Οι «μισθοί πείνας» της «Chinatown»...Τι θα κάνουμε τώρα χωρίς βαρβάρους;

skordilis giorgos

του Γιώργου Σκορδίλη*

Οι μάσκες έπεσαν. Η COSCO έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο. 1.100 ευρώ ο μισθός του πρωτοδιοριζόμενου στον ΟΛΠ

με απολυτήριο γυμνασίου, χωρίς καμιά προϋπηρεσία. Η εν λόγω σύμβαση εργασίας αφορά στους διοικητικούς υπαλλήλους του λιμανιού.

Οι λιμενεργάτες υπογράφουν ξεχωριστή, δική τους σύμβαση, η οποία είναι καθοδόν.

Δεν θέλουμε να προτρέχουμε, αλλά είναι αδύνατον να αποφύγουμε τον συνειρμό.

Αν ο απόφοιτος γυμνασίου που πιάνει για πρώτη φορά στην ζωή του δουλειά ως διοικητικός υπάλληλος στον ΟΛΠ, παίρνει πρώτο μισθό 1.100 ευρώ, ο λιμενεργάτης, πόσα πρέπει να πάρει;

Η νέα Σ.Σ.Εργασίας στην ΟΛΠ Α.Ε. αν μη τι άλλο προκάλεσε αμηχανία σε όλους εκείνους που εδώ και τόσο καιρό μιλούν για εργασιακούς μεσαίωνες στο πρώτο λιμάνι της χώρας. Τώρα άλλαξαν ρότα και κάνουν λόγο «για μισθούς που τινάζουν στον αέρα το business plan του λιμανιού με αποτέλεσμα να εμφανιστούν μαύρες τρύπες στα οικονομικά του, τα οποία θα κληθεί να πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος» (!).

Σημειώστε παρακαλώ πολύ ότι με βάσει την Σύμβαση Παραχώρησης μεταξύ COSCO και Ελληνικού κράτους, προοδευτικά η COSCO θα ελέγχει το 67% των μετοχών του λιμανιού. Αν τώρα συνυπολογίσει κανείς και το ότι ένα 25% περίπου των μετοχών είναι στο ΧΑΑ, αυτό που απομένει υπό τον έλεγχο του Ελληνικού Κράτους είναι ένα 8% περίπου.

Βεβαίως το παραπάνω - νέο - σενάριο της – νέας ολικής καταστροφής - δεν λαμβάνει υπόψιν του, ούτε τα ενοίκια που ετησίως δίνει η COSCO στο Ελληνικό Κράτος, ούτε τις επενδύσεις που έχουν ήδη προγραμματισθεί, αλλά το κυριότερο ;

Ούτε καν το ίδιο το business plan που επικαλούνται οι διάφοροι fun των total destructions...

Αναλυτικά η νέα Σ.Σ.Ε στην ΟΛΠ Α.Ε. προσδιορίζει το επίπεδο αμοιβών για την επόμενη διετία.

Η εν λόγω Σ.Σ.Εργασίας αναφέρεται σε όλο το προσωπικό του Οργανισμού χωρίς διαχωρισμούς και διατηρεί την δομή των προηγούμενων Σ.Σ.Ε ως προς τις κατηγορίες εργαζομένων με βάσει τα τυπικά προσόντα τους και την ειδικότητα τους, βάσει των οποίων αφενός προσδιορίζονται οι μισθοί και αφετέρου προσδιορίζονται και τα πάσης φύσεως επιδόματα.

Οι αμοιβές προσδιορίζονται για έναν νεοπροσλαμβανόμενο υπάλληλο υποχρεωτικής εκπαίδευσης χωρίς προϋπηρεσία και οικογενειακές υποχρεώσεις κατ’ ελάχιστον στα 1.100 ευρώ και φθάνουν για εργαζόμενους με 33 χρόνια υπηρεσίας στα 2.700 ευρώ χωρίς να υπολογίζονται εξειδικευμένα επιδόματα και επιδόματα ευθύνης.
Επανέρχεται η χορήγηση του 13ου και 14ου μισθού η οποία είχε περικοπεί με τους μνημονιακούς νόμους από το 2011.

Επανέρχεται η εξέλιξη σε χρονοεπίδομα και κλιμάκια η οποία είχε διακοπεί από το 2011.
Θεσμοθετούνται κοινωνικές παροχές όπως επίδομα βρεφονηπιακού σταθμού, επίδομα κατασκηνώσεων, κάλυψη πρόσθετης νοσοκομειακής και εξωνοσοκομειακής περίθαλψης καθώς και σειρά άλλων κοινωνικών παροχών.

Οι κινέζοι της COSCO εν τέλει μας απογοήτευσαν ολοκληρωτικά.

Όχι μόνο δεν ξεχύθηκαν μιλούνια στον Πειραιά για να τον καταπιούν μετατρέποντας το λιμάνι σε Chinatown, αλλά δεν μοιράζουν και μισθούς μνημονίων και αναρωτιέμαι, τι θα κάνουμε τώρα χωρίς βαρβάρους;

*από το theseanation.gr

eep logo