7 + 7 ερωτήσεις και απαντήσεις για το λιμάνι του Πειραιά

limani peiraia krouazieroploio

 

Των Γιάννη Καρδαρά και Γιάννη Βρέλλου*

Με επτά ερωτήσεις και τις αντίστοιχες απαντήσεις τους οι δικηγόρου του Πειραιά Γιάννης Καρδαράς και Γιάννης Βρέλλος ανταποκρίνονται στο δίλημμα για το λιμάνι του Πειραιά : ανάπτυξη μέσω εμπορικής συνεργασίας με επενδυτές ή στείρα εκποίηση μετοχών ως αντάλλαγμα ασαφών προσδοκιών χρηματοδότησης της Ελλάδας;

1)Το τελευταίο διάστημα έχουν δει το φως της δημοσιότητας σενάρια για πώληση του ΟΛΠ, είτε του 67%, είτε του 51%. Ο Υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας έχει αναφέρει πως ο δημόσιος χαρακτήρας του λιμανιού στον οποίο επιμένει είναι προϋπόθεση για την όποια περαιτέρω επένδυση - αξιοποίηση. Έχει την δυνατότητα η Κυβέρνηση να προχωρήσει σε άλλου είδους αξιοποίηση του λιμανιού χωρίς να χαθεί ο δημόσιος χαρακτήρας;

Βεβαίως. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί στα πλαίσια ενός προτεινόμενου από εμάς επιχειρηματικού ΚΟΙΝΟΠΡΑΚΤΙΚΟΥ σχήματος που μπορεί να είναι επωφελές τόσο για την ΟΛΠ ΑΕ όσο και για τον επενδυτή είτε αποτελεί αλλοδαπή κρατική είτε ιδιωτική οντότητα. Με αυτό το κοινοπρακτικό σχήμα αποσκοπείται η αμοιβαία οικονομική ωφέλεια, οι εκατέρωθεν διασφαλίσεις αλλά και η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΟΛΠ ΑΕ ως θεσμικής Λιμενικής Αρχής.
Για την επίτευξη των πιο πάνω στόχων προτείνουμε την δημιουργία κοινοπραξίας μεταξύ του ΟΛΠ και του επενδυτή κατόπιν πρόσκλησης ενδιαφέροντος.
Με το προτεινόμενο κοινοπρακτικό σχήμα, ο ΟΛΠ θα εισφέρει στην σύμπραξη με τον τελικό επενδυτικό φορέα μετά από οικονομική αποτίμηση μόνο ένα εμπορικό κομμάτι των λειτουργιών του και αυτό στα πλαίσια ενός καθαρά εμπορικού συνεταιρισμού. Με άλλα λόγια, ο ΟΛΠ (και προς το παρόν το ΤΑΙΠΕΔ που κατέχει το 74,14% των μετοχών) θα παραμείνει ως έχει από πλευράς πλειοψηφικής μετοχικής σύνθεσης, διοίκησης και οργάνωσης,(τουλάχιστον του 51% από το πακέτο του 74,14% των μετοχών που κατέχει) αλλά κάποιες συγκεκριμένες επιχειρηματικές και εμπορικές δραστηριότητες που θα συμφωνηθούν να εισφερθούν αφού αποτιμηθούν θα ασκούνται σε συνεργασία με επενδυτή (’Ελληνα ή ξένο) με τη μορφή «ΣΔΙΤ».
Χάριν παραδείγματος σε αυτή την ειδικού σκοπού Α.Ε. μπορεί άλλος να έχει το μεγαλύτερο ποσοστό μεριδίων άρα και κερδών στην κοινοπραξία και ενδεχομένως και το management των δραστηριοτήτων που θα αποτελούν το αντικείμενο της κοινοπραξίας, και αυτό θα εξαρτηθεί από όρους επίτευξης συγκεκριμένων οικονομικών αποτελεσμάτων.
Οι δύο αυτές ιδιότητες δεν συγκρούονται, αφού η κοινοπραξία (ΣΔΙΤ) αφορά την εμπορική και επιχειρηματική εκμετάλλευση και ο δημόσιος χαρακτήρας του ΟΛΠ θα αφορά την κρατική εποπτεία σε ζητήματα ακτοπλοΐας, ασφάλειας, κανόνων ναυσιπλοΐας, κανόνων ανταγωνισμού, χρήσης και πρόσβασης στις λιμενικές υπηρεσίες, προστασία περιβάλλοντος, εργασιακά δικαιώματα κ.α. χωρίς να αποκλείεται (ο ΟΛΠ ΑΕ) με το 51% του μετοχικού πακέτου να διατηρήσει και επιχειρηματικές δραστηριότητες π.χ. κρουαζιέρα, αξιοποίηση ακινήτων για εμπορικούς και τουριστικούς σκοπούς(ξενοδοχεία, συνεδριακά κέντρα, αθλητικά κέντρα, μουσειακούς χώρους και γιατί όχι και ένα τμήμα φορτοεκφόρτωσης εμποροκιβωτίων (containers)ώστε να μην καταργείται ο ανταγωνισμός που ενδιαφέρει τους «ΘΕΣΜΟΥΣ» και την Ε.Ε.

2)Υπάρχει σήμερα το θεσμικό και νομικό πλαίσιο;

Η κοινοπραξία αυτή θα υπάγεται στην έννοια της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού φορέα (ΣΔΙΤ) του Ν3389/2005, θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και θα έχει συγκεκριμένο εμπορικό αντικείμενο με όρους που θα συμφωνήσουν ελεύθερα τα μέρη, αρκεί να επιτρέπονται από τις βασικές αρχές του Δικαίου Ελληνικού και της Ε.Ε. και θα έχει ως συνέπεια αύξηση των κερδών και του επενδυτή και του συμπράττοντα ΟΛΠ ΑΕ) και όχι ζητήματα που θίγουν τον πυρήνα της κρατικής ευθύνης (π.χ. ακτοπλοΐα, ασφάλεια ναυσιπλοΐας, ναυαγιαίρεση θεσμικές λειτουργίες των λιμένων, εργασιακά δικαιώματα, προστασία περιβάλλοντος και κυρίως ζητήματα εθνικής ασφάλειας κλπ).

3) Τι θα σημάνει εάν τελικά αποκτήσει και τον μετοχικό έλεγχο του ΟΛΠ; δηλαδή του 51% ή του 67% που επιθυμούσε η πρώην Κυβέρνηση της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ?

Εάν δεν γίνει η προτεινόμενη από εμάς λύση και η Cosco αποκτήσει τον μετοχικό έλεγχο του ΟΛΠ, δηλαδή το 51%, τότε θα δημιουργηθεί ένα και μόνο αλλοδαπό έστω και κρατικό- κινέζικο μονοπώλιο στο λιμάνι με τεράστιο αριθμό διακινούμενων εμπορευματοκιβωτίων πράγμα που αντιβαίνει στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία για τον ελεύθερο ανταγωνισμό και η Ε.Ε. θα διατάξει την Ελλάδα να αλλάξει τη παραχώρηση του 51% προς μεγάλη οικονομική ζημιά της χώρας σύροντας την στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.

4)Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους στην ΟΛΠ ΑΕ

Ένα ιδιαίτερα σοβαρό θέμα είναι οι 1100 εργαζόμενοι του σημερινού ΟΛΠ ΑΕ με κίνδυνο να θεωρηθούν από τους επίδοξους επενδυτές ότι είναι υπεράριθμοι στέλνοντας και άλλο κόσμο στο 27% - 30% των ανέργων.

5)Υπάρχει σήμερα πλάνο που να εντάσσει το λιμάνι του Πειραιά στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και στην επανεκκίνηση της οικονομίας;

Ο ΟΛΠ ΑΕ είναι ακόμη κερδοφόρος και απαιτείται εξορθολογισμός της λειτουργίας του χωρίς να είναι απαραίτητη η ιδιωτικοποίηση του.
Απαντώντας στην ερώτηση σας δεν υπάρχει τέτοιο πλάνο παρ’ ότι έχουν ξοδευτεί σκανδαλώδη ποσά από το ΤΑΙΠΕΔ 3-4 εκατομμύρια ΕΥΡΩ για μελέτες που πρέπει να απασχολήσουν και Εισαγγελείς. Σίγουρα όμως, όπως συζητείται η περίπτωση «αξιοποίησης» του ΟΛΠ δια της πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών, χωρίς ένα σχέδιο αλλά μόνο για εισπρακτικούς λόγους ή και προσδοκία χρηματοδότησης από την ΚΙΝΑ δεν πρόκειται να συμβάλλει ούτε στη παραγωγική ανασυγκρότηση του Πειραιά ή της χώρας ούτε στην επανεκκίνηση της οικονομίας.
Δεν είναι τυχαίο ότι σημαντικοί επιχειρηματικοί και άλλοι φορείς του Πειραιά, που δεν εμφορούνται από αριστερές ιδέες, είναι αντίθετοι ή έχουν σοβαρότατες επιφυλάξεις με τη πώληση του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ, όπως το Ναυτικό Επιμελητήριο, το ΕΒΕΠ, τα λοιπά επιμελητήρια και πολλοί άλλοι φορείς.
Οι κίνδυνοι που δημιουργεί μια τέτοια επιλογή έχουν γίνει αντιληπτοί από το σύνολο των εμπλεκομένων φορέων (εργαζόμενοι στο λιμάνι και στη ναυπηγοεπισκευή, την αυτοδιοίκηση(ούτε ο Δήμος Πειραιά ούτε οι Δήμοι Κερατσινίου και Περάματος συμφωνούν), ακτοπλόοι και γενικά ο εφοπλιστικός κόσμος, πράκτορες, επιμελητήρια, επιχειρηματίες στη ναυπηγοεπισκευή, συνδικάτα της ναυτικής εργασίας κα) οι οποίοι και με διάφορους τρόπους εκφράζουν την αντίθεση τους ή τις επιφυλάξεις τους.
Αν θέλαμε να μιλήσουμε για την παραγωγική ανασυγκρότηση του λιμανιού αλλά και του Πειραιά και της μείζονας περιοχής αυτή δεν εξασφαλίζεται χωρίς ένα σχέδιο και σε καμμία περίπτωση δεν επιτυγχάνεται με τη πώληση του 51% στη Cosco.
Είναι προτιμότερο ένα λιμάνι που λειτουργεί με ένα μη επαρκές σχέδιο παρά ένα λιμάνι που πωλείται για καθαρά ταμειακούς λόγους χωρίς κανένα σχέδιο.

6)Μήπως είναι αναγκαία θυσία για τη συμμετοχή της χώρας στην Ευρωζώνη και το κλείσιμο συμφωνίας με τους εταίρους η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου

Η ανάγκη συμμετοχής της χώρας στην Ευρωζώνη είναι μια πραγματικότητα που σήμερα συμφωνεί η πλειοψηφία των Ελλήνων Πολιτών. Ωστόσο υπάρχουν τρόποι διαπραγμάτευσης με επενδυτές, σαν αυτόν που προτείνουμε, (και ας ακούσουμε και άλλες προτάσεις χωρίς τη πώληση του πλειοψηφικού πακέτου) ώστε και εισροή επενδύσεων να υπάρξει και διαφύλαξη του δημοσίου χαρακτήρα του λιμανιού.
Άλλωστε οποιαδήποτε «θυσία» με τη πώληση του πλούτου της χώρας πρέπει να εντάσσεται σε ένα σχέδιο είτε λέγεται Plan A είτε Plan B. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η επιχειρούμενη πώληση του 51% όπως προείπαμε με επιχειρήματα δεν εντάσσεται σε κανένα σχέδιο.

7) Και αν ανοίξει μια νέα εναλλακτική «κάνουλα» χρηματοδότησης εκτός Ε.Ε., ας πούμε από την Κίνα (εάν βέβαια ο επιλεγησόμενος επενδυτής είναι η Cosco) τότε η Ελλάδα είναι σε θέση σήμερα να μην επιχειρήσει να ανοίξει αυτή την «κάνουλα»;

Τα πάντα είναι θέματα πολιτικής απόφασης σε συνδυασμό με τη κακή οικονομική κατάσταση της Ελλάδας όπως την έφεραν οι Κυβερνήσεις από το 1974 έως σήμερα (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ).
Όμως η ανερχόμενη παγκόσμια οικονομική δύναμη της Κίνας προφανώς επιδιώκει ότιδήποτε εξυπηρετεί τα δικά της σχέδια. Όμως μην ξεχνάμε ότι ο κολοσός αυτός συμπράττει σε πολλά επίπεδα με τη Γερμανία και σίγουρα αναρρωτιέται κανείς εάν θα έδινε στην Ελλάδα έναν «ΑΣΣΟ» για να κάνει «Φούλ του Άσσου» στη διαπραγμάτευση με την Ε.Ε.

8)Πότε εκδικάζεται στο ΣτΕ η υπόθεση της προσφυγής του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά και άλλων φορέων του Πειραιά κατά της πώλησης του 67% που είχε αποφασίσει η προηγούμενη Κυβέρνηση;

Στις 2-6-2015. Εάν δεν μας δοθεί νέα ΑΝΑΒΟΛΗ που θα την επιδιώξουμε, όπως θα επιδιώξουμε και την εκδίκαση της υπόθεσης από την ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ του ΣτΕ λόγω σπουδαιότητος ελπίζουμε ότι οι Έλληνες Δικαστές του Σ.τ. Επικρατείας θα νομολογήσουν και θα αποκλείσουν για συνταγματικούς λόγους αλλά και εθνικής κυριαρχίας την πώληση του 67% ή του 51%και επομένως τη πώληση του οποιουδήποτε πλειοψηφικού πακέτου για το μέλλον.
Τέλος πουλώντας μετοχές της πλειοψηφίας του ΟΛΠ πουλάμε το μερίδιο της ευθύνης που αναλογεί στον καθένα.

* Οι Γιάννης Καρδαράς και Γιάννης Βρέλλος είναι Δικηγόροι Πειραιά, μέλη του Δ.Σ. του ΔΣΠ

eep logo