Στο κλουβί!

jim londosτου Δημήτρη Καπράνου

Σε πολλές από τις κολώνες των δρόμων είναι κολλημένες αφίσες, που καλούν τους «φιλάθλους» να παρακολουθήσουν αγώνες «ελεύθερης πάλης» που θα διεξαχθούν μέσα σε κλουβί! Τις είδα και - αν και διαφωνώ με τα βίαια σπορ που κάποιοι τα ονομάζουν «πολεμικές τέχνες» - θυμήθηκα τις αλήστου μνήμης εποχές, που οι «Αγώνες ελευθέρας πάλης» (κατς) ελάμβαναν χώρα στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Οι αγώνες, κατείχαν περίοπτη θέση στα πρωτοσέλιδα των (δυο) αθλητικών εφημερίδων, το «Φως» και την «Αθλητική Ηχώ». Δεν θυμάμαι ποιος υπέγραφε τις προαναγγελίες και ποιος περιέγραφε τις «επικές συγκρούσεις» , αλλά ήταν χάρμα!
«Αύριον, εις το γήπεδον του Παναθηναϊκού, αγών μέχρι τελικής πτώσεως. Ο εκ γενετής ανδριωμένος Βούλγαρος πρωτοπαλαιστής Νικολάι Ζιγουλίνωφ, συγκρούεται με τον μοναδικόν Σπύρο Αρίωνα, σε μια μοναδική αναμέτρηση, που θα κόψει την αναπνοήν των θεατών»!
Πιτσιρικάδες εμείς, μαθητές του Γυμνασίου, κρατούσαμε την αναπνοή μας καθώς διαβάζαμε ότι ο Ζιγουλίνωφ τρεφόταν μόνο με ωμό κρέας! Βεβαίως, το «κατς» ήταν ανέκαθεν «σικέ», αλλά ουδείς το έπαιρνε χαμπάρι. Έτσι, τους θερινούς μήνες που το ποδόσφαιρο «αργούσε», στο γήπεδο του παναθηναϊκού γινόταν χαμός με τις «Γιγαντομαχίες» και τις «Αναμετρήσεις τιτάνων»!

Θυμάμαι ακόμη μερικά από τα θρυλικά ονόματα των παλαιστών. Καρπόζηλος, Καμπαφλής, Καρυστινός, Λαμπράκης, Τσικρικάς, Αρίων, Ασημάκης, ο Σουγκλάκος στα πρώτα του βήματα και άλλοι «ήρωες του ριγκ»!
Αλλά και επίλεκτοι ξένοι (που μάλλον ήταν Έλληνες, που υποδύονταν τους αλλοδαπούς και αντί για ομιλία προτιμούσαν τα …μουγκρητά). Ο «Μόνστερ», που ήταν (υποτίθεται) Αμερικανός, ο «Ντι Μπέστια», δήθεν Γερμανός, απόγονος βασανιστών των Ες-Ες, ο Ζιγουλίνωφ, που προαναφέραμε και άλλοι. Ινδιάνοι, Πορτορικάνοι, Κινέζοι, πάντοτε με τον τίτλο «Ο Μασκοφόρος» ,που μάλλον προέρχονταν από πλοία που έπιαναν στον Πειραιά και για ένα καλό χαρτζιλίκι δέχονταν να «τους δείρουν» οι Έλληνες «γίγαντες»!
Κορυφαίος, βέβαια, θρύλος πραγματικός της εποχής, ο Τζιμ Λόντος (Χρήστος Θεοφίλου από το Κουτσοπόδι του Άργους), που διέπρεψε στο κατς στις ΗΠΑ, τους θριάμβους του οποίου απολάμβαναν οι Έλληνες μόνο στα «επίκαιρα» του σινεμά, μέχρι που αγωνίστηκε στο Καλλιμάρμαρο με τον Αμερικανό Ράϊτ, τον οποίο «ετσάκισε, κυριολεκτικώς»! «Ο Λαμπράκης συνέτριψε τον αιμοβόρον και αντιαθλητικώς αγωνιζόμενον « Μόνστερ»! έγραφε η «Ηχώ» στην πρώτη σελίδα κι εμείς χαιρόμασταν για τις νίκες των Ελλήνων, ρουφώντας μέχρι κεραίας τις εμπνευσμένες διθυραμβικές περιγραφές των (εγγράμματων και γλαφυρών) αθλητικογράφων. Μέχρι και ο μέγας Πρίμο Καρνέρα, ο παγκόσμιος πρωταθλητής της πυγμαχίας, που κατέληξε στο κατς περί τα έλη της σύντομης ζωής του, «έπαιξε» στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Χωρίς κλουβί!