχι διαπραγμάτευση .Κεντρικό πρόσωπο ο Υπουργός Οικονομικών που θα έλεγε κανείς ότι φερόταν περισσότερο σαν twitter man , celebrity η show man παρά σαν διαπραγματευτής η πραγματικός Υπουργός Οικονομικών .Αν παραθέταμε όλες τις δηλώσεις του για την διαπραγμάτευση μέρα την μέρα ,θα καταλήγαμε σε ένα κατάλογο ανείπωτων παλινωδιών ,αντιφάσεων , ασαφειών .Ξεχνά κανείς ότι ξεκινήσαμε με την περίφημη δήλωση πως δεν χρειαζόμαστε τα περίπου 7 δις.ευρώ που έμεναν να πάρουμε με την ολοκλήρωση του Προγράμματος; Ξεχνά κανείς τα 11 δις. ευρώ που μας πήραν μέσα από τα χέρια : Ξεχνά κανείς ότι η Κυβέρνηση υπέγραψε συνέχιση του Μνημονίου μέχρι τις 30 Ιουνίου ,χωρίς η Συμφωνία να περιέχει καμία πρόβλεψη για χρηματοδότηση ; Αν είχαμε στα χέρια μας ένα Ημερολόγιο του πενταμήνου με σημειωμένες τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού ,του Υπουργού Οικονομικών και βασικών στελεχών που χειρίστηκαν θέματα θα κλαίγαμε η θα γελούσαμε.

Η Κυβέρνηση δεν διαπραγματεύτηκε επομένως και μάλιστα επί μακρού . Άλλωστε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δήλωσε πριν δεκαπέντε μέρες ,ότι ΤΩΡΑ ξεκινάει η Διαπραγμάτευση ! Είχε φτάσει πια Ιούνιος ….

4 . Η απόφαση για το Δημοψήφισμα έφερε στην επιφάνεια την αδυναμία και την αφερεγγυότητα του Α.Τσίπρα ,ο οποίος λίγες μέρες πριν δήλωνε μέσα στο Υπουργικό Συμβούλιο ορθώς ,ότι υπάρχει ισχυρή Κυβέρνηση να χειριστεί το θέμα και επομένως δεν υπάρχει ανάγκη Δημοψηφίσματος η πρόωρων εκλογών .Η απόφαση για Δημοψήφισμα έφερε στην επιφάνεια την ανευθυνότητα της Κυβέρνησης , η οποία γνώριζε πολύ καλά ότι λήγει το Πρόγραμμα και ότι δεν θα έχει επομένως πρόσβαση σε χρηματοδότηση ,ότι θα βρεθεί σε αδυναμία πληρωμής του χρέους στο Δ.Ν.Τ άρα ότι θα χρεωκοπήσει η Ελλάδα ,ό τι θα αναγκαστεί να κλείσει τις Τράπεζες και να βάλει μπροστά carital control. Τα ήξεραν πολύ καλά όλα αυτά και η ρητορική των ξένων που φταίνε δεν πείθει , δυστυχώς για αυτούς . Όπως δεν πείθει και η ρητορική της δήθεν υπερηφάνειας με χιλιάδες ανθρώπους στις ουρές στα ΑΤΜ, συνταξιούχους να περιμένουν ώρες , εταιρείες να κλείνουν, ανθρώπους να απολύονται , τον Τουρισμό να τινάζεται στον αέρα και το διαθέσιμο χρήμα να μηδενίζεται με ότι αυτό θα σημαίνει πολύ ,πολύ σύντομα. Απορώ. Δεν καταλαβαίνουν οι κυβερνητικοί φωστήρες ότι ακριβώς αυτό είναι ταπείνωση και ότι αυτή την ταπείνωση την πιστώνονται οι ίδιοι ; Δεν μπορούν να καταλάβουν ότι όταν τινάζουν μια χώρα στον αέρα και την χρεοκοπούν τροφοδοτούν ανησυχία που οι ίδιοι με αποκρουστική αλαζονεία βαφτίζουν φόβο ; Δεν καταλαβαίνουν ότι την ανησυχία και τον φόβο τους έφεραν αυτοί με τους επικίνδυνους χειρισμούς τους ; Νομίζω ότι καταλαβαίνουν. Τουλάχιστον τα ηγετικά στελέχη καταλαβαίνουν . Λένε όμως συνειδητά ψέματα για να σώσουν το Κόμμα, για να γαντζωθούν στην εξουσία . Δημιουργούν εχθρούς ,γιατί « τι θα κάνανε χωρίς βαρβάρους » ; Μόνο που τώρα οι « εχθροί « είναι πάρα πολλοί ,είναι όλες οι κοινωνικές δυνάμεις του τόπου ,γιατί όλοι πλήττονται . Όλος ο λαός τώρα ,όλες οι κοινωνικές κατηγορίες πλήττονται .Εξαίρεση αποτελούν μόνο όσοι μεγαλοεπιχειρηματίες έχουν μεταφέρει τις δραστηριότητές τους και τα λεφτά τους στο εξωτερικό.

Και γιατί όλα αυτά ; Γιατί δεν μπόρεσαν να τα βρουν μεταξύ τους ,δεν μπόρεσαν να συννενοηθούν ! Η Ελλάδα πληρώνει αυτή την στιγμή την αδυναμία συννενόησης των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ και την αδυναμία του Α. Τσίπρα να σταθεί πάνω από αυτά ,να φερθεί σαν εθνικός ηγέτης και να προχωρήσει . Αυτό άλλωστε το παραδέχτηκε με σαφήνεια και πλήρη ειλικρίνεια ο ίδιος ο κ. Τσακαλώτος !!!

5. Η όλη μεθόδευση του Δημοψηφίσματος και η προπαγανδιστική προσπάθεια υπέρ του ΟΧΙ αναδεικνύουν σοβαρά θέματα δημοκρατίας και ολοκληρωτισμού .

- Το ερώτημα που τίθεται είναι αστείο και ψεύτικο ,όταν το κείμενο για το οποίο υποτίθεται ότι ζητείται η γνώμη των πολιτών δεν υπάρχει πια και από τότε έχουν κατατεθεί τουλάχιστον δύο με τρία σχέδια Συμφωνίας ,ανάμεσα στα οποία το ένα της ίδιας της Κυβέρνησης με το οποίο ζητάει κατεπειγόντως Μνημόνιο με σκληρή επιτήρηση . Πρόκειται για παρελκυστικό ερώτημα και για καθαρά αντιδημοκρατική κίνηση. Οι πολίτες εμπαίζονται ανοικτά .

- Η προπαγάνδα στηρίζεται στον εκφοβισμό του κόσμου απέναντι σε κάποιους που τους θέλουν υποτελείς και γονατισμένους από την μια και και σε κάποιους που στο εσωτερικό της χώρας δουλεύουν για τους ξένους και την πλουτοκρατία. Αποτελεί ντροπή για την Αριστερά να χρησιμοποιεί επιχειρήματα με τα οποία κυνηγήθηκαν κομμουνιστές και αριστεροί επί δεκαετίες ( ξενόδουλοι ,μιάσματα ) από την άκρα Δεξιά . Επικαλούνται με άθλιο τρόπο μέχρι και κίνδυνο κατάλυσης της Δημοκρατίας ,όταν ανέχονται τον Υπουργό Άμυνας να δηλώνει μπροστά στον ηγέτη της Αριστεράς ότι ο στρατός θα είναι εγγυητής της σταθερότητας της χώρας ,δόγμα που ίσχυσε από την εποχή του Μεταξά μέχρι και την πτώση της χούντας το 1974 .Τροφοδοτούν μια επικίνδυνη πόλωση ( νενέκοι εναντίον αγωνιστών, ξενόδουλοι εναντίον πατριωτών ) μέσα σε ένα απαράδεκτο κλίμα εθνικολαικιστικής έξαρσης που μπορεί να αποβεί πολύ επικίνδυνη.Η αίσθηση της ανάγκης να προσφύγουν σάυτή την πόλωση αποτελεί όμως παραδοχή ήττας .

- Καταφεύγουν σε ωμά ψέματα για να μην φανεί η πραγματικότητα, πραγματικότητα που θα φανεί όμως σε λίγες μέρες.Χθες μόλις ο κ. Α.Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι αν νικήσει το ΟΧΙ ,θα έχει Συμφωνία σε δύο μέρες ! Αποφεύγω σχολιασμό , γιατί νομίζω ότι είναι περιττός .Κανένας ,μα κανένας λογικός άνθρωπος είτε ψηφίσει ΝΑΙ ,είτε ψηφίσει ΟΧΙ δεν το πιστεύει.Γιατί όμως το λέει ; Γιατί δεν θέλει να πει την αλήθεια.Οι Τράπεζες θα μείνουν κλειστές .Σε λίγες ώρες δεν θα υπάρχει δυνατότητα να δίνονται από τα ΑΤΜ ούτε αυτά τα 60 ευρώ.Σύντομα θα υπάρχουν προβλήματα τροφοδοσίας της αγοράς σε φάρμακα και τρόφιμα. Σε αμφισβήτηση θα μπει η πληρωμή του επόμενου δεκαπενθήμερου του μισθού των δημοσίων υπαλλήλων και των συντάξεων ,θα καταρρεύσει παραπέρα η αγορά, θα αυξηθεί η ανεργία με τρελούς ρυθμούς .Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα.Κάποιοι θα σπεύσουν να πουν: Τι λες τρομοκράτη του λαού,ξενόδουλε; Άστε τους .Τα ίδια έλεγαν και πριν δέκα μέρες απέναντι σε όποιον έλεγε ότι υπάρχει κίνδυνος να κλείσουν οι Τράπεζες και να μπουν περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων.

Όλα αυτά παραπέμπουν μαζικά πολίτες στην υπερψήφιση του ΝΑΙ ,ότι και να λένε πανικόβλητα τα κυβερνητικά στελέχη .Θα νικήσει η λογική. Θα νικήσει η ελπίδα ότι δεν θα καταστραφούν όλα .

Για όποιον αμφιβάλει, κοντός ψαλμός αλληλούια .

Μέχρι τότε χρειάζεται ηρεμία , ψυχραιμία , ενωτικό κλίμα, κλίμα εθνικής ενότητας.

Τα δύσκολα θα αρχίσουν από Δευτέρα .Η ανοικοδόμηση της Ελλάδας θα είναι πολύ δύσκολη υπόθεση για να υπάρχει και διχασμός. …..

eep logo