Μόνο Έλληνες!

ploio shmaia_3Του Δημήτρη Καπράνου

Όταν άκουσα ότι η ιταλική πλευρά αναλάμβανε το πρόσταγμα στην επιχείρηση διασώσεως στο φλεγόμενο φέρι, είπα «Τη βάψαμε»! «Γιατί το λέτε αυτό;», με ρώτησε νεότερος συνάδελφος. Θυμήθηκα το στίχο του Διονύση στο «Μακρύ ζεϊμπέκικο για το Νίκο», που λέει «Πού να σου εξηγώ;», αλλά αποφάσισα να του εξηγήσω.

Λοιπόν, το «ούνα φάτσα-ούνα ράτσα» είναι το μεγαλύτερο ψέμα. Οι Ιταλοί είναι απίθανοι στο ντιζάιν, στο ντύσιμο, στο σινεμά, στο ποδόσφαιρο, στη δημόσια διοίκηση, στις τέχνες, γενικότερα. Στη ναυτιλία, όμως, άστα να πάνε! Το ότι ο Κολόμβος ήταν Γενουάτης, μη σου λέει κάτι, αφού με σπανιόλικα πλοία και λεφτά ταξίδεψε. Στο λέω με πάσα γνώση και συνείδηση, μα τα 40 χρόνια που έχω στη ναυτιλία. Αν είχαμε εμείς το πρόσταγμα, όλα θα είχαν τελειώσει ομαλά!
Δεν υπάρχει περίπτωση να υπακούσει Έλληνας σε εντολή «κοιτάξτε πρώτα απ’ όλα να σώσετε το βαπόρι»! Δεν υπάρχει περίπτωση να δει Έλληνας ναυτικός το βαπόρι να κινδυνεύει και να μη σκαρφιστεί δεκάδες «πατέντες» για να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο. Δεν υπάρχει περίπτωση Έλληνας καπετάνιος να κάθεται και να κοιτάζει τα παραπλέοντα χωρίς να κάνει κάτι! Δεν υπάρχει περίπτωση να παραπλέει ελληνικό σκάφος και να μην πέσει στη φωτιά για να σώσει τον κόσμο.
Μπορεί το πλοίο να έγραφε στο πλάι «Μινωικές Γραμμές», αλλά δεν είναι πια ελληνικό! Ιταλικό είναι, με Ιταλούς αξιωματικούς και μικτό πλήρωμα. «Μα, οι Ιταλοί έχουνε ναυπηγεία» θα μου πεις. ‘Εχουνε και είναι πρώτοι στο σχεδιασμό σκαφών αναψυχής και κρουαζιεροπλοίων, αλλά μέχρι εκεί. Δεν είναι στο DNA τους η ναυτιλία, πώς να το κάνουμε;
Γι αυτό και μόλις άκουσα ότι πήρανε το πάνω χέρι στη διάσωση, άρχισα να φοβάμαι. Τους έχω ζήσει στα κρουαζιερόπλοια. Πρώτοι στη στολή, στην εμφάνιση, στο στήσιμο, στο χτένισμα, στις δημόσιες σχέσεις, στα πάρτι στο βαπόρι, αλλά ναυτικοί δεν είναι! Γι’ αυτούς η ναυτιλία είναι «άλλη μια επιχείρηση».
Για τον Έλληνα πλοιοκτήτη δεν είναι έτσι, αφού οι περισσότεροι έχουν κάνει τη θητεία στους στη θάλασσα και επιμένουν να πάρουν σύνταξη από το ΝΑΤ, όπου πληρώνουν τακτικότατα τις καταβολές τους!
Ξεχνάω εγώ πως φέρθηκαν οι Ιταλοί στον Γιώργο Πουλίδη, που έφτιαξε στη Γένοβα μια αυτοκρατορία, τη «Festival Cruises», φιλοξένησε τους ηγέτες της G8 του 2000 στα πλοία του και μέσα σε ένα βράδυ τον άφησαν ξεκρέμαστο επειδή τα έβαλε με τους «μεγάλους»; Γι’ αυτό σου λέω, σαν τον Έλληνα στη θάλασσα δεν είναι άλλος! Βάλτε Έλληνες στα πλοία! Μόνο Έλληνες!

eep logo