Ζορμπάς, Μόναχο, δομημένα

zorbas katsis

Του ειδικού συνεργάτη

Με τη δημοσίευση της φωτογραφίας του κ. Ζορμπά από το Μόναχο στο εργοστάσιο της Crauss maffei κατασκευάστριας των Leopard τα είδαμε όλα σ αυτόν το τόπο.

Ο κ. Ζορμπάς όρθιος σκαρφαλωμένος στον πυργίσκο του άρματος leopard με στρατιωτική φόρμα και γάντια χειρουργείου και από το εσωτερικό του τανκ να αναδύεται ο κ. Κάτσης.

Ήδη προφυλακισμένος για μίζες ο απόστρατος αντ/χης κ. Κάτσης είχε μάλλον τους λόγους του που σκάλιζε το τανκ. Όσον αφορά το κ. Ζορμπά παρ’ ότι τότε ήταν γενικός γραμματέας εξοπλισμών στο υπουργείο εθνικής αμύνης, ως τέως «εισαγγελέας» δηλαδή νομικός στην κατάρτιση, απορίας άξιον είναι τι ακριβώς επιθεωρούσε.

Φαίνεται όμως ότι είναι πολυτεχνίτης ο κ.Ζορμπάς διότι αμέσως μετά τη θητεία του στο υπουργείο διορίστηκε πρόεδρος της εθνικής αρχής καταπολέμησης βρώμικου χρήματος για να καταπολεμήσει τη διαφθορά που προφανώς του ξεγλίστρησε στο υπουργείο άμυνας. Φυσικά πήρε μαζί στην εθνική αρχή και το φίλο του και προφυλακισμένο για μίζες έτερο αρματηλάτη να βοηθήσει και αυτός στο πόλεμο της διαφθοράς.

Εκεί στην εθνική αρχή ως πρόεδρος πλέον διέπρεψε ο κ.Ζορμπάς.

Άφησε κατά μέρος την ειδίκευση του στα τεθωρακισμένα και εμφανίστηκε ειδικός πλέον στην χρηματοοικονομική μηχανική με εξειδίκευση στα δομημένα ομόλογα.

Τι ανακάλυψε ο κ Ζορμπάς στην υπόθεση των δομημένων; Ότι το ελληνικό δημόσιο εκδίδει ομόλογα υπερτιμολογημένα με σκοπό τη χρηματοδότηση του κόμματος που στήριζε την τότε κυβέρνηση. Μεταξύ των άλλων απεφάνθη πχ. για το ομόλογο που αγόρασε το ΤΣΠΕΑΘ ότι η αξία του υπολείπεται κατά πολύ από την τιμή έκδοσης και ότι από τη διαφορά αυτή δόθηκαν μίζες σε πολιτικούς.

Εκ της θέσεως του αλλά και ως νομικός όφειλε να γνωρίζει ότι όταν εκδίδεται ένα ομόλογο είτε τραπεζικό πολύ δε περισσότερο όταν ο εκδότης είναι το ελληνικό δημόσιο η τιμή έκδοσης ελέγχεται από το ευρω-σύστημα δηλαδή από τους μηχανισμούς της ΕκΤ. Αλλοίμονο αν κάθε τράπεζα ή μια χώρα στην ευρωζώνη εξέδιδε ομόλογα σε ότι τιμή και όπως ήθελε. Πολύ δε περισσότερο τα δομημένα, μην ακολουθώντας τους κανονισμούς αποτίμησης του ευρω-συστήματος.

Προσπερνώντας τους κανονισμούς βάφτισε αποτίμηση ένα ανυπόγραφο δισέλιδο με υπολογισμούς του ποδαριού που κατ’ απαίτηση του το εισέφερε ένας «εργατολόγος» καθηγητής.

Ο όποιος καθηγητής βέβαια μετέπειτα στο δικαστήριο δήλωσε ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει από αποτιμήσεις ομολόγων και τους υπολογισμούς για την τιμή του ομολόγου τους έκανε ένας φίλος του Γάλλος που έχει πεθάνει και ότι αρνείται να αποκαλύψει το όνομα του.

Το πιο σημαντικό είναι ότι παρασιώπησε επιμελώς ότι το σύνολο των χρημάτων που κατέβαλαν τα ασφαλιστικά ταμεία κατέληξαν στο ταμείο του κράτους και κατά συνέπεια δεν περίσσευαν χρήματα για μίζες. Μπέρδεψε ο κ.Ζορμπάς τα ομόλογα με τα τανκς.

Έχει την τιμή ο κ.Ζορμπάς να είναι εκείνος που πρώτος- πρώτος απαξίωσε τα ελληνικά ομόλογα στην διεθνή αγορά παρουσιάζοντας μας ως κράτος απατεώνων. Αμέσως έκανε την υπόθεση σημαία το ΠΑΣΟΚ του ΓΑΠ με σκοπό να ανατρέψει την κυβέρνηση και να μας πάει μια ώρα αρχύτερα στο μνημόνιο.

Αφέλεια; Σχεδιασμός; Σκοπιμότητα; Ίσως όλα μαζί κληρονομιά μιας εποχής αδίστακτης που όλα επιτρέπονταν. Αξιωματικοί όνειδος για τη δοξασμένη τους στολή. Λειτουργοί της Θέμιδος ανοιχτομάτηδες και με την ρομφαία στομωμένη. Δεν μας αξίζουν δεν αξίζουν στον ελληνικό λαό που εξαπάτησαν.

eep logo