Κώστας Κατσαφάδος : Οι λέξεις –κλειδιά είναι «σεβασμός και αγάπη»! (βίντεο)


Υποδεχθήκαμε στο ατμοσφαιρικό Φουαγιέ – Καφέ – Μπιστρό του εμβληματικού Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά τον υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής, Κώστα Κατσαφάδο. Ήταν η δεύτερη συνέντευξη της σειράς «Στο δρόμο προς τις κάλπες» που διενεργούν από κοινού η εφημερίδα «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ» και το Portnet και ο Απόστολος Καραμπερόπουλος, εκδότης της εφημερίδας ζήτησε από τον πολιτικό συντάκτη Νότη Ανανιάδη να συνομιλήσουν με τον πρώτο βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ εκλογική περιφέρεια Πειραιά και Νήσων.

Στα 43 του ο Κώστας Κατσαφάδος έχει προλάβει να βρίσκεται στα εκλογικά έδρανα ήδη 11 χρόνια (!), από το 2012 όταν εκλέχθηκε για πρώτη φορά, ενώ από τις εκλογικές αναμετρήσεις του 2015 είναι σταθερά πρώτος στο ψηφοδέλτιο του κόμματος του!

Όταν τον ρωτάμε ποιο είναι το κέρδος από αυτήν την διαδρομή απαντάει, χωρίς δισταγμό η «φιλία και οι ανθρώπινες σχέσεις» από τους πολίτες, προσθέτοντας ότι θέλει να τον θυμούνται ως έναν πολιτικό που προσέγγιζε τους απλούς ανθρώπους με «σεβασμό και αγάπη». Εξηγεί δε ότι ως αρχή του έχει να θυμάται ο ίδιος κάθε φορά ότι «έχει κάνει λιγότερα από αυτά που μπορούσε» για τους πολίτες.

Μπαίνοντας στο «κυρίως μενού» της συνέντευξης και τα θέματα των αρμοδιοτήτων του, ο Κώστας Κατσαφάδος υποστηρίζει ότι οι σχέσεις του υπουργείου με την Cosco – τους «κινέζους» στηρίζονται στη λειτουργία ενός καθαρού πλαισίου διαλόγου. «Προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας», προσθέτει χαρακτηριστικά. Και αναφέρει, ως παράδειγμα, ένα έργο ανταποδοτικού χαρακτήρα, που είναι η δημιουργία ενός πάρκου 85 στρεμμάτων στο «Παλατάκι», στο Χατζηκυριάκειο, που θα κατασκευαστεί από την ΟΛΠ Α.Ε και θα είναι ανοιχτό στους πολίτες, ενώ θα περιέχει σύγχρονη παιδική χαρά και θέσεις πάρκινγκ. Και ενώ για την δημιουργία αυτού του πάρκου συναινεί κι ο δήμαρχος Πειραιά, υπάρχουν οι μελέτες και φυσικά τα χρήματα, δεν έχει δημιουργηθεί λόγω γραφειοκρατικών καθυστερήσεων, κυρίως από την πλευρά του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου!

Η συζήτηση έρχεται στην Ακτοπλοΐα και ιδίως τον Σαρωνικό, με την επισήμανση ότι τα νησιά πέρα από την Αίγινα έχουν γίνει προορισμοί σχεδόν «άγονης γραμμής». Δεν αρνείται την ύπαρξη του προβλήματος, αν και υπάρχει η δυνατότητα προσέγγισής τους και από την στεριά, αλλά επισημαίνει ότι κύριος στόχος είναι η ανανέωση του στόλου του Σαρωνικού, που έχει ήδη ξεκινήσει. Κι αυτό, κόντρα στην πολυνομία και τον αναχρονισμό – «μέχρι κι ένα αρχαίο Βασιλικό Διάταγμα» δημιουργεί γραφειοκρατικά προβλήματα. Στόχος είναι πάντως να έχει ο Σαρωνικός το καλοκαίρι πολύ περισσότερα δρομολόγια – «ποιοτικά δρομολόγια», όπως τονίζει ο Κ. Κατσαφάδος. Ενώ παράλληλα, προσθέτει ότι έχουν ασκηθεί πιέσεις στον ΣΕΕΝ για όσο το δυνατόν μικρότερες αυξήσεις των εισιτηρίων.

Κάποια στιγμή επιχειρούμε να τον «στριμώξουμε» με μια σχεδόν προβοκατόρικη ερώτηση που αφορά τις σχέσεις του με τον δήμαρχο Γιάννη Μώραλη, ο οποίος νίκησε στις δημοτικές εκλογές του 2014 τον πεθερό του Βασίλη Μιχαλολιάκο. Ο Κ. Κατσαφάδος εξηγεί ότι έχει καλή σχέση με τον Γ. Μώραλη ήδη από το 2014, κάτι που άλλωστε είναι και θεσμική του υποχρέωση. Υποστηρίζει ότι ο Γ. Μώραλης έχει να επιδείξει ένα σημαντικό έργο, που το χαρακτηρίζει ο ρεαλισμός και καταλήγει ότι στην Ελλάδα «πρέπει επιτέλους να μπορούμε να καθόμαστε όλοι γύρω από ένα τραπέζι και να συνεννοούμαστε».

Στο τέλος η συζήτηση φτάνει στην κεντρική πολιτική. Ο Κώστας Κατσαφάδος, περιγράφει τις εξωγενείς κρίσεις που αντιμετώπισε ήδη από το 2019 η κυβέρνηση – μεταναστευτικό, πανδημία, ελληνοτουρκικά και πόλεμος στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα την ενεργειακή και οικονομική κρίση. Και υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση στάθηκε με επιτυχία απέναντι σε όλα αυτά, με αποτέλεσμα τώρα, λίγο πριν τις κάλπες, να είναι «αδιαμφισβήτητη η πολιτική κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη»!