Ο Καρανίκας, ο Νιόνιος και το τέλος του λαϊκισμού

zoupis zaxarias

του Ζαχαρία Ζούπη

Τελικά πρέπει να μην τα βάζεις με την βλακεία γιατί είναι ακατανίκητη ή οφείλει κάποιος να τα βάζει, γιατί μπορεί να μολύνει τον κοινωνικό ιστό, την μέση λογική;

Τελικά πρέπει να αφήνουμε κυρίους τίποτα σαν τον αξιότιμο κύριο Καρανίκα που δεν είναι γνωστός για κανένα αγώνα και για κανένα θετικό αποτύπωμα στην χώρα και την Αριστερά ( τον γνώριζε αλήθεια κανείς ; ) να λένε ότι θέλουν , θεωρώντας πιθανότατα ότι προσφέρουν στην υπόθεση της Αριστεράς με σχόλια μίσους και ποικιλόμορφου κομπλεξισμού ; Πρέπει να αφήνουμε να περάσουν έτσι δίχως σχόλιο και κριτική ανοησίες σαν αυτή που έγραψε για τον Διονύση Σαββόπουλο η να γράφουμε και να ασκούμε κριτική ,δείχνοντας ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων δεν συνταυτίζονται με το σήμα που έριξε ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού, γα να ακολουθήσουν γνωστοί δημοσιογράφοι αλλά και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να αναρτούν στο fb και στο twitter κειμενάκια και βιντεάκια για τα οποία θα ντρέπονται σε λίγους μήνες και σε λίγα χρόνια ;

Δεν είναι εύκολες οι απαντήσεις σ΄αυτά τα ερωτήματα. Πολύ περισσότερο όταν μια συναυλία συγκέντρωσε πάνω από 50.000 ανθρώπους όλων των ηλικιών, όταν σ΄αυτή έδωσαν το παρόν σειρά αγαπητών και καταξιωμένων καλλιτεχνών και από μόνη της δεν χρειάζεται υπερασπιστές. Όπως δεν χρειάζεται ο Διονύσης Σαββόπουλος . Πολύ περσσότερο όταν για αυτή την συναυλία γράφτηκαν χιλιάδες σχόλια αγάπης, νοσταλγίας που δημιουργούν την αίσθηση ότι ουσιαστικά σαν να ήταν η αρχή ενός νέου πολιτισμικού ρεύματος συνεύρεσης ανθρώπων με διαφορετικά πιστεύω, στην βάση μιας θετικής ενέργειας και όχι του μίσους, της έντεχνης οργής, των ψεμάτων , της πλιατσικολογίας της ελπίδας όπως η παρέα του κ. Καρανίκα. Πολύ περισσότερο δε, που με την συναυλία αυτή συγκεντρώθηκαν τεράστιες ποσότητες τροφίμων για να ανακουφήσουν τον πόνο χιλιάδων συμπολιτών μας που πεινάνε και επί πρώτης φοράς αριστεροακροδεξιάς.

Και πάλι όμως τα ερωτήματα συνεχίζουν. Τι ήταν αυτό που ενόχλησε τον Καρανίκα, ώστε να τον κάνει να αισθανθεί την ανάγκη να χαρακτηρίσει τον Σαββόπουλο «αμοράλ κλέφτη τραγουδιών» δείχνοντας τόση αμετροέπεια, τόσο θράσος; Τι ήταν αυτό που έκανε « πιστούς στο σύστημα» ( ευτυχώς πολύ πολύ λιγότερος από το 2012 η το 2013 αφού ο ΣΥΡΙΖΑ αποσυντίθεται) να αισθανθούν την ανάγκη να αναρτήσουν κείμενα ντροπής ;

Να είναι άραγε οι ενοχές που αυτοί βέροι αριστεροί και ανατροπείς δέχτηκαν αδιαμαρτύρητα να « γράφει » το βιβλίο των Θρησκευτκών η Ιερά Σύνοδος και να αφαιρεί την « Συννεφούλα» του Νιόνιου χωρίς οι λάτρεις της Βενεζουέλας και της Σοβιετίας να ψελίσουν κάτι; Ίσως , αλλά δεν είναι αρκετή απάντηση.

Νομίζω ότι είναι έκφραση κυρίως φόβου. Φόβου γιατί αυτό το φαινόμενο της συναυλίας δεν είναι ελέγξιμο από αυτούς. Γιατί η αγάπη, η σύνθεση, η ευγένεια και η αστική ευπρέπεια τους είναι ξένες έννοιες αφού αυτοί αρέσκονται στις θεωρίες συνωμοσίας, στην βία, την ένταση και τις ύβρεις, στην εμφυλιοπολεμική ανάγνωση και στις διχαστικές λογικές. Φόβου γιατί στην συναυλία έδωσαν το παρόν καλλιτέχνες που έτρεχαν στις συναυλίες των « αγανακτισμένων» και τώρα τρέχουν ποιος θα αποστασιοποηθεί πρώτος.Φόβου γιατί όσοι πήγαν ,όσοι παρακολούθησαν η και όσοι πληροφορήθηκαν το τι έγινε στο Καλλιμάρμαρο δεν χωράνε σε καλούπια ξεπεσμένων καθοδηγητών της παλιάς εποχής οι οποίοι δεν έχουν αφήσει και τίποτα όρθιο από αυτά που υποτίθεται πως πίστευαν .Φόβου γιατί φάνηκε ότι δεν χρειάζονται και πολλά λόγια για να καταλάβει κανείς, ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να προχωρήσει μπροστά χωρίς αυτούς αφήνοντάς τους στα στερεότυπα που τους κατέτασσαν προ κρίσης σε ένα πολιτικό περιθώριο. Φόβου γιατί ίσως να ενόχλησε ότι την πρωτοβουλία την πήραν ο τόσο μισητός τους ΣΚΑΙ και η πρωτοβουλία «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ».

Τον βλέπουμε αυτόν τον φόβο. Θα τον δούμε και προχωρώντας προς τις εκλογές και γι αυτό άλλωστε τα εναπμείνατα θλιβερά τρολ ξεθάβονται, την ιδια ώρα που Πολάκηδες διδάσκουν την πολτική αλητεία και υβεολογία ως ιδεολογία. Τον βλέπουμε όταν στοχοποιούν ανθρώπους, όταν υπονομεύουν την Δικαιοσύνη, όταν προσπαθούν να ελέγξουν τα ΜΜΕ.

Φτάνουν όμως στο τέλος και μαζί με την κατάρρευση όσων έλεγαν, μαζί με όσα αρνητικά έφεραν στην χώρα, θα αφήσουν και δύο ακόμα αποτελέσματα που θα τους ακολουθούν. Το ένα είναι ότι κατέστησαν δυστυχώς την Αριστερά βρώμικη λέξη (Μιχάλης Μπλέτσας).Το άλλο είναι ότι θα ταλαιπωρηθούν οι ίδιοι να κάνουν αποτοξίνωση, αφού όταν συνεταιρίζεσαι με την ακροδεξιά , τελικά της μοιάζεις.

Υ.Γ.
Για να φανταστείτε να ζούσε ο Λεωνίδας Κύρκος. Νομίζω θα πήγαινε στην συναυλία και κάποια στιγμή θα σηκωνόταν και θα έπαιζε με την φυσαρμόνικα θα συνόδευε τον Νιόνιο , θα ένωνε όλο τον κόσμο και θα έλεγε στους τυχόν Καρανίκες : Είστε ηλίθιοι ! Κρίμα. Η έννοια της ανανεωτικής Αριστεράς που δίδαξε φιλοευρωπαισμό, αγάπη για την Δημοκρατία, πολιτικό πολιτισμό χρησιμοποιείται ως προκάλυμα λαικισμού, μίσους , κομπλεξισμού, ψεμάτων.

eep logo