Η Αλεξανδρούπολη γίνεται η Σούδα της Βόρειας Ελλάδας;

alexandroupolh polemiko ploio

της Μελαχροινής Μαρτίδου*

Αθόρυβα, κι απλά, δίχως ηχηρές αντιδράσεις, δίχως γνωστοποίηση αντισταθμιστικών ωφελημάτων, με επισημότητα και φιλόξενη διάθεση -που σε τέτοιες περιπτώσεις παρερμηνεύεται- το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης γίνεται "στέκι" του αμερικάνικου πολεμικού ναυτικού. Έτσι απλά. Μόλις περατώθηκαν οι εργασίες ανέλκυσης της βυθοκόρου "ΟΛΓΑ" (με έξοδα των ΗΠΑ, αφού τους δικούς τους σκοπούς θα εξυπηρετούσε), ξεκινά η χρήση του από πολεμικά σκάφη της Αμερικής. Αυτό σχετικά αναφέρεται στα ψιλά γράμματα που περιλαμβάνει η αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ.

Ήδη εδώ και δύο μέρες βρίσκεται στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης το USN CARSON CITY. Είναι το πρώτο πολεμικό πλοίο που σηματοδοτεί, ουσιαστικά με την παρουσία του, τον ρόλο του λιμανιού υπό νέα γεωστρατηγική αναβάθμιση, κάνοντας την αρχή για πολλές τέτοιες αφίξεις πλοίων.

Ένα πλοίο με πολλές δυνατότητες μεταφοράς μέσων, ελικοπτέρων, αρμάτων μάχης και στελεχών για ασκήσεις σε όλη την Ευρώπη. Η άφιξή του αναπτύσσει σενάρια επί σεναρίων ότι, κάτι σημαντικό ξεκινά και το λιμάνι πλέον γίνεται πολύτιμο εργαλείο των Αμερικανών. Μια αναβάθμιση, που από την πλευρά των υποστηρικτών εκλαμβάνεται ως "αναβάθμιση" και από την πλευρά των αμφισβητιών, ως αφορμή για σενάρια εντάσεων.

Δημιουργούνται νέα de facto δεδομένα, χωρίς να ενημερωθεί η περιοχή και δίχως να υπάρξουν αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας. Μία κοινωνίας, που βρίσκεται προ απροόπτου και η αλήθεια είναι πως βιώνει την δική της καθημερινότητα της κρίσης και της αγωνίας της να αντεπεξέλθει.

alexandroupolh polemiko ploio 2

Που περιορίζονται οι αντιδράσεις
Η μόνη κίνηση διαφοροποίησης και αντίδρασης προέρχεται από την Επιτροπή Ειρήνης της Αλεξανδρούπολης. Με κάλεσμά της στο λαό ζητά να εκφραστεί η δυναμική αντίδραση του, έξω από το δημαρχείο της πόλης, την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου.

Σχετικά αναφέρει: «Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου, εργάζεται συστηματικά ώστε να αμβλυνθούν τα αντιαμερικανικά αισθήματα του λαού και της νεολαίας. Γνωρίζουν ότι τα σύννεφα του πολέμου δεν φεύγουν με "φιλικούς" αθλητικούς αγώνες, η αγωνία κάθε προοδευτικού ανθρώπου δεν κατευνάζει με διαφημίσεις από τα θετικά, όπως λένε, ανταλλάγματα.»

«Η "καριέρα" και τα "ματωμένα" βιογραφικά δεν ταιριάζουν σε κανέναν νέο επιστήμονα, που πρέπει να θέσει τις γνώσεις του στην υπηρεσία της λαϊκής ευημερίας και τη φωνή του στην ανάπτυξη της αντιπολεμικής - αντιιμπεριαλιστικής πάλης. Η Επιτροπή Ειρήνης Αλεξανδρούπολης καλεί τους εργαζόμενους, το λαό και τη νεολαία να δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια.»

«Το σύνθημα "Eξω το ΝΑΤΟ και οι βάσεις - καμιά συμμετοχή στις επεμβάσεις", πρέπει να ακουστεί ακόμα πιο δυνατά, από περισσότερα συνδικάτα και μαζικούς φορείς. Καλούμε όλα τα Σωματεία, τους Συλλόγους να οργανώσουμε την πάλη ενάντια στα σχέδια που μετατρέπουν την πόλη μας σε "ορμητήριο θανάτου" ενώ θα γίνει και συλλογή υπογραφών ενάντια στην Ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία.»

Συναντήσεις Ελλήνων και Αμερικανών αξιωματούχων
Ωστόσο γόνιμες και σε καλό κλίμα ήταν οι επίσημες συναντήσεις του πλοιάρχου του πολεμικού πλοίου και της ναυτικής ακολούθου της πρεσβείας των ΗΠΑ με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης οι οποίοι τόνισαν ότι, η άφιξη των Αμερικανών και ο ελλιμενισμός τέτοιων πλοίων, δημιουργούν θετικό αντίκτυπο στους υποψήφιους επενδυτές του λιμανιού.

Σύμφωνα με πληροφορίες δυο μεγάλες εταιρίες εκδήλωσαν ήδη ενδιαφέρον και μελετούν τα σχετικά στοιχεία. Τόσο ο κ. Χατζημιχαήλ όσο και ο κ. Χατζηκωνσταντίνου του ΟΛΑ, επιβεβαίωσαν την άφιξη τέτοιων πλοίων στην Αλεξανδρούπολη στα πλαίσια της ενιαίας αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.

Τόνισαν τα εμφανή οφέλη την εμπέδωση της ασφάλειας και την τόνωση της τοπικής οικονομίας, με τις εξυπηρετήσεις των πλοίων, τον ανεφοδιασμό τους από την τοπική αγορά σε καύσιμα και άλλα υλικά.

Ξενάγηση στο πολεμικό πλοίο

alexandroupoli limani

Στο εντυπωσιακό πολεμικό πλοίο περιηγήθηκαν οι δημοσιογράφοι αλλά και οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών της Περιφέρειας ΑΜΘ και του στρατού. Είδαν την πλήρη αξιοποίηση της εργονομίας όλων των χώρων, το εσωτερικό του που έχει την δυνατότητα να μεταφέρει πάνω από 300 στρατιωτικούς και στελέχη, αλλά και δεκάδες άρματα κι ελικόπτερα.

Η έλευση του πρώτου πολεμικού σκάφους του αμερικανικού Ναυτικού συνδυάστηκε και με την φυσική παρουσία του στρατηγού των αμερικανικών δυνάμεων της Ευρώπης Κριστοφερ Καβόλι που είχε εγκάρδιες συνομιλίες με τον διοικητή του Δ.Σ.Σ. Χαρ. Λαλούση και τον διοικητή της 12ης μεραρχίας Αγγελο Χουδελούδη. Μετέφερε το δικό του ελπιδοφόρο μήνυμα για την ενίσχυση της οικονομικής και της στρατιωτικής συνεργασίας, στα πλαίσια μιας τεράστιας ευκαιρίας που διανοίγεται με την συνεργασία του αμερικανικού και του ελληνικού στρατού.

Τα τελευταία χρόνια πάντως το USNS Carson City επιχειρεί στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, με έδρα του τις ναυτικές εγκαταστάσεις της Σούδας. Το αν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης γίνει το σημείο όπου οι ΗΠΑ θα αποκτήσουν μόνιμη παρουσία στην θρακική πόλη, (εκτός από τις συνεχείς επισκέψεις πολεμικών πλοίων, τόσο για ανάπαυλα όσο και για μεταφορά μέσων και στελεχών για ασκήσεις σε όλη την Ευρώπη), θα φανεί στην πράξη.

*slpress.gr

eep logo