Το Ποτάμι για τα περί τρόικας και διαπραγματεύσεων

georgatos black
του Γεράσιμου Γεωργάτου*

Η κυβέρνηση στο Παρίσι και η αξιωματική αντιπολίτευση στο Λονδίνο. Οι μεν με τους δανειστές, οι δε με τους επενδυτές και τους εκπροσώπους των αγορών. Φαίνεται σαν να συνειδητοποιούν τώρα την πραγματικότητα.

Το αδιέξοδο της κυβέρνησης με την τρόικα φανερώνει πρώτον την πλήρη αποτυχία του αντιμνημονιακού μανδύα που φόρεσε το τελευταίο διάστημα, με συνέπεια την άνοδο των spreads, την πτώση του χρηματιστηρίου και τις σκληρές δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων. Η επιλεκτική εφαρμογή νόμων και μεταρρυθμίσεων με κριτήριο την πολιτική και εκλογική διάσωση, μαζί με την πλήρη αποτυχία καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, ευθύνονται σε σημαντικό βαθμό για το δημοσιονομικό κενό. Το αδιέξοδο της κυβέρνησης στέλνει ταυτόχρονα μήνυμα και στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι δεν υπάρχει πλέον χρόνος για παιχνίδια και κινήσεις πίσω μπρος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται για πρώτη φορά να αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα της κατάστασης, εξού και οι παρεμβάσεις ηγετικών του στελεχών σε διεθνή κέντρα αποφάσεων, καθώς και οι προτάσεις στελεχών του (ιδίως του Γ.Σταθάκη) για συναίνεση στο θέμα της προεδρίας της Δημοκρατίας και των εκλογών. Και τα δύο κόμματα οφείλουν ακόμα και τώρα να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου και να βρουν μια βάση συνεννόησης για ΠτΔ, εκλογές, χρέος, αλλιώς ο κίνδυνος να έχουμε παρατεταμένο μνημόνιο και νέα επαχθή μέτρα θα είναι μοιραίος για όλους. Το ΠΟΤΑΜΙ εδώ και καιρό τα έχει επισημάνει και έχει καταθέσει προτάσεις για συνεννόηση των πολιτικών κομμάτων στα αυτονόητα. Οι στιγμές είναι ιδιαίτερα κρίσιμες. Στο χείλος του γκρεμού, το παλιό πολιτικό σύστημα πρέπει να συνεννοηθεί και να μην οδηγήσει τη χώρα στην άβυσσο νομίζοντας ότι θα το ίδιο θα διασωθεί.

*O Γεράσιμος Γεωργάτος είναι υπεύθυνος του τομέα Εργασιακών Σχέσεων στο ΠΟΤΑΜΙ

eep logo