Επενδύοντας σε Ελλάδα και Ουκρανία

korkidis vasilis

του Προέδρου του ΕΒΕΠ, Βασίλη Κορκίδη

Η ημερίδα με θέμα «επενδύοντας σε Ελλάδα και Ουκρανία» αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση της περεταίρω ανάπτυξης των διμερών εμπορικών σχέσεων, και όχι μόνο. Πρέπει να σημειωθεί ότι υφίσταται διαχρονικό ενδιαφέρον από ελληνικής πλευράς για την αγορά της Ουκρανίας αν και οι προσπάθειες εμπορικής προσέγγισης από ελληνικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα γνωστά δεδομένα, γίνονται εκ του μακρόθεν και ως εκ τούτου με περιορισμένα αποτελέσματα.

Η ανάπτυξη συνεργασίας των Επιμελητηρίων του Πειραϊκού χώρου με το Ελληνο-Ουκρανικό Επιμελητήριο αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να έρθουν κοντύτερα μια πλειάδα επιχειρήσεων του Πειραϊκού χώρου με τις αντίστοιχες Ουκρανικές επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην βελτίωση των διμερών εμπορικών σχέσεων.

Η Επιμελητηριακή κοινότητα του Πειραϊκού χώρου προτρέπει την ανάπτυξη συνεργασιών στο πλαίσιο μίας εξωστρεφούς πολιτικής των ελληνικών επιχειρήσεων, που σθεναρά υποστηρίζει, ενώ στην προκείμενη περίπτωση ενθαρρύνει μέσα από την Επιμελητηριακή συνεργασία τις προσωπικές επισκέψεις και επαφές Ελλήνων με Ουκρανούς επιχειρηματίες.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Ουκρανία διαθέτει ένα καλό σύστημα μεταφορικών υποδομών που υποστηρίζουν τις εμπορευματικές ροές δεδομένου ότι τέσσερεις στους δέκα διεθνείς διαδρόμους μεταφορών της ΕΕ διέρχονται από την Ουκρανία η οποία έχει υπό τον έλεγχό της και δεκατρία λιμάνια.

Από τα μέχρι τώρα γνωστά στοιχεία η Ουκρανία βρίσκεται στη λίστα με τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες ενώ θεωρείται η «χώρα κλειδί για την ενεργειακή ασφάλεια» της Ευρώπης. Στο εξαγωγικό πεδίο Ουκρανία εξάγει προς την Πολωνία, την Τουρκία και την Ιταλία και εισάγει από την Κίνα, την Γερμανία και την Πολωνία. Στις πρώτες θέσεις των ουκρανικών εξαγωγών βρίσκονται τα σιδηρομεταλλεύματα, τα δημητριακά και οι ηλεκτρικές μηχανές ενώ στις εισαγωγές τα ορυκτά καύσιμα και οι ηλεκτρικές μηχανές.

Το εμπορικό ισοζύγιο είναι θετικό για την Ελλάδα, αφού οι εξαγωγές μας έφτασαν το 2018 τα 182 εκατ. ευρώ και οι εισαγωγές μας τα 165 εκατ. ευρώ, ενώ οι οι ελληνικές επενδύσεις στην Ουκρανία αυξήθηκαν κατά 18% στα 54 εκατ. ευρώ.

Το καταγεγραμμένο ενδιαφέρον για εισαγωγές κινείται στο πεδίο των μεταποιημένων τροφίμων όπου και υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις όπως βέβαια και για αυτές που δραστηριοποιούνται σε τομείς που υποστηρίζουν τις ναυτιλιακές δραστηριότητες μεταξύ των οποίων και οι ναυπηγοεπισκευές.

Υπενθυμίζω ότι το ΕΒΕΠ από κοινού με το ΝΕΕ και την ΕΕΕ διατηρεί το ναυτιλιακό cluster «Maritime Hellas», όπου είναι καταγεγραμμένος ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων με τις οποίες οι Ουκρανικές επιχειρήσεις μπορούν να έρθουν σε επαφή.

Καταλήγοντας θέλω να εκφράσω την προσδοκία ότι η επιχειρηματική αυτή συνάντηση θα είναι η απαρχή μιας ραγδαίας ανάπτυξης των επιχειρηματικών σχέσεων των δύο Χωρών. Τέλος ευχαριστώ πολύ τον πρέσβη της Ουκρανίας κ. Σεργίι Σουτένκο για τη τιμητική παρουσία του και το ενδιαφέρον του για τα αποτελέσματα των Β2Β συναντήσεων της ημερίδας.

 

ETEKA_Desktop

eep logo