Οι ΗΠΑ με τον προστατευτισμό τους απέναντι στην Κίνα των ανοικτών αγορών
Σύμφωνα με ορισμένους μελετητές, διανύουμε περίοδο όπου η παγκοσμιοποίηση βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα εμφανίζονται ως δύο αντιθετικοί πόλοι. Ενώ οι ΗΠΑ κλείνουν τα σύνορά τους με προστατευτισμό και δασμούς, η Κίνα ανοίγει τις αγορές της και επεκτείνει την επιρροή της σε όλο τον κόσμο.
Αυτή η διαφορά στις στρατηγικές τους δεν είναι απλώς μια οικονομική αντιπαράθεση, αλλά αντανακλά μια βαθύτερη μετατόπιση στις παγκόσμιες δυνάμεις και βεβαίως στα πολιτισμικά πρότυπα. Παρήλθε ανεπιστρεπτί η περίοδος που αναρωτιόμασταν αν το παγκόσμιο σύστημα είναι μονοπολικό ή πολυπολικό. Προφανώς είναι το δεύτερο.
Η Κίνα: Ο νέος παγκόσμιος παίκτης
Η Κίνα δεν είναι μόνο μια οικονομική υπερδύναμη, αλλά και μια πολιτισμική δύναμη με ιστορία 5.000 ετών. Αυτό το πολιτισμικό βάθος αποτελεί τη βάση της στρατηγικής της, που συνδυάζει την οικονομική ανάπτυξη με την πολιτισμική επιρροή. Η Κίνα έχει γίνει ο κύριος παράγοντας της σύγχρονης παγκοσμιοποίησης. Ενώ οι ΗΠΑ εστιάζουν στον προστατευτισμό και την απομόνωση, η Κίνα επεκτείνει τις εμπορικές της σχέσεις, ιδιαίτερα με τις χώρες του παγκόσμιου Νότου. Από τον Δεκέμβριο του 2024, η Κίνα έχει καταργήσει όλους τους δασμούς για αγαθά που προέρχονται από τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες. Αναδεικνύεται και έτσι ο ιδιαίτερος ρόλος της στην παγκόσμια οικονομία. Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Χουάνγκ έχει περιγράψει τη χώρα του ως επιταχυντή της οικονομικής ανάπτυξης, κάτι που φαίνεται και από το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας, που φτάνει σχεδόν το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.
Η Κίνα δεν περιορίζεται μόνο στο εμπόριο. Μέσω της Πρωτοβουλίας Belt and Road, χρηματοδοτεί υποδομές σε περίπου 150 χώρες, δημιουργώντας ένα δίκτυο που την καθιστά το κέντρο του εμπορίου. Παράλληλα, οι κινεζικές εταιρείες επενδύουν διεθνώς, αποφεύγοντας τους αμερικανικούς δασμούς και διαφοροποιώντας τις αγορές τους. Η Κίνα αντιπροσωπεύει ήδη το 35% της παγκόσμιας μεταποίησης, και οι προβλέψεις των Ηνωμένων Εθνών υποδεικνύουν ότι αυτό το ποσοστό θα φτάσει το 45% μέχρι το 2030.
Η τεχνολογική ανάδειξη της Κίνας
Η Κίνα δεν είναι απλώς μια γιγαντιαία βιομηχανική δύναμη. Είναι και ένας παγκόσμιος ηγέτης στην τεχνολογική καινοτομία, που βασίζεται στον πολιτισμικό της πλούτο. Η πρόσφατη εμφάνιση της DeepSeek, μιας κινεζικής startup τεχνητής νοημοσύνης (AI), αποτελεί ένα παράδειγμα της δυναμικής της Κίνας στον τομέα της τεχνολογίας. Επιπλέον, η Κίνα ελέγχει παγκόσμιες βιομηχανικές αλυσίδες εφοδιασμού σε κρίσιμους τομείς. Ενισχύει και αναβαθμίζει διαρκώς το ανθρώπινο κεφάλαιο αφού “παράγει” περίπου το 65% των αποφοίτων STEM (ατόμων που εκπαιδεύονται στην επιστήμη, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά) παγκοσμίως. Ιδού τι σημαίνει πολιτισμικό βάθος.
Αξιοσημείωτο ότι μέχρι το 2030 η Κίνα θα έχει μια ομάδα 1,1 δισεκατομμυρίων ανθρώπων με ισχυρή καταναλωτική επάρκεια. Αυτό την καθιστά τη μεγαλύτερη καταναλωτική αγορά στον κόσμο. Αυτή η οικονομική δύναμη, σε συνδυασμό με την τεχνολογική της αριστεία, την απογειώνει μια αδιαμφισβήτητη παγκόσμια δύναμη.
Οι ΗΠΑ: Προστατευτισμός και οικονομική αστάθεια
Αντίθετα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιλέξει μια πορεία προστατευτισμού. Η κυβέρνηση Τραμπ επιβάλλει δασμούς σε μεγάλους εμπορικούς εταίρους, όπως τον Καναδά, το Μεξικό και την Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο την προστασία της εγχώριας βιομηχανίας. Ωστόσο, αυτή η στρατηγική φαίνεται να αποτυγχάνει να αναδημιουργήσει την αμερικανική βιομηχανική κυριαρχία που υπήρχε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η αμερικανική οικονομία αντιμετωπίζει ένα τεράστιο χρέος, τόσο σε εθνικό όσο και σε καταναλωτικό επίπεδο. Το εθνικό χρέος των ΗΠΑ ξεπερνά τα 36 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το καταναλωτικό χρέος έφτασε τα 17,5 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2024. Η θέση του αμερικανικού δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος επιτρέπει προς το παρόν στις ΗΠΑ να συσσωρεύουν χρέος, αλλά αυτή η στρατηγική έχει δημιουργήσει κοινωνική και οικονομική αστάθεια.
Η νέα εποχή
Ο κόσμος εισέρχεται σε μια νέα εποχή καινοτομιών, όπου η Κίνα και οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν δύο διαφορετικές οπτικές, δύο διαφορετικές στρατηγικές. Η Κίνα προωθεί την ανοιχτή οικονομία και την τεχνολογική καινοτομία, ενώ οι ΗΠΑ κλείνουν τα σύνορά τους και επιβάλλουν δασμούς. Για πολλές χώρες, η πρόκληση είναι να διαχειριστούν το οικονομικό και πολιτικό κόστος της ανάπτυξης σχέσεων με την Κίνα, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να αποφεύγουν την όποια οικονομική υπονόμευση μέσω κυρώσεων από τις ΗΠΑ.
Η κυριαρχία της Κίνας στη μεταποίηση και η τεχνολογική της ανάπτυξη την καθιστούν απαραίτητη για πολλές χώρες. Παρά τις προσπάθειες ορισμένων κρατών να μπλοκάρουν τις κινεζικές εισαγωγές, η πραγματικότητα είναι ότι η Κίνα έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας. Ο κόσμος βρίσκεται σε μια νέα εποχή, όπου η Κίνα και οι ΗΠΑ καθορίζουν τους κανόνες του παιχνιδιού, αλλά με εντελώς διαφορετικές στρατηγικές.
*από την neakriti.gr
Γνωρίζατε για το ερευνητικό σκάφος RV Flip που είναι το μόνο σκάφος στον κόσμο που μπορεί να μετατοπιστεί από οριζόντια σε κατακόρυφη θέση στη μέ