Η… παγωμένη εικόνα

Μια εβδομάδα μετά την ολοκλήρωση των εμφανίσεων των πολιτικών αρχηγών στην ΔΕΘ, σχεδόν δυο μήνες μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών κι έξι –οχτώ μήνες πριν στηθούν κάλπες η «φωτογραφία της στιγμής» παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητη. Η «φωτογραφία» ούτε κουνημένη είναι, ούτε φλου. Είναι ξεκάθαρη και παραμένει «παγωμένη». Όλες, μα όλες οι δημοσκοπήσεις όλων των εταιρειών δείχνουν τα ίδια βασικά δεδομένα. Η πρωτιά της ΝΔ δεν αμφισβητείται. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σταθερά δεύτερος. Το ΚΙΝΑΛ έχει σταθεροποιηθεί σε ποσοστά γύρω κι ίσως λίγο πάνω από το 12%. Κι από εκεί και κάτω το μόνο ενδιαφέρον είναι αν καταφέρει το ΜΕΡΑ 25 να ξεπεράσει το όριο του 3% και να μπει στην Βουλή.

Η αλήθεια είναι ότι για τα δύο πρώτα κόμματα η εικόνα αυτή διατηρείται εδώ και έξι χρόνια! Είναι εντυπωσιακό, αλλά από τον Φεβρουάριο του 2016, λίγο μετά την εκλογή Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ, το κόμμα του προηγείται σταθερά σε όλες τις έρευνες! Και μπορεί η εικόνα αυτή να ενοχλεί τον Αλέξη Τσίπρα ( σε ανθρώπινο επίπεδο είναι απολύτως κατανοητό), αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν αλλάζει. Ακόμη χειρότερα δε τα λεγόμενα «ποιοτικά» χαρακτηριστικά είναι συντριπτικά υπέρ του Κ. Μητσοτάκη.

Κάπως έτσι μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τις εκλογές κι απορεί κανείς τι άλλο μπορεί να γίνει για να αλλάξει αυτή η πραγματικότητα. Βέβαια στην πολιτική ποτέ μην λες ποτέ, αλλά ακόμη κι αν μια ενεργειακή και οικονομική κρίση αφήσει το αποτύπωμα της τόσο βαθύ που αλλάξει αυτά τα δεδομένα, ακόμη κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ περάσει πρώτος, «έστω και με μια ψήφο», δεν θα μπορεί να υποστηρίζει πως κάτι τέτοιο ήταν αποτέλεσμα της πολιτικής του. Το τι φταίει για αυτήν την κατάσταση μπορεί να αναζητηθεί σε πολλούς παράγοντες : οι υπερβολικά υψηλοί τόνοι, το σχεδόν διχαστικό κλίμα, οι έντονες μνήμες του τραγικού 2015. Με δυο λόγια η προσαρμογή του «πρόεδρε δεν αρέσουμε πια» της Μελίνας στα σημερινά δεδομένα. Αλλά αυτό είναι δουλειά του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ να ψάξει και να το βρει.

Μέχρι τότε ο χρόνος θα κυλά εις βάρος του. Και θα είναι ζήτημα χρόνου να μετρήσει δυο ακόμη ήττες. Οπότε πιο ενδιαφέρον ερώτημα για τον Αλέξη Τσίπρα μπορεί να είναι, όχι αν μπορέσει να ανατρέψει την κατάσταση, αλλά αν και πως θα μπορέσει να την διαχειριστεί. Αν και φαντάζομαι ότι στο μυαλό έχει μια σχετική απάντηση.

Ν.Α.

 

 

 

 

eep logo