Τα παιδία παίζει...

zoupis zaxarias

του Ζαχαρία Ζούπη*

Η κ. Φώφη Γεννηματά και ο στενός κύκλος με τον οποίο απ ότι φαίνεται αποκλειστικά μιλάει και παίρνει αποφάσεις, έκαναν πάλι το θαύμα τους. Ανακοινώνοντας αιφνιδιαστικά έκτακτο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, αναβάλλοντας με το έτσι θέλω Συνδιάσκεψη του ΚΙΝΑΛ, καταφέρνει να βυθίσει στην εσωστρέφεια τον χώρο της σε μια στιγμή που φαινόταν να πρωταγωνιστεί με τις προτάσεις του, όπως για παράδειγμα για την διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων. Επιδιώκοντας να αντιμετωπίσει δήθεν την εσωστρέφεια, δημιουργεί νέο κύκλο εσωστρέφειας. Επωμίζεται σοβαρές πολιτικές ευθύνες για την πορεία του χώρου.

Για ποιον λόγο λοιπόν η κ. Φώφη Γεννηματά βλέπει εσωστρέφεια; Βλέπει – απ΄ότι η ίδια λέει – αμφισβήτησή της και αυτό δημιουργεί εσωστρέφεια! Αυτός είναι λοιπόν ο λόγος; Να ξανασυζητήσουμε ότι κανείς δεν μπορεί να μιλάει για την αρχηγό; Αν είναι δυνατόν η ανασφάλεια ενός επικεφαλής κόμματος να γίνεται αιτία εκτάκτου Συνεδρίου, αιφνιδιασμού των στελεχών του χώρου, υποτίμησης ουσιαστικά του ρόλου του ΚΙΝΑΛ! Αν είναι δυνατόν η ανεπάρκεια μιας ηγεσίας να βασανίζει ένα κόμμα ολόκληρο, να το οδηγεί στον βάλτο, να ακυρώνει την στοιχειώδη δημοκρατική λειτουργία. Αν είναι δυνατόν πριν δύο βδομάδες να γίνεται συνεδρίαση της Κ.Ε του ΚΙΝΑΛ και να μην αναφέρεται τίποτα , για να αιφνιδιάζει η κ. Γεννηματά τα στελέχη! Ποια αλήθεια νομίζει ότι είναι;

Και τι άραγε είναι αυτό το Συνέδριο; Υπάρχει ατζέντα; ΟΧΙ. Υπάρχουν θεματολογία, προτάσεις, εισηγήσεις; ΟΧΙ. Θα εκλεγούν αντιπρόσωποι, όργανα; Χλωμό το βλέπω. Θα τεθεί θέμα ηγεσίας; Για να δούμε. Εν ολίγοις κανένας δεν ξέρει τι Συνέδριο έχουν στο μυαλό τους όσοι το σκέφτηκαν. Αστεία, γελοία πράγματα, ασύμβατα με ένα δημοκρατικό κόμμα της Κεντροαριστεράς. Τα παιδία παίζει.

Έχει πρόβλημα το ΚΙΝΑΛ και το ΠΑΣΟΚ ως η βασική δύναμή του; Σαφέστατα και αυτό φάνηκε στις τελευταίες εθνικές εκλογές που δεν κατάφερε να ενισχυθεί τόσο, όσο ήταν απαραίτητο για να τροποποιήσει αισθητά τους συσχετισμούς στον χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς αξιοποιώντας την μαζική αμφισβήτηση του ΣΥΡΙΖΑ. Φαίνεται στις δημοσκοπήσεις που γίνονται αυτή την περίοδο και στις οποίες φαίνεται ότι το 8% έχει γίνει πια 5%-6%. Το ΚΙΝΑΛ και μέσα σ΄αυτό το ΠΑΣΟΚ έχει πρόβλημα στρατηγικό, ιδεολογικό, πολιτικό, πρόβλημα αφηγήματος τόσο για το παρελθόν όσο και για το μέλλον της χώρας, πρόβλημα δημογραφικό, πρόβλημα ανεπάρκειας ηγεσίας. Αυτά μαζί με τις περίεργες τακτικές της ηγεσίας έχει οδηγήσει τον χώρο σε μια ομάδα γύρω από την αρχηγό, που φαίνεται να ενδιαφέρεται μόνο για την συντήρηση μιας εξουσίας σε ένα μικρό κόμμα ελεγχόμενο που θα αξιοποιεί τα προνόμια της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης. Έτσι δεν υπάρχει όμως μέλλον, προοπτική.

Θα λύσει το έκτακτο Συνέδριο, ένα υποβαθμισμένο Συνέδριο που θα γίνει με ρυθμούς fast track, αυτά τα προβλήματα; Ασφαλώς όχι. Άρα; Δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια. Ή θα αφεθεί το περιθώριο να παίξουν κάποιοι για να διατηρήσουν την εξουσία τους στην πλάτη όσων αγωνιούν για τον χώρο ή κάποιοι « θα σηκώσουν το γάντι» και θα πουν το ΣΤΟΠ- Ήρθε η ώρα μίας επανεκκίνησης. Αν χρειάζεται σύγκρουση, ίσως πρέπει να γίνει. Καμία αλλαγή ουσίας δεν έχει γίνει ποτέ με μισόλογα. Ας θυμηθούν κάποιοι την σύγκρουση μεγατόνων όταν αναλάμβανε ο Σημίτης. Σε καλό βγήκε, έδωσε ανάσα στο ΠΑΣΟΚ, που από τότε έδειχνε σημάδια πτώσης και κατάφερε να σταθεί, να ανανεωθεί, να κερδίσει τρεις εθνικές εκλογές.

Αν δεν συμβεί πάντως κάτι, η πορεία ΠΑΣΟΚ και ΚΙΝΑΛ θα είναι πορεία προς την συρρίκνωση και τον πολιτικό θάνατο. Υπάρχουν οι δυνάμεις που μπορούν να αποτρέψουν μια τέτοια πορεία; Η ζωή θα δείξει.

*Ο Ζαχαρίας Ζούπης είναι πολιτικός αναλυτής, υπεύθυνος ερευνών της OPINION POLL