Τρεις λέξεις μόνο…

tsipras microfono

Του Μίλτου Κλαπαδάκη*

25.1.2015: «Η ΕΛΠΙΔΑ ΕΡΧΕΤΑΙ», «Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ-Η ΕΥΡΩΠΗ ΑΛΛΑΖΕΙ»…
Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης, κατάργηση ΕΝΦΙΑ, 13η και 14η σύνταξη, αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ, κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ, «σεισάχθεια» στα δάνεια, διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του ελληνικού χρέους, ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος, κατάργηση των μνημονίων με ένα νόμο και με ένα άρθρο, αλλαγή σε ολόκληρη την Ευρώπη, «νταούλια και ζουρνάδες» για τις παγκόσμιες αγορές και πολλά πολλά άλλα.
1.7.2015: Η Ελλάδα σε καθεστώς χρεοκοπίας, τράπεζες κλειστές, capital controls, με το ένα πόδι έξω από την Ευρώπη, οι πρώτες ελλείψεις σε πρώτες ύλες και βασικά αγαθά, στάση πληρωμών στο Δημόσιο, κατάρρευση της πραγματικής οικονομίας, ξαφνικός θάνατος στην αγορά, κατάρρευση εσόδων για τα δημόσια ταμεία, αδυναμία καταβολής μισθών και συντάξεων εφεξής, δραματική κατάσταση στο εμπόριο, ακυρώσεις στην τουριστική βιομηχανία, Έλληνες εγκλωβισμένοι στο εξωτερικό λόγω αδυναμίας χρήσης πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, ξένοι τουρίστες εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, ταξιδιωτικές οδηγίες για τη χώρα μας από το σύνολο του δυτικού κόσμου, εικόνες ντροπής μπροστά από τα ΑΤΜ και τις τράπεζες από τους συνταξιούχους για λίγα ευρώ από τη σύνταξη, μη πληρωμή μισθών στον ιδιωτικό τομέα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες σε πλήρη απόγνωση και η δημοκρατία “a la carte’’.
Αλέξη, πρέπει να παραδεχτώ ότι δεν τα πήγες και άσχημα....είχες πει ότι σε 6 μήνες η Ελλάδα θα είναι μια άλλη χώρα και πράγματι είναι: Παίζουμε στον ίδιο όμιλο με τη Ζιμπάμπουε, τη Ζάμπια και προσεχώς με Νικαράγουα και Γουινέα και μάλλον ‘κερδάμε’…Επίσης είχες εκφράσει τον πόθο σου να γίνουμε Αργεντινή….δεν μπορώ να πω, ήσουν συνεπής και σε αυτό….
Το όνειρο σου για την ‘Μπολιβαριανή Βαλκανική Λαϊκή Δημοκρατίας της Ελλάδας’ τείνει να εκπληρωθεί…
Αλέξη, η Ευρώπη προχωράει αλλά ίσως χωρίς εμάς και η Ελλάδα αλλάζει αλλά στα πρότυπα της Λατινικής Αμερικής…
Αλέξη, ξέρεις πολύ καλά τώρα ότι δεν κινδυνολογεί κανείς…το φάσμα της χρεοκοπίας δεν είναι μπροστά, αλλά ήδη διανύουμε τις πρώτες ημέρες της ‘Πομπηίας’…
Επέλεξες να απευθυνθείς στο θυμικό του λαού και όχι στη λογική του..επέλεξες τον λαϊκισμό αντί του ορθολογισμού…υποσχέθηκες σε όλους αυτά που ήθελαν να ακούσουν, δημιούργησες ένα ‘ροζ συννεφάκι’ για τις εύκολες και μαγικές λύσεις που δεν υπάρχουν…ενίοτε όμως τα σύννεφα φέρνουν μπόρες και καταιγίδες…
Mέθυσες τον κόσμο με τον καταστροφικό βολονταρισμό σου- αυτό το αυτοάνοσο σύνδρομο της παραδοσιακής Αριστεράς- υποσχόμενος ότι την πρότασή σου κανείς εταίρος δεν θα μπορέσει να την αρνηθεί.
Επί πέντε μήνες επέλεξες να μην διαπραγματευθείς. Πήγες το Φλεβάρη για να πάρεις λεφτά χωρίς Μνημόνιο και γύρισες με Μνημόνιο χωρίς λεφτά..Ήθελες, λέει χρόνο, και στον έδωσαν….δεν ήθελες, λέει, λεφτά και δεν στα έδωσαν….Ήθελες, λέει, αξιοπρέπεια….Ξεχειλίζει πια…
Και όχι μόνο αυτό, αλλά έφερες τη χώρα και τον ελληνικό λαό στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου, δίχασες τους πολίτες για να μην διχάσεις το κόμμα σου, έριξες στις πλάτες άλλων τα βάρη που όφειλες εσύ να σηκώσεις επειδή αποδείχθηκες λίγος, άτολμος, αναποφάσιστος και εντέλει μοιραίος…
Στο όνομα της Δημοκρατίας χώρισες τους Έλληνες σε ‘πατριώτες’ και σε ‘δωσίλογους’, σε ‘εθνικά υπερήφανους’ και σε ‘γερμανοτσολιάδες’, ποινικοποίησες την άλλη άποψη, δίδαξες ότι ‘όποιος δεν είναι μαζί μας, είναι εχθρός μας’.
Κι όμως Αλέξη, ‘δικαιούμαστε διά να ομιλούμε’, γιατί κανείς σας δεν είναι περισσότερο Έλληνας από εμάς και σίγουρα κανείς σας δεν είναι περισσότερο Ευρωπαίος από εμάς.
Λοιδόρησες τους πολιτικούς σου αντιπάλους, υιοθετώντας ένα αντισυνταγματικό δημοψήφισμα, όταν το 2011 εσύ πρώτος από όλους υποστήριζες ότι μόνο στο άκουσμα του δημοψηφίσματος η χώρα θα οδηγηθεί σε πτώχευση.
Το χειρότερο όμως είναι ότι συκοφάντησες τη λέξη «αξιοπρέπεια», έκανες κουρέλι τη λέξη «υπερηφάνεια», και όλα αυτά στο όνομα της Αριστεράς, στο όνομα της ελπίδας….
Απέδειξες ότι στο επίθετό σου δικαιολογημένα έχει προστεθεί ακόμα ένα γράμμα του ελληνικού αλφαβήτου, καθώς η λέξη ‘ΤΣΙΠΑ’ για σένα είναι άγνωστη….
Η ιστορία θα σε κρίνει και θα σε τοποθετήσει στο ίδιο κάδρο με τον Δηλιγιάννη και τον Γούναρη…τι ειρωνεία, έτσι ;;
Το μόνο που απομένει πλέον είναι να δρομολογήσεις τις εξελίξεις, προκειμένου να σωθεί πια ό,τι μπορεί να περισωθεί από την τραγωδία στην οποία βύθισες τη χώρα: κυβέρνηση εθνικής ενότητας για να σταθεροποιηθεί στοιχειωδώς η έκρυθμη κατάσταση, να επανέλθει η Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να παραμείνει η χώρα στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Πριν από αυτό όμως Αλέξη έχεις μία τελευταία υποχρέωση: να απευθυνθείς στον ελληνικό λαό με τρεις λέξεις μόνο: ΣΥΓΓΝΩΜΗ… ΑΠΕΤΥΧΑ… ΦΕΥΓΩ…

*Ο Μίλτος Κλαπαδάκης είναι δικηγόρος Πειραιά

eep logo