«Σύγχρονες τεχνολογίες στη ναυτιλιακή βιομηχανία της Ελλάδας και της Γερμανίας»

ellinogermaniko nees texnologies2

του Β.Κορκίδη*

Εάν υπάρχει ένας τοµέας που µας κάνει εθνικά υπερήφανους από την πρώτη στιγμή της ιστορίας µας µέχρι σήµερα, αυτός είναι δίχως άλλο η ελληνική ναυτιλία. Με την εξάρτησή της από την τεχνολογία να αυξάνει, αλλά και τις απαιτήσεις της επίσης, η εν λόγω αγορά παρουσιάζει προκλήσεις και ευκαιρίες, τόσο µοναδικές, όσο πουθενά αλλού. Ελπίζω να τις γνωρίσουμε καλύτερα με το σημερινό Συνέδριο, που έχει σαν στόχο την παρουσίαση, από ειδικευμένους Έλληνες και Γερμανούς εισηγητές, του θεσμικού πλαισίου, των δυνατοτήτων εφαρμογής και των προοπτικών χρήσης νέων τεχνολογιών στη ναυτιλία, αλλά και την ανάπτυξη διμερών συνεργασιών και δικτύωσης παρά ναυτιλιακών επιχειρήσεων.
Οι νέες προηγμένες τεχνολογίες στη ναυτιλιακή βιομηχανία, θα μεταμορφώσουν στο μέλλον, τον σχεδιασμό και την κατασκευή των πλοίων, την ασφάλειά τους, τις εμπορικές και τις επιχειρησιακές επιδόσεις τους.
Αν και τα μέταλλα θα παραμείνουν το κύριο υλικό κατασκευής, θα είναι δυνατόν να βελτιωθούν τα χαρακτηριστικά τους. Προηγμένα υλικά θα βελτιώσουν την αντοχή και θα οδηγήσουν σε μείωση βάρους και αυξημένη μεταφορική ικανότητα. Για παράδειγμα, ελάσματα από νανοσωλήνες άνθρακα έχουν το 1/10 το βάρος του χάλυβα, αλλά είναι 500 φορές ανθεκτικότερα.
Αναμένεται ότι η ανάλυση της πληθώρας ψηφιακών δεδομένων που θα συλλέγονται στα πλοία θα βελτιώσει τις λειτουργίες τους. Τα δεδομένα θα πρέπει βεβαίως να διατηρούνται ασφαλή από τις κακόβουλες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.
Η μελλοντική ευρεία χρήση ρομπότ για τις επιθεωρήσεις, τον εντοπισμό και την καταγραφή των εκπομπών και των ρύπων, αλλά και στη ναυπήγηση, θα προάγει σημαντικά την ασφάλεια και την κατασκευή/επισκευή των πλοίων. Σε συνδυασμό με την τεχνολογία 3D εκτύπωσης, αναμένεται ότι τα μελλοντικά σκάφη θα έχουν μικρότερο κόστος κατασκευής/επισκευής.
Οι ρομποτικές τεχνολογίες θα αναπτυχθούν παράλληλα με τους αισθητήρες και τις τεχνολογίες τηλεχειρισμού. Αισθητήρες θα συλλέγουν δεδομένα αυτόνομα και θα τα μεταδίδουν σε πραγματικό χρόνο. Με αυτόν τον τρόπο θα βελτιωθούν οι κύκλοι συντήρησης των σκαφών. Η ασύρματη παρακολούθηση θα προειδοποιεί όταν απαιτείται συντήρηση.
Η ανάπτυξη των επικοινωνιών θα διευκολύνει τη λήψη αποφάσεων σε πραγματικό χρόνο στη διαχείριση των πλοίων και την αυτόνομη λειτουργία τους. Η παραγωγή ενέργειας θα αλλάξει δραματικά, με εναλλακτικά καύσιμα, συσκευές εξοικονόμησης ενέργειας, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και υβριδική ηλεκτροπαραγωγή. Αναμένεται ευεργετική επίδραση στο περιβάλλον με τη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου και βελτίωση της εμπορικής αξίας των πλοίων. Ο κυβερνητικές πολιτικές για τον άνθρακα θα αυξήσουν τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων.
Η αυτονομία θα αλλάξει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο λειτουργίας των πλοίων. Μηχανισμοί αυτόματης αποφυγής εμποδίων, αυτόματος ελλιμενισμός, σύστημα αυτοελέγχου του σκάφους, αυτόνομη πλεύση θα είναι βασικός εξοπλισμός στα πλοία του μέλλοντος.
Το σύγχρονο κύμα του ψηφιακού μετασχηματισμού (digital transformation) θα μεταλλάξει τη ναυτιλία. Τα πλοία του μέλλοντος θα είναι «έξυπνα», δηλαδή θα είναι εφοδιασμένα με διάφορους ενσωματωμένους αισθητήρες και επεξεργασία δεδομένων.
Σε αυτό το ραγδαία μεταβαλλόμενο περιβάλλον, η προσαρμοστικότητα θα είναι το κλειδί της επιτυχίας, δεδομένου ότι οι νέες τεχνολογίες απαιτούν νέες δεξιότητες και γνώσεις. Το Ε.Β.Ε.Π. με όχημα το Maritime Hellas, από τη πλευρά των επιχειρήσεων στήριξης και εξυπηρέτησης της ναυτιλίας, επιθυμεί να είναι πρωτοπόρο στην ανάπτυξη και στην εφαρμογή των νέων τεχνολογιών, με στόχο τη συμβολή για ασφαλέστερη, πιο έξυπνη και πιο «πράσινη» ναυτιλία.
Ευχαριστώ πολύ, για τη συμβολή και συνεργασία, τη Πρεσβεία της Γερμανίας, το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, το Υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας για την αιγίδα του, το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων και το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής της Χώρας μας για τη στήριξή τους, Τέλος, ευχαριστώ τους χορηγούς επικοινωνίας του συνεδρίου, τον δημοσιογραφικό όμιλο «ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ».
Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου και καλές δουλειές στις επιχειρήσεις.

*Ομιλία Προέδρου Ε.Β.Ε.Π. στο Συνέδριο με θέμα: «Σύγχρονες τεχνολογίες στη ναυτιλιακή βιομηχανία της Ελλάδας και της Γερμανίας»