Όλοι ευχαριστημένοι; Ε, όχι δα!

zoupis zaxarias

του Ζαχαρία Ζούπη

Από τις πρώτες δηλώσεις πολιτικών αρχηγών, προκύπτει κάτι παράδοξο: όλοι μιλάνε σαν να πέτυχαν, σαν να νίκησαν. Αυτό είναι αδύνατο φυσικά και για αυτό ορισμένες καθαρές κουβέντες, για να μην τρελαθούμε κιόλας.

- Η βραδιά είχε ένα μεγάλο νικητή, είτε αρέσει σε κάποιον είτε όχι. Ο νικητής είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πήρε μια Ν.Δ από το 29% και την ανέβασε στο 40% (11 μονάδες πάνω) , οδηγώντας την σε μια καθαρή, μεγάλη νίκη με μεγάλη διαφορά 8 μονάδων από τον δεύτερο και ηττημένο ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας σημαντικό άνοιγμα στον χώρο του Κέντρου στον οποίο νίκησε. Πήρε αυτοδυναμία και «έχει όλη την τράπουλα στα χέρια του» με ορίζοντα τετραετίας. Σαφές νομίζω...

- Η βραδιά είχε ηττημένο τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.Τον Σεπτέμβριο του 2015 προηγούταν 7.5% και τώρα είναι πίσω 8 μονάδες! Κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στα πάνελ μιλούσαν απόψε σαν να νίκησαν, σαν να μην έχασαν την Κυβέρνηση, σαν να μην συνέβη και τίποτα και όχι μόνο αυτό. Σχεδόν προανήγγειλαν (ο κ.Κουρουμπλής το έκανε) ότι μέσα σε λίγο χρόνο θα αντιδρούν με τον συνήθη τρόπο.... Παρατήρηση: Ας προσέχουν.Το 2019 δεν είναι 2010 . Η ανθεκτικότητα που έδειξε παίρνοντας 31% δεν σβήνει την αποδοκιμασία του. Ας το δεχτούν, ας βγάλουν τα αναγκαία συμπεράσματα γιατί δεν θα πάνε καλά. Η ήττα στην πολιτική αν βγάλεις σωστά συμπεράσματα, μπορεί να είναι εξιλέωση, να έχει παιδαγωγική επίδραση. Διαφορετικά μπορεί να σε οδηγεί σε νέα ήττα.
Σαφές νομίζω....

- Το ΚΙΝΑΛ εμφανίζεται ανακουφισμένο. Ωστόσο, γλύτωσε την μείωση των δυνάμεών του λόγω του πατριωτισμού οπαδών του και μόνο. Όποιοι κάναμε έρευνες καθημερινά βλέπαμε μέσα από αυτές πόσο εύκολα ήταν να πάει στο 6% ή και στο 8% όπως και πήγε. Ο κόσμος της παράταξης αυτής δεν θέλει το ΚΙΝΑΛ ένα Κ.Κ.Ε του Κέντρου, ένα μικρό κόμμα που θα φυτοζωεί και θα συντηρεί βουλευτές και κάποιους αξιωματούχους και θα κάνει το κόσμο του να καρδιοχτυπά.Άλλωστε η οριακή άνοδος που φαίνεται στα ποσοστά οφείλεται στην μικρή άνοδο της αποχής. Αυτή η «στασιμότητα» δεν έχει απλά μέλλον.Η επανίδρυσή του, η ανανέωσή του, η αποσαφήνιση της στρατηγικής του είναι όροι επιβίωσής του.

- Στους κερδισμένους της βραδιάς μπορεί να συμπεριληφθούν ο πριμοδοτούμενος από τμήμα της Χρυσής Αυγής Κ. Βελόπουλος και η ΜΕΡΑ25 αντικειμενικά, αφού κατάφεραν να μπουν στην Βουλή. Αν ήρθαν για να μείνουν ή απλά είναι νέα προϊόντα της συνεχιζόμενης κρίσης , θα φανεί στην πράξη. Ας μην ξεχάσουμε πόσα κόμματα γεννήθηκαν στην κρίση, μπήκαν στην Βουλή και τώρα είναι εξαϋλωμένα. Κανένα άλλο σχόλιο ...

- Μεγάλος κερδισμένος από τις εκλογές η ίδια η Δημοκρατία, αφού η Χρυσή Αυγή έμεινε εκτός Βουλής και όλα δείχνουν πως οδεύει σε πλήρη αποσύνθεση... Επιτέλους, εξωβελίστηκε από την πολιτική ζωή αυτό το νεοναζιστικό εγκληματικό μόρφωμα.

Αυτά προς το παρόν ...

eep logo