Συμφέρει και τον ΣΥΡΙΖΑ, συμφέρει όμως και τη χώρα

zoupis zaxarias

του Ζαχαρία Ζούπη

Δεν φαίνεται να βγαίνει τίποτα του Πρωθυπουργού και του ΣΥΡΙΖΑ τελευταία. Ουσιαστικά τα τελεταία δύο χρόνια το ίδιο συμβαίνει. Ανά διαστήματα αλλάζουν την ατζέντα, προσπαθούν να διεμβολίσουν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης ή και να τα διασπάσουν, παλεύουν να δημιουργήσουν νέες διαχωριστικές γραμμές , καταλήγουν στις ύβρεις και την λάσπη πάντα, αλλά αποτέλεσμα μηδέν. Η Ν.Δ προηγείται με σημαντική διαφορά και παρά τα κατά διαστήματα σκαμπανεβάσματα αυτό έχει παγιοποιηθεί πια, ο δε Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται σταθερά του Αλέξη Τσίπρα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ με τίποτα δεν μπορεί να συσπειρώσει πάνω από το 50% των ψηφοφόρων του Σεπτεμβρίου του 2015.

Το τελευταίο διάστημα όμως έχουν αλλάξει ποιοτικά τα χαρακτηριστικά, μιας και ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να εμφανιστεί ότι λύνει κορυφαία προβλήματα. Κορυφαία προβλήματα, κορυφαίοι και οι μπελάδες όμως, μεγαλύτερες και οι ήττες. Η τελευταία απότομη προσγείωση για παράδειγμα με την απόφαση του Eurogroup να παγώσει δόση 15 δις. ευρώ για μέτρα που μονομερώς πήγε να εφαρμόσει η Κυβέρνηση ύψους μόνο 28 εκατομ. ευρώ ήταν ηχηρό μήνυμα, χαστούκι. Έπληξε τον μύθο περί καθαρής εξόδου, έδειξε την αναξιοπιστία της χώρας, έδειξε ότι οι εταίροι δανειστές δεν θα παρακολουθούν αδιάφοροι τις κινήσεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ μετά την λήξη του 3ου και αριστερού Μνημονίου. Άλλωστε με επιτροπεία μέχρι την αποπληρωμή του 75% των δανείων, με το Υπερταμείο για 100 χρόνια, με καθορισμένα υψηλά πλεονάσματα μέχρι το 2060 έδεσαν την χώρα για τα καλά με την πλήρη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Κυβέρνηση κατάλαβαν ότι όταν κάποιοι θέλουν να πάρουν τα λεφτά τους πίσω , δεν σε βλέπουν φιλικά επειδή έβαλες τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ, επειδή δέχτηκες να επιστρέφουν στην χώρα μετανάστες ή κάνεις ότι μπορείς για να δείξεις πιστός.

Άλλωστε ας το δούμε καθαρά. Όπως ο μέσος Έλληνας γνωρίζει τι θα συμβεί στις επόμενες Βουλευτικές Ελογές, το ίδιο ξέρουν και οι εταίροι. Αν είναι λοιπόν να κάνουν κάποια κίνηση καλής θέλησης, δεν θα την κάνουν τώρα.Θα τη κάνουν σε μια νέα Κυβέρνηση, γνωρίζοντας ότι η Ελλάδα έχει πολύ δρόμο μπροστά της για να σταθεί πραγματικά στα πόδια της και ότι συνθήκες πολιτικής αστάθειας θα την οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια σε νεα κρίση. Το ίδιο ισχύει και με τις μειώσεις των συνταξεεων από 1-1-2019. Εδώ για 28 εκατομ. έγινε τλετοια ταραχή , για μέτρο 1,8 δις ευρώ , έχει κανεις ψευδαίσθηση ότι απλά θα παρακολουθούν και ότι η έγνοια τους ειναιπως θα βοηθησουν τον ΣΥΡΙΖΑ; Άλλωστε, ότιήταν να δώσει, το έδωσε και με το παραπάνω.

Η Κυβέρνηση λοιπόν έχει να επλέξει.Θα συνεχίσει διατρεχόμενη από το σύνδρομο του χαρτοπαίκτη ότι κάποια στιγμη θα ρεφάρει ή θα πάει άμεσα σε εκλογές μετά την λήξη του 3ου Μνημονίου που μάλλον θα είναι η καλύτερη στιγμή της; Το δευτερο την συμφέρει γιατί τίποτα δεν δείχνει να μπορεί να γλυτώσει ταην παραπέρα κατάρρευση. Συμφέρει όμως και την χώρα, ώστε μετά το 3ο Μνημόνιο να έχει καθαρό τοπίο μπροστά της.

 

eep logo