Μιλούν για “εξόντωσή” τους
Σήμα κινδύνου εκπέμπουν προς την κυβέρνηση οι αλιείς μετά τις πρόσφατες εξαγγελίες Μητσοτάκη για την απαγόρευση μηχανότρατων στα δύο νέα θαλάσσια πάρκα που θα γίνουν στο Αιγαίο, κάνοντας λόγο για «εξόντωση του επαγγέλματος».
Χθες, Δευτέρα 20 Μαΐου, εξαμελής επιτροπή αλιέων από Νέα Μηχανιώνα, Βόλο, Πειραιά, Πάτρα και Κυκλάδες συναντήθηκε με τον υπουργό Περιβάλλοντος Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρο Κελέτση για να εκφράσουν τις ενστάσεις τους, καθώς όπως αναφέρουν, τίθεται ζήτημα επιβίωσης. Εκπρόσωποι των αλιέων εξηγούν στο Thesstoday.gr πως εάν χαθούν οι μηχανότρατες από τα ελληνικά νερά, θα χαθεί και το φρέσκο ψάρι από το τραπέζι, «ανοίγοντας» το πεδίο για τα εισαγόμενα από Τουρκία.
Απαγόρευση στο 80% των υδάτων στις μηχανότρατες – «Πώς θα επιβιώσουμε χωρίς θάλασσα;»
Οι μηχανότρατες ήδη καλούνται να επιβιώσουν απορροφώντας απαγορεύσεις, με την απόφαση για τα θαλάσσια πάρκα να αποτελεί το «κερασάκι» στην τούρτα, όπως αναφέρει στο Thesstoday.gr ο ιδιοκτήτης μηχανότρατας Γιάννης Μαρίτσας από τη Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης και μέλος της εξαμελούς επιτροπής. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, έως το 2026 θα απαγορευτεί η αλιεία με μηχανότρατες στα εθνικά θαλάσσια πάρκα και έως το 2030 σε όλες τις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές.
«Από όλα τα αλιευτικά εργαλεία, εξαιρέθηκε μόνο η μηχανότρατα. Παράγουμε το μισό τζίρο από αλιευόμενα είδη σε μια σεζόν που διαρκεί μόλις επτάμισι μήνες και ήδη έχουμε αρκετές απαγορεύσεις. Το 57% των υδάτων αποτελούν ήδη απαγορευμένες περιοχές για εμάς και τώρα ανεβαίνουν στο 80%. Τα χωρικά μας ύδατα είναι έξι μίλια, αν ήταν 12 δε θα υπήρχε τόσο μεγάλο πρόβλημα αλλά είναι λίγη η θάλασσα που μας απομένει, πώς θα επιβιώσουμε; Ταϊζουμε με ψάρια όλη την Ελλάδα και πάλι δεν είναι αρκετά. Αν φύγουμε, πώς θα τρώει ψάρια ο κόσμος; Θα ανοίξει χώρος για τα εισαγόμενα από Τουρκία, τα οποία θα τα ψαρεύουν από εκεί που βγάζαμε εμείς τα δικά μας! Αυτό είναι ντροπή», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Οικονομική καταστροφή για 70.000 οικογένειες – Τα αιτήματα των αλιέων
Η συρρίκνωση των υδάτων για τις μηχανότρατες θα καταστρέψει οικονομικά τόσο τους ιδιοκτήτες τους χιλιάδες επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, αναφέρει ο κ. Μαρίτσας. «Είναι οικονομική καταστροφή για 70.000 οικογένειες που ζούνε από τις μηχανότρατες. Τα ναυπηγεία, οι εξεταστές, οι προμηθευτές μας, για όλους θα είναι ανεπανόρθωτη πληγή. Οι εξαγγελίες ήταν τόσο ξαφνικές που αυτή τη στιγμή έχει πέσει κατακόρυφα η αξία των σκαφών μας, που δουλεύουμε όλη μας τη ζωή για να ξεχρεώσουμε. Ζητήσαμε από τους αρμόδιους είτε να μην εφαρμοστεί η απαγόρευση, είτε μια γενναία αποζημίωση για να αποχωρήσουμε με αξιοπρέπεια». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αρμόδιοι δεσμεύτηκαν να εξετάσουν τα αιτήματά τους.
Περισσότερα τα τουρκικά αλιευτικά στο Αιγαίο – «Να μην λείψει η ελληνική σημαία από τις θάλασσές μας»
Ήδη όλο και λιγότερες μηχανότρατες βγαίνουν για δουλειά, με τα τουρκικά αλιευτικά να ειναι πολύ περισσότερα, όπως επισημαίνει στο Thesstoday.gr ο ιδιοκτήτης μηχανότρατας στη Νέα Μηχανιώνα και καπετάνιος Απόστολος Καρελάς. «Με τη νέα απαγόρευση για τις περιοχές natura, θα γίνουμε χώρα με θάλασσα που τρώει εισαγόμενο ψάρι, καθώς όλες οι περιοχές στα ελληνικά νερά είναι natura. Θα παραδώσουμε το “γραφείο” μας στους Τούρκους, θα ψαρεύουν στα διεθνή ύδατα και το πιο πιθανό είναι να ανθίσει και μια παράνομη πειρατική αλιεία. Ήδη, τα τουρκικά αλιευτικά είναι περισσότερα από τα δικά μας και δε θέλουμε να χαθεί η ελληνική σημαία απο το Αιγαίο. Τα 2/3 των μηχανότρατων μετά το Πάσχα σταμάτησαν να βγαίνουν για δουλειά, λόγω της ακρίβειας ειναι πιο συμφέρον να κάθονται στο λιμάνι. Όσο βγαίναμε στη θάλασσα, οι τιμές ήταν εξευτελιστικά φθηνές, αλλά μέχρι να φτάσουν στη λαϊκή η στο ράφι… ανεβαίνουν κατακόρυφα, έως και 30% πάνω», περιγράφει.
(thesstoday.gr)