Ευχαριστίες για τα "Λιπάσματα"

drapetsona skourletis stamataki karakosta

του Γιώργου Τσιρίδη*

Ο δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας ως γνωστόν απέκτησε το 2015-16 την παραλία των Λιπασμάτων. Του την χάρισε η κυβέρνηση όταν την εξαίρεσε από την πώληση του ΟΛΠ στην ΚΟΣΚΟ. Πρέπει να αναφερθεί, όμως, ότι η ιστορία αυτή έχει ένα βάθος και μιαν αρχή. Αυτή η αρχή του νήματος λέγεται Παμπειραϊκή Επιτροπή για την Ανάπλαση της Βιομηχανικής Ζώνης Δραπετσώνας. Κι έχει και κάποιους πρωταγωνιστές, τους πέντε εκ των οποίων θέλω να αναφέρω ξεχωριστά.

Η Παμπειραϊκή ήταν μια κίνηση πολιτών, με Δραπετσωνίτες και Πειραιώτες μέσα της, που πάλεψαν πριν και μετά το 2000 για την ανάπλαση της περιοχής και την ανάκτηση των ακτών από τους πολίτες. Έκαναν παρεμβάσεις, οργάνωσαν διαδηλώσεις, κινητοποίησαν κόσμο, έβγαλαν φυλλάδια, υπερασπίστηκαν την υπόθεση στα δημοτικά συμβούλια, στα υπουργεία, στο κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο (ΚΑΣ), όπου χρειαζόταν. Δεν είχαν θεσμικούς ρόλους ούτε εξουσία. Αποτελούσαν ένα γνήσιο κίνημα πολιτών.

Στην επιτροπή αυτή ενεργά μέλη υπήρξαν και κάποιοι επώνυμοι άνθρωποι που στη συνέχεια έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις. Ιδιαίτερα κατά την κρίσιμη περίοδο του 2015 και του 2016 οι άνθρωποι αυτοί απέκτησαν εξουσία και βρέθηκαν σε θέσεις κλειδιά ώστε να κάνουν τα όνειρα πραγματικότητα. θα μπορούσαν να ξεχάσουν, όμως δεν το έκαναν. Γι αυτό αξίζουν όχι μόνο να μνημονευτούν αλλά να δεχτούν και τις ευχαριστίες της πόλης μας.

Ήταν ο Παναγιώτης Λαφαζάνης (υπουργός ΥΠΕΚΑ), ο Θοδωρής Δρίτσας (υπουργός Ναυτιλίας, αρμόδιος για τον ΟΛΠ) η Εύη Καρακώστα (βουλευτής Β'Πειραιά), η Ελένη Σταματάκη (βουλευτής Α' Πειραιά) κι ο Νίκος Μπελαβίλας (καθηγητής του ΕΜΠ).

Μέσα από αυτούς τους ανθρώπους, με δική τους πρωτοβουλία και με δικές τους παρεμβάσεις, άλλαξαν οι ρυθμίσεις για την περιοχή της ανάπλασης.
Νομοθετήθηκαν με τροπολογίες η απαγόρευση της μεταποίησης, ο χαμηλός συντελεστής δόμησης, και εξαιρέθηκε από την παραχώρηση στην Cosco η παραλία Λιπασμάτων. Με νέες τροπολογίες δόθηκαν και χρήματα στον δήμο κερδισμένα από προηγούμενες διοικήσεις που έμεναν παγωμένα. Όταν βρέθηκαν οι άνθρωποι των κινημάτων στην εξουσία, τίμησαν το παρελθόν τους και τους αγώνες τους. Αξίζουν τα συγχαρητήρια και την ευγνωμοσύνη μας.

Πολλοί κι επώνυμοι επίσης Δραπετσωνίτες και Πειραιώτες δούλεψαν για την Παμπειραϊκή Επιτροπή. Η δική τους συνεισφορά ήταν επίσης μεγάλη. Όμως, εδώ, η αναφορά γίνεται για εκείνους που βρέθηκαν στην κεντρική σκηνή και στους χώρους λήψης αποφάσεων την κρίσιμη στιγμή. Γι αυτούς που κατάφεραν το θαύμα, αξιοποιώντας την ευκαιρία. Τούς ευχαριστούμε.

Φωτο: Βιομηχανική ζώνη της Δραπετσώνας 07/11/2015. 
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Πάνος Σκουρλέτης επισκέφτηκε την βιομηχανική ζώνη της Δραπετσώνας. Εκεί ως “οικοδέσποινες” εκ μέρους του Ελληνικού Κοινοβουλίου τον υποδέχτηκαν οι Βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Πειραιά Ελένη Σταματάκη και Β’ Πειραιά Εύη Καρακώστα. Παρόντες επίσης ο Δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Χρήστος Βρεττάκος, ο αντιπερειφεριάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, κλιμάκιο του Σύριζα και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. 
© Ελένη Γρηγοριάδου

* Ο Γιώργος Τσιρίδης είναι υποψήφιος Δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας

eep logo