ΚΙΝΑΛ: Αναζητώντας λύση σε μια ξεπερασμένη αριστεροσύνη

kinal mikrofona

του Ζαχαρία Ζούπη*

Όσοι θεώρησαν ότι η υπόθεση της αφίσας του ΚΙΝΑΛ ήταν απλά ένα επικοινωνιακό λάθος, έπεσαν έξω ή ήθελαν συνειδητά να κάνουν ότι δεν κατάλαβαν. Η ηγεσία του μέσα στο άγχος για επιβίωση οδηγεί το κόμμα σε ένα αδιέξοδο δρόμο δήθεν αριστερής στροφής, έχοντας έτσι την ψευδαίσθηση ότι θα τραβήξει ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν δείχνει να κατάλαβε τίποτα από την πλήρη αποτυχία της να πετύχει τους εκλογικούς στόχους της και που συμπυκνώνονταν στην ανάγκη να αλλάξουν οι εκλογικοί συσχετισμοί ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ. Ο Α.Τσίπρας κέρδισε κατά κράτος αυτή την μάχη με ποσοστό τετραπλάσιο από του ΚΙΝΑΛ και έκτοτε η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ αντί να προσπαθήσει να δώσει εξηγήσεις γι αυτό , αντί να απολογηθεί και να χαράξει μια σωστή στρατηγική, προσπαθεί να πείσει ότι τα πήγε καλά. Στην κατεύθυνση αυτή ξεχνάει τα στοιχεία των εκλογικών μαχών των τελευταίων χρόνων που δείχνουν μια θανάσιμη στασιμότητα και μια συρρίκνωση στις πιο μικρές ηλικίες ψηφοφόρων( Σύμφωνα με τα exit polls των Εκλογών το ΚΙΝΑΛ ήταν πέμπτο στις ηλικίες μέχρι 30 ετών).

Ωστόσο, η ηγεσία της δεν κατανοεί και την κατάσταση που διαμορφώνεται κατά το τελευταίο τρίμηνο. Βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τις επιλογές της μεγάλης πλειοψηφίας του εκλογικού σώματος και των ψηφοφόρων του χώρου. Στην τελευταία έρευνα της OPINION POLL τo 63.46% των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ δηλώνει πιο αισιόδοξο για την πορεία της χώρας και το ίδιο ποσοστό δηλώνει ικανοποιημένο από την πορεία της Κυβέρνησης. Το 88.46% θεωρεί ότι καλώς ψηφίστηκε η κατάργηση του Πανεπιστημιακού Ασύλου( οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ ψήφισαν παρών) και το 61.54% θεωρεί πιο ικανό για Πρωθυπουργό έναντι ενός μόλις ενός 3.85% που επιλέγει τον Α. Τσίπρα! Επίσης το εκλογικό ποσοστό της πάει στο 5.5% ( στις άλλες έρευνες το ποσοστό της κυμαίνεται στο 5.5%- 6% ), χάνοντας δύο έως διόμισυ μονάδες από το 8.1%. Δεν το λες και μικρή απώλεια. Η κ. Φώφη Γεννηματά είναι πια τέταρτη στην δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών ( την πενάει ο Δ. Κουτσούμπας) και με την αντιπολιτευτική πολιτική του ΚΙΝΑΛ συμφωνεί το 13.62% ( πολύ κοντά η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ με 12.21% και η ΜΕΡΑ 25 με 11.8%) , ενώ το Κ.Κ.Ε προγειται πια και του ΣΥΡΙΖΑ σ΄αυτόν τον δείκτη με 18.13% ( ΣΥΡΙΖΑ 17.59%).

Όλα αυτά δεν τα λαμβάνει υπόψη η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Υποτίθεται ότι κρατάει μια τακτική ίσων αποστάσεων ανάμεσα στην Ν.Δ και τον ΣΥΡΙΖΑ που πρακτικά οδηγεί σε ένα αστείο διαγκωνισμό μίας ξεπερασμένης αριστεροσύνης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Γι αυτό και δεν ήταν τυχαία η αφίσα που μαζεύτηκε άρον άρον και παράπεμπε σε αφίσες του Κ.Κ.Ε την δεκαετία του ΄70 ή και αριστερίστικων σχημάτων. Γι αυτό και δεν ψήφισε την πρόταση Κεραμέως για το Πανεπιστημιακό Άσυλο αντιπροτείνοντας μία άλλη πρόταση φοβούμενη μην επικρατήσει αστυνομοκρατία στους Πανεπιστημιακούς χώρους ( sic!). Γι αυτό καταψήφισε τις Νομοθετικές ρυθμίσεις γα το Ελληνικό. Γι αυτό ακόμα και στην περίπτωση της « σκευωρίας Ρασπούτιν» ασκεί κριτική και στον ΣΥΡΙΖΑ και στην Ν.Δ της οποίας διώχθηκαν οκτώ στελέχη. Γι αυτό και όποιος διαβάσει την Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΙΝΑΛ για την απόφαση του ΣτΕ ( παρακαλώ βρείτε την και διαβάστε την γιατί είναι απερίγραπτα γελοία) για τα Θρησκευτικά δεν ξέρει αν πρέπει να κλάψει ή να γελάσει, αν δε δεν δει ποιος την υπογράφει, θα πιστεύει ότι είναι Ανακοίνωση του ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή του Κ.Κ.Ε Μ-Λ.

Αυτό είναι το χάλι ενός κόμματος που αναζητεί τον δρόμο του χωρίς πυξίδα, χωρίς σύγχρονο λόγο, αποποιούμενο ολόκληρες φάσεις τις Ιστορίας του από μία αδύναμη ηγεσία, πουλώντας ρετρό αριστεροσύνη που δεν χρησιμοποιεί καν ο ΣΥΡΙΖΑ , ακόμα και το Κ.Κ.Ε. Είναι φανερό, ότι αν συνεχίσει έτσι, το ΚΙΝΑΛ θα συρρικνωθεί. Ίσως κάποιοι θέλουν ένα μικρό και εύχρηστο « μαγαζί», ένα ελεγχόμενο από μία μικρή ομάδα κομματίδιο – προσωπικό μηχανισμό. Το σίγουρο είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφία του χώρου θέλει ένα κόμμα σύγχρονο, που θα πρωταγωνιστεί με ριζοσπαστικές προτάσεις που συμβάλουν στην επιστροφή στην κανονικότητα και την Ανάπτυξη της χώρας. Ας μην γελιόμαστε όμως. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση , η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ ανοίγει απλόχερα τον χώρο στον Κ. Μητσοτάκη και τον Α. Τσίπρα να πάρουν ότι απέμεινε.

Κρίμα για το Κόμμα της Αλλαγής και στην συνέχεια του εκσυγχρονισμού, για το Κόμμα που έσωσε την χώρα από την άτακτη χρεοκοπία!

*Υπεύθυνου Ερευνών της OPINION POLL - Πολιτικού Αναλυτή

eep logo