Χριστούγεννα: Δώρον Άδωρον

christmas fatni

Του Δημήτρη Τριαντακωνσταντή*

Γεννιέται ο Χριστός! Ένα μήνυμα που έρχεται κάθε χρόνο να ζεστάνει τις καρδιές μας.

Έτσι και φέτος η Χριστού – γέννα θα ανακουφίσει για λίγο την καθημερινότητά μας, προσπαθώντας να μας βγάλει από τα αδιέξοδα που δυσκολεύουν τον καθένα και που η πολιτεία έχει συνεισφέρει κατά πολύ με τους μνημονιακού τύπου χειρισμούς της.

Όσοι λοιπόν δεν είναι άνεργοι, δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι και πάρουν τελικά δώρο Χριστουγέννων δεν θα το χαρούν και πολύ μιας και μέχρι τέλους του έτους θα πρέπει να εξοφλήσουν τον ΕΝΦΙΑ, τα τέλη κυκλοφορίας, τον φόρο εισοδήματος για τα νομικά πρόσωπα, τον ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις και τέλος να τακτοποιήσουν τις γονικές παροχές και τις δωρεές χρηματικών ποσών.

Η απειλή της πρώτης κατοικίας, η μείωση του επιδόματος θέρμανσης, η περικοπή του ΕΚΑΣ, η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, η μείωση των συντάξεων χηρείας και η φορολόγηση των ασφαλιστικών εισφορών είναι κάποια από τα μέτρα που έχουν την υπογραφή της κυβέρνησης και την ανοχή όλων μας.

Έτσι, το χριστουγεννιάτικο τραπέζι δεν θα υποστηρίξει πολλές απολαύσεις. Θα είναι λιτό. Όπως λιτή ήταν και η γέννησή Του. Μα, Αυτός το είχε επιλέξει. Εμάς, ποιος μας ρώτησε αν θέλουμε να περάσουμε λιτά Χριστούγεννα;

Η λιτότητα δεν είναι μόνο θέμα προσωπικών επιλογών. Η κυβέρνηση που μας έχει ομήρους τόσο καιρό σε μια κατάσταση όπου η ανεργία, η φτώχεια, και η δυσβάστακτη φορολόγηση δεν ευνοούν καθόλου την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, είναι καιρός να παραιτηθεί. Έχει ήδη δοκιμαστεί και οι κυβερνώντες θα πρέπει να αποχωρήσουν από τις καρέκλες τους.

Η αλλαγή του πολιτικού σκηνικού μοιάζει να είναι επιτακτική ανάγκη όσο ποτέ ιδιαίτερα αυτή την χρονική στιγμή, διότι οι αντοχές του μέσου Έλληνα πολίτη εξαντλούνται. Κάθε είδους παροχή της κυβέρνησης υπό μορφή επιδόματος μοιάζει με ελεημοσύνη. Μα ο ελληνικός λαός δεν είναι επαίτης. Αυτή την στιγμή της ιστορίας καλείται να αποδείξει ότι αξίζει το καλύτερο. Ότι δεν έχει ανάγκη να του χαριστεί τίποτα. Έχει ανάγκη να του δοθεί αυτό που πραγματικά δικαιούται. Τα επιδόματα πρέπει να μεταφραστούν σε ευκαιρίες. Και σε κάτι τέτοιο η σημερινή κυβέρνηση απέτυχε.

Χριστός γεννάται… Ας αφήσουμε το κλίμα των ημερών να αγγίξει όποια ευαίσθητη πτυχή μας επέμεινε. Μα γνωρίζουμε καλά πως ο Έλληνας ιστορικά έστω και με την τελευταία του αυτή πτυχή της δύναμής του είναι άξιος να ανακάμψει. Αυτό χρειάζεται η πατρίδα μας. Εμπιστοσύνη σε μας…

*Ο Δρ. Δημήτρης Τριαντακωνσταντής είναι Διδάκτωρ Γεωπόνος – Ερευνητής ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ

eep logo