Στον Τάκη Μπενά

Takis Benas

του Νίκου Μπελαβίλα

 

Ο Τάκης Μπενάς δεν υπήρξε μόνο ένα πρότυπο στρατευμένου στην υπόθεση της κοινωνικής απελευθέρωσης και της δημοκρατίας. Υπήρξε ένας ιδρυτικός μύθος της πειραιώτικης γενιάς μας της Μεταπολίτευσης. Ένας δικός μας, γεννημένος στο Πασαλιμάνι, μαθητής της Ιωνιδείου στον αγώνα κατά των Ναζί, νέος αντάρτης στα οδοφράγματα της Δραπετσώνας του ’44 και έπειτα στον μακρύ δρόμο των στρατοδικείων και των φυλακών, μια οικογένεια ολόκληρη, η οικογένεια Μπενά, δεσμώτες του Εμφυλίου και της Δικτατορίας. Ως εκείνη τη θριαμβευτική δαφνοστεφανωμένη επιστροφή με το Ο/Γ Σκίρων που τον έφερε τον Ιούλη του ’74, μαζί με τους τελευταίους εξόριστους από τη Γυάρο.

skiron

Θα θυμόμαστε τον Τάκη εκείνη τη στιγμή της νίκης. Αλλά θα τον θυμόμαστε και στη συνέχεια, «νεολαίο» πάντα ανάμεσα σε νεολαίους, στη δύσκολη πορεία προς την ανανέωση των ιδεών της Αριστεράς. Στις νίκες και στις ήττες. Εκείνον στην πρώτη γραμμή, κάθε κρίσιμη στιγμή.
Τάκη, με δέος υποκλινόμαστε μπροστά σε σένα και στη «σειρά» σου, για όσα προσφέρατε στην πατρίδα μας, στον αγώνα για το δίκιο και την ελευθερία.
Ευτυχισμένοι που είχαμε την τιμή και την τύχη να ζήσουμε δίπλα σας.

eep logo