Ας προσέξουν...

syriza microfona

του Ζαχαρία Ζούπη

Δεν ξέρω αν το αντιληφθήκατε, αλλά την προηγούμενη βδομάδα ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ Α.Τσίπρας προχώρησε σε μια παρέμβαση που ίσως αλλάξει την πορεία των πολιτικών καταστάσεων και εξελίξεων στην χώρα. Ανέβηκε στο βήμα της Βουλής και επιτέλους τα έσουρε στην ανάλγητη ακροδεξιά που κυβερνάει και μας έχει κάνει όλους να τρέμουμε με όσα έχει κάνει κοντά 4 μήνες τώρα. Και τι δεν είπε ο μεγάλος αυτός ηγέτης. Τους τα είπε για την νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητά τους, για τον εργασιακό Μεσαίωνα που βιώνουμε αυτούς τους μήνες και ευχήθηκε να βγει ο τόπος από αυτόν τον εφιάλτη! Επιτέλους ακούστηκε μια αυθεντική αντιστασιακή φωνή απέναντι σ΄αυτό το αυταρχικό Κράτος που οικοδομείται, με τους χωροφύλακες να κυκλοφορούν. Δεν είναι όμως αυτά τα πιο σημαντικά. Το καθοριστικό είναι ότι τους είπε ότι τέλος στην περίοδο χάριτος και στην πολιτική της αντιπολιτευτικής ευπρέπειας στην οποία έχει διακριθεί... Απ΄ότι πληροφορήθηκα, πανικόβλητα έσπευσαν να συνεδριάσουν τα πολιτικά και επικοινωνιακά της Κυβέρνησης για να δουν πως θα αντιμετωπίσουν αυτή την νέα επιθετική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ. Γνωρίζουν καλά, ότι τώρα που ο Α. Τσίπρας είδε και τον «ΤΖΟΚΕΡ» και ανακάλυψε στην ταινία νέες ιδέες κοινωνικής αντίδρασης και εξέγερσης, όλα γίνονται πιο δύσκολα. Μάλλον το ίδιο έκαναν τα επιτελεία και των κομμάτων της Αντιπολίτευσης μιας και φοβήθηκαν μήπως πιεστούν από αυτή την αντιπολιτευτική πολιτική του Α. Τσίπρα.

Ας μιλήσουμε τώρα στα σοβαρά. Πιστεύει κανείς ότι επικοινωνεί με το περιβάλλον η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ; Πιστεύει κανείς ότι αυτή είναι η αίσθηση της κοινωνίας από την νέα Κυβέρνηση; Υπάρχει ασφαλώς ένα τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ που μπορεί να σκέφτεται με τον ίδιο τρόπο και να βλέπουν εφιάλτες επειδή έχασαν την εξουσία και πως να το εξηγήσουν αφού τα έκαναν – αν έχω καταλάβει καλά από αυτά που λένε – όλα καλά και παρ΄όλα αυτά δεν προλάβαιναν να μαζέψουν την μπάλα από το τέρμα.

Υπενθυμίζω ότι πριν πέντε μήνες ο Α.Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ έφαγε 9.5 μονάδες στο κεφάλι στις Ευρωεκλογές και λίγο αργότερα 8.5 μονάδες στις Εθνικές Εκλογές. Σ΄αυτό δε το διάστημα όλες οι δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει Σεπτέμβριο και Οκτώβριο δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποσυσπειρώνεται, ότι δεν ξεπερνάει στην πρόθεση ψήφου το 25% , ενώ η Ν.Δ παίρνει πια διαφορά 13.5% έως 14.5%. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Με εξαίρεση την διαχείριση του Μεταναστευτικού – Προσφυγικού, η Κυβέρνηση απολαμβάνει συνολικά υψηλότατης κοινωνικής στήριξης σε ποσοστά από 50% έως 60%. Δεν είναι όμως μόνο αυτά. Σύμφωνα με τις δύο τελευταίες έρευνες της OPINION POLL, οι Κυβερνητικές πρωτοβουλίες συγκεντρώνουν υψηλότατη απήχηση.

Ας αναφέρουμε ορισμένα παραδείγματα: το 62.9% θεωρούν ότι υπάρχει ένα νέο, πιο αισιόδοξο πλαίσιο για την Ανάπτυξη, την Εθνική Οικονομία και τις Επενδύσεις (το ίδιο πιστεύει και το 44% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ). Το 76% τασσόταν υπέρ της διευκόλυνσης της ψήφου των Ελλήνων και με Επιστολική ψήφο (ανάμεσά τους το 53% του ΣΥΡΙΖΑ). Το 48% θεωρει ότι υπήρξε συνωμοσία δικαστικών και πολιτικών για να ενοχοποιηθούν πολιτικά στελέχη της Αντιπολίτευσης με αφορμή το σκάνδαλο NOVARTIS και το 62% πιστεύει ότι καλώς συγκροτήθηκε Προανακριτική Επιτροπή για να διερευνήσει αυτή την υπόθεση. Το 74% τάσσεται υπέρ της κατάργησης του Πανεπιστημιακού Ασύλου (49% ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ) και το 84% υπέρ των Επιχειρήσεων ανακατάληψης των κατειλημμένων δημοσίων και ιδιωτικών κτιρίων (70% του ΣΥΡΙΖΑ).

Χρειάζονται άραγε κι άλλα στοιχεία για να αποδείξουν ότι ο Α.Τσίπρας και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι ακόμα ζαλισμένη, ότι βρίσκεται αλλού και δεν συναισθάνεται την αλλαγή που πραγματοποιείται στην Ελληνική κοινωνία; Χρειάζονται κι άλλα στοιχεία για να στηρίξουν την άποψη, ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δημιουργήσει ένα πειστικό και σοβαρό αφήγημα για την πορεία από το 2011 μέχρι και την Κυβερνητική του θητεία και δεν προτείνει μια σοβαρή εναλλακτική λύση, θα προσφέρει μεγάλες υπηρεσίες στην Ν.Δ.;

Ας το αντιληφθούν. Αν συνεχίσουν με μια από τα ίδια, με ανόητες καταγγελίες για αφελείς που δεν πιστεύουν ούτε οι ίδιοι και με ιδεολογικά φληναφήματα, θα οδηγούνται σε μια ιδιόμορφη περιθωριοποίηση. Αν δε ποντάρουν ότι κατάφεραν να πάρουν 31.5% στις Εθνικές Εκλογές, θα καταλάβουν σύντομα ότι αυτό το ποσοστό δεν υπάρχει πια. Το 2019 δεν είναι 2011 να εκμεταλλεύεσαι κυνικά και τυχοδιωκτικά την ζαλάδα μίας κοινωνίας από την χρεοκοπία και το Μνημόνιο, για να λες απίθανα ψέματα λαϊκίζοντας αναίσχυντα. Αφού δε τους αρέσει να αναφέρονται στο ΠΑΣΟΚ, δεν θα πρέπει να ξεχνούν, ότι από 46% έφτασε στο 5% πολύ γρήγορα.

Ας προσέξουν. Γιατί η χώρα χρειάζεται ισχυρή Αντιπολίτευση, μόνο που αυτή οφείλει να είναι στοιχειωδώς σοβαρή.

 

eep logo