Ο εθνικισμός θρέφει εθνικισμό. Χρειάζεται συνεργασία και αλληλεγγύη

stamatakh 3

Της Ελένης Σταματάκη

Ομιλία της βουλεύτριας Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση σχετικά με την πρόταση μομφής

Ξεκινώντας, θα ήθελα κι εγώ από την πλευρά μου – να μην το ξεχνάμε - να καταδικάσω τις αισχρές εμπρηστικές δηλώσεις, την προτροπή σε εκτροπή του δημοκρατικού πολιτεύματος, τον ακραίο φασιστικό λόγο, που ακούστηκε μέσα στην αίθουσα του Κοινοβουλίου από τον Βουλευτή της Χρυσής Αυγής, αλλά και τα χειροκροτήματα που ακολούθησαν από τα υπόλοιπα μέλη της νεοφασιστικής αυτής οργάνωσης.

Συμφωνώ με την πολύ σωστή απόφαση που πάρθηκε μετά από την πρωτοβουλία και την πρόταση του Προέδρου της Βουλής για ομαδική αποπομπή τους από την κοινοβουλευτική διαδικασία. Τα ακραία αυτά στοιχεία θα πρέπει στο εξής να απομονωθούν από την πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών ομάδων και να μην επιτρέψουμε να ακουστούν ξανά τέτοιες ακραίες φωνές μέσα στο ναό της Δημοκρατίας που είναι το Κοινοβούλιο.
Πέρασαν τρία χρόνια από τότε που παραλάβαμε τη χώρα στα πρόθυρα της κατάρρευσης, με ποσοστό ανεργίας που άγγιζε το 25% και στους νέους το 40% και ένα κοινωνικό κράτος ισοπεδωμένο, μια χώρα που βρισκόταν σε ανθρωπιστική κρίση.
Οι συνθήκες δεν ήταν εύκολες, ούτε οι αποφάσεις. Κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε μια πολλαπλή κρίση, οικονομική, ανθρωπιστική, πολιτική.
Με σκληρή δουλειά τα τρία αυτά χρόνια εμείς αναστηλώσαμε το κοινωνικό κράτος, που είχαν διαλύσει οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Θεσμοθετήσαμε τον νόμο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Αυξήσαμε τις δαπάνες για την προστασία της οικογένειας. Εξορθολογήσαμε την απόδοση των επιδομάτων και εκσυγχρονίσαμε τη διοίκηση. Εξασφαλίσαμε την πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη σε όλους τους πολίτες.
Κληθήκαμε να διαχειριστούμε μια δύσκολη κατάσταση με κλειστά τα βόρεια σύνορα μας και μεγάλο αριθμό προσφύγων στη χώρα μας. Ωστόσο, η χώρα μας αποτέλεσε παράδειγμα αλληλεγγύης για όλη την Ευρώπη. Η χώρα μας έπαιξε τον ρόλο του θεματοφύλακα των αξιών της αλληλεγγύης, της ειρήνης, της συνεργασίας, όταν καμία άλλη χώρα δεν έχει ακόμα αναλάβει τις ευθύνες της στο προσφυγικό.
Τα τρία αυτά χρόνια πιάνουμε τους στόχους και μάλιστα με υπεραπόδοση και τώρα είμαστε έτοιμοι, επιτέλους, να βγούμε από τη στενή επιτροπεία και να πετύχουμε μια συμφωνία για το χρέος. Έκλεισε ένα μεγάλο επώδυνο κεφάλαιο και άνοιξε ο δρόμος για την ανάπτυξη και την έξοδο της χώρας από την μακροχρόνια επιτροπεία .
Αυτό δεν αρέσει στη Νέα Δημοκρατία. Δεν σας αρέσει, κυρίες και κύριοι, ότι τον Αύγουστο τελειώνουμε με τα προγράμματα στήριξης, τα μνημόνια και τις επιτροπείες. Η Νέα Δημοκρατία ήλπιζε σε μια «αριστερή παρένθεση». Έχουν περάσει τρία χρόνια και ακόμα περιμένει να κλείσει αυτή η παρένθεση και θα περιμένει αρκετά χρόνια ακόμα. Ζητήσατε και ξαναζητήσατε εκλογές. Δεν σας βγήκε. Σήμερα δεν βρίσκετε τι να πείτε για να κάνετε αντιπολίτευση. Δεν σας βγαίνουν οι αριθμοί, δεν σας αρέσουν οι εξελίξεις και πέφτετε στο επίπεδο ενός επικίνδυνου εθνικισμού, ενός παραληρήματος.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όλα αυτά τα χρόνια, πήραμε δύσκολες αποφάσεις και τις στηρίξαμε. Ήρθε η ώρα να αναμετρηθούμε με μεγάλα χρονίζοντα ιστορικά προβλήματα. Τώρα είναι μια ιστορική ευκαιρία για να επιλύσουμε ένα πρόβλημα που χρονίζει πάρα πολλά χρόνια. Δεν θα αναφερθώ στο ιστορικό του, το έχουμε αναλύσει ήδη και οι Υπουργοί και αρκετοί συνάδελφοι. Θα πω μόνον το εξής, είκοσι πέντε τώρα χρόνια στρουθοκαμηλίζουμε, είκοσι πέντε χρόνια τώρα η γείτονα χώρα έχει αναγνωριστεί από εκατό σαράντα χώρες με το όνομα ‘’Μακεδονία’’. Και μόνο εμείς την αποκαλούμε ΣΚΟΠΙΑ στο εσωτερικό μας και στο εξωτερικό την αποκαλούμε FYROM, αυτό το διφορούμενο Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Το ψελλίζαμε, σβήνοντας το τελευταίο γράμμα, το ‘’ Μ’’ που σήμαινε ‘’Μακεδονία’’.
Όλοι μας ρωτούσαν και ιδιαίτερα στις διεθνείς επαφές τι εννοούμε. Το είπε πολύ καλά ο κύριος Υπουργός προχθές. Όλοι μας ρωτούν τι εννοούμε και στο τέλος κουνούν το κεφάλι με σύνεση. «Α, εννοείται το ‘Μακεδονία’».
Ήρθε, λοιπόν, η ώρα να λυθεί αυτό το πρόβλημα με σκληρή διαπραγμάτευση, με επίμονη δουλειά, με διαβουλεύσεις, με πισωγυρίσματα και παλινδρομίες φτάσαμε στο τέλος.
Ένα τέτοιο πρόβλημα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν λύνεται με παραληρήματα. Ο εθνικισμός θρέφει εθνικισμό και στην άλλη μεριά και το πρόβλημα διαιωνίζεται και δεν λύνεται. Χρειάζεται συνεργασία και αλληλεγγύη. Η χώρα μας είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα και είναι έτοιμη να ξεπεράσει τα προβλήματα του παρελθόντος. Είναι έτοιμη να πατήσει σε καινούργιες βάσεις. Η συμφωνία δεν είναι κακή. Εσείς, κυρίες και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, έχετε φτιάξει ένα αφήγημα κακό, καταστροφικό, φοβικό.
Και ο Υπουργός και οι άλλοι συνάδελφοι αναφέρθηκαν και στα ιστορικά στοιχεία και στα σημεία της διαπραγμάτευσης και στο τι πετύχαμε και τι κατοχυρώσαμε για τα ιστορικά και εθνικά μας σύμβολα, τα οποία τόσα χρόνια, οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας δεν τα υπερασπίστηκαν, δεν τα θωράκισαν, τα άφησαν να γίνουν τσέρκουλα. Τώρα που τα κατοχυρώνουμε και τα παίρνουμε πίσω, τα θυμηθήκατε και μας λοιδορείτε.
Σήμερα, κυρίες και κύριοι της Αντιπολίτευσης, θα έπρεπε να συζητάμε για τους τρόπους με τους οποίους θα αναπτυχθεί η οικονομία μας, για τις νέες πιο στέρεες βάσεις πάνω στις οποίες θέλουμε να χτίσουμε να μιλήσουμε για συγκλίσεις και συναινέσεις, να αναζητήσουμε τρόπους να ζήσουμε ομαλά και ειρηνικά μαζί με τους γείτονές μας και να μην υπάρχει τίποτα που να μας χωρίζει, αντί να επινοούμε προδοσίες, να αποδείξουμε ότι είμαστε ένα κράτος, μια χώρα εγγυητής της ειρήνης και της σταθερότητας στη εποχή των Βαλκανίων, ένα κράτος ασφαλές με την ιστορία μας, τη γλώσσα μας, τα σύμβολα μας και αυτήν την ιστορία δεν την εκχωρούμε, δεν την διαπραγματευόμαστε, την τιμάμε όπως τιμάμε και την ιστορία των άλλων λαών.

*Ομιλία της βουλεύτριας Ελένης Σταματάκη στη συζήτηση σχετικά με την πρόταση μομφής

 

eep logo