Παρέμβαση για την απλή αναλογική

avramidis takis

του Τάκη Αβραμίδη

Ο πρόεδρος της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Πειραιά και Δημοτικός Σύμβουλος της πόλης, Παναγιώτης Αβραμίδης, μίλησε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου για το φλέγον ζήτημα της προτεινόμενης αλλαγής του εκλογικού συστήματος για τους αιρετούς άρχοντες και τις δημοτικές αρχές στην Ελλάδα.

Ο κ. Αβραμίδης εξέφρασε την άποψη ότι ο συλλογισμός για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, που επικαλείται την ανάγκη να υπάρξει ευρύτερη και πιο αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση των τοπικών κοινωνικών δυνάμεων στα αιρετά όργανα διοίκησης, είναι μεν θεμιτός, αλλά παράλληλα θέτει και το εξίσου θεμιτό αίτημα της αποτελεσματικής και αποδοτικής διακυβέρνησης και λειτουργίας του οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με τον κ. Αβραμίδη, η αλλαγή του εκλογικού συστήματος δεν θα πρέπει να είναι η αφετηρία για αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των δήμων και της αυτοδιοίκησης, αλλά θα πρέπει να είναι η κατάληξη ενός «οδικού χάρτη» που θα προκύπτει από μια δομημένη και σχεδιασμένη προσέγγιση για μεταρρυθμίσεις και αλλαγές, όταν και εφόσον ωριμάσουν οι συνθήκες. Ειδικά όταν ο χώρος της τοπικής αυτοδιοίκησης έχει υποστεί ήδη δύο θεμελιώδεις δομικές μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις, το Πρόγραμμα «Καλλικράτης» και το «Πρόγραμμα Καποδίστριας».

Ο πρόεδρος της ΔΗΡΑΠ θεωρεί πως η όποια θεσμική αλλαγή ή νέα μεταρρυθμιστική προσέγγιση, δεν μπορεί να αποτελέσει βήμα προόδου και αναβάθμισης του θεσμού της αυτοδιοίκησης και αντιμετώπισης των λειτουργικών προβλημάτων των δήμων της χώρας, αν ξεκινά και τελειώνει, περιοριστικά, στη μεταβολή του εκλογικού συστήματος, για να ανταποκρίνεται σε θεμιτά αιτήματα για δικαιότερη ή αναλογικότερη αντιπροσώπευση των δυνάμεων στις τοπικές κοινωνίες

Κλείνοντας είπε ότι η Κυβέρνηση με την απλή αναλογική στην μεν Κεντρική πολιτική σκηνή έχει ως πραγματικό στόχο την ακυβερνησία, διότι προβλέπει ότι θα χάσει τις εκλογές, στην δε αυτοδιοίκηση να πάρει με τον εκλογικό νόμο αυτό που οι πολίτες των τοπικών κοινωνιών δεν της έδωσαν το 2014 και ούτε θα της δώσουν στις επόμενες δημοτικές εκλογές.

Είναι καθεστωτική και αντιδημοκρατική η αντίληψη της Κυβέρνησης να θέλει να επιβάλλει τις ιδέες της στην αυτοδιοίκηση και τελικά στην κοινωνία.