Μια πρωτότυπη και πολύ ουσιαστική συζήτηση για την Ημέρα της Γυναίκας διοργάνωσε η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας, το απόγευμα της Δευτέρας στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας. Η πρωτοτυπία της, ήταν ένας συνδυασμός Θεωρίας και Πράξης στην θεματική προσέγγιση του γυναικείου ζητήματος, με την εισηγητική ομιλία να πλαισιώνεται από ομιλίες – παρεμβάσεις γυναικών από διαφορετικές επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες της Αίγινας, οι οποίες κατέθεσαν «ζωντανές» εμπειρίες από την οικογένεια, τη δουλειά, το γραφείο, το κατάστημα, το χωράφι, την Θάλασσα.
Την εκδήλωση προλόγισε και συντόνισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, δημοτικός σύμβουλος Νίκος Μαρίνος, ο οποίος μεταξύ άλλων, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην κοινωνική διάσταση του γυναικείου ζητήματος, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει την συμβολή όλων των μελών (και των αναπληρωματικών) της Επιτροπής στην συλλογική αναζήτηση και τον σχεδιασμό της δράσης της.
Στη συνέχεια, πήρε το λόγο εκ μέρους της Επιτροπής η κοινωνιολόγος Ντίνα Χατζίνα, η οποία ανέπτυξε διεξοδικά το γυναικείο ζήτημα στη σύγχρονη εποχή, με μια εμπεριστατωμένη ανάλυση και σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα στοιχεία Εθνικών και Διεθνών Οργανισμών, ενώ διακόπτοντας έδινε τον λόγο στις προσκεκλημένες γυναίκες για την δική τους παρέμβαση. Το SM κατέγραψε μια περιληπτική αναφορά για τις παρεμβάσεις των οκτώ ομιλητριών με τη σειρά που ακολούθησαν στο βήμα.
Σίλα Αλεξίου, Δημοτική Σύμβουλος, Δημοσιογράφος, Νομικός: Χαρακτήρισε «προσβλητική την ποσόστωση για τις γυναίκες» στις εκλογές. «Δεν είναι δυνατόν όσοι καταρτίζουν ψηφοδέλτια να βάζουν γυναίκες μόνο και μόνο για να έχουν γυναίκες», τόνισε με έμφαση, προτείνοντας την κατάργηση αυτής της νομοθετικής ρύθμισης που υποτιμά τις γυναίκες. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα προτερήματα των γυναικών, όπως και στις γυναίκες που αγωνίστηκαν στο παρελθόν για την κατάκτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων. «Να μην θυματοποιούν οι γυναίκες τους εαυτούς τους. Αν θέλουν μπορούν να αντιδράσουν στην κακοποίηση, καθώς σήμερα υπάρχουν δομές και φορείς υποστήριξης». Η γυναίκα μπορεί να τα καταφέρει στην πιο δύσκολη δουλειά, πρόσθεσε εκτιμώντας ότι υπολείπεται των ανδρών μόνο σε μυική δύναμη. Όσον αφορά τη δημοσιογραφία, αναγνώρισε ότι είναι ένα πολύ απαιτητικό επάγγελμα που δεν αφήνει πολύ χρόνο για την οικογένεια. «Ως δημοσιογράφος ποτέ δεν ένιωσα ρατσισμό ή έχθρα από άντρες συναδέλφους. Είναι πολύ ανταγωνιστικό επάγγελμα. Ανταγωνίζονται όλοι όλους, ανεξαρτήτως φύλου, με τις γυναίκες να συμπεριφέρονται πιο ανταγωνιστικά μεταξύ τους». Τονίζοντας ότι οι γυναίκες έχουν και κάποια κακά χαρακτηριστικά (πονηριά , κακία) σε αντίθεση με άνδρες που είναι πιο αυθόρμητοι και ντόμπροι. Και κατέληξε: « Με αυτοσεβασμό και αυτοεκτίμηση οι γυναίκες μπορούν να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες».
Κουκούλη Αικατερίνη, Επιχειρηματίας: Έκανε μια ιστορική αναφορά στους αγώνες των γυναικών, αλλά και στον διαχωρισμό γυναικείων και ανδρικών επαγγελμάτων. «Οι προκαταλήψεις κατά των γυναικών περνούν από γενιά σε γενιά», τόνισε φέρνοντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι πολλοί εργοδότες αποφεύγουν να προσλάβουν γυναίκες, μήπως ζητήσουν άδεια μητρότητας.
Αντωνία Ασπράκη, Αγρότισσα: «Οι αγρότισσες περνούν απαρατήρητες και δεν επιβραβεύονται για τη δουλειά τους. Οι αγρότισσες των τοπικών κοινωνιών αποτελούν την ραχοκοκαλιά για αυτές τις κοινωνίες γιατί αντιμετωπίζουν ισάξια κάθε δυσκολία ενώ ταυτόχρονα έχουν οικογενειακά καθήκοντα. Μαθαίνουν στα παιδιά τους την αγάπη για τη φύση και τις απαιτήσεις του επαγγέλματος»,τόνισε.’
Αγγελική Ναρλή, επαγγελματίας ψαράς : Για ένα επάγγελμα μάλλον ανδρικό, όπου κατάφερε να αναγνωριστεί και να κατακτήσει τον σεβασμό των ανδρών συναδέλφων της οι οποίοι την αποκαλούσαν καπετάνισσα. Τόνισε ότι παλαιότερα οι γυναίκες ψαράδες ήταν πολύ λίγες οι περισσότερες μπάλωναν δίχτυα και βοηθούσαν τους συζύγους τους. Αναφέρθηκε στις προκαταλήψεις του επαγγέλματος εναντίον των γυναικών. Επισήμανε ότι γυναίκες ξεκίνησαν τον αλιευτικό τουρισμό όπου είδαν σε αυτόν ένα επιπλέον εισόδημα για την οικογένεια τους.
Κατερίνα Παπαμιχαήλ, Δασονόμος Αίγινας, Δασοπόνος : Η ομιλήτρια αναφέρθηκε περισσότερο στην προσωπική της καριέρα. Τις δυσκολίες που είχε ως φοιτήτρια και μητέρα, αργότερα ως μητέρα μαθήτριας και γενικότερα δυσκολίες που αντιμετώπισε στο επάγγελμα της, με τη στήριξη πάντα του συζύγου.
Μαριλένα Μαργαρώνη, Νοσηλεύτρια Εντατικής, Πολύτεκνη : Μια νέα πολύτεκνη μητέρα η οποία έκανε αναφορά στις αξίες που μεταφέρουν οι πολύτεκνοι γονείς στα παιδιά τους.
Εβίτα Θωμά, Οδοντίατρος : Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η πίεση που ασκείται στις γυναίκες να φροντίζουν το σπίτι και να δουλεύουν ταυτόχρονα προκαλεί πολλές φορές ακόμη και προβλήματα υγείας, που συνήθως παρουσιάζονται ως αυτοάνοσα.
Όλγα Πετρίτη, Αντιδήμαρχος και Κοινωνικής Πολιτικής, Επιχειρηματίας : Μίλησε για την ενασχόλησή της με τα κοινά, εκφράζοντας την πεποίθηση της ότι μια γυναίκα μπορεί να τα καταφέρει. Σήμερα μάλιστα που οι άνδρες έχουν αρχίσει να κάνουν κάποιες από τις δουλείες του σπιτιού προκειμένου να ξελαφρώσουν τις συζύγους.
Στην εκδήλωση, παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Φίλιππος Τζίτζης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Αντώνης Ντελής και Γιάννης Σφήκας, εκπρόσωποι συλλόγων του νησιού και μια γεμάτη αίθουσα από κόσμο που παρακολούθησε με ενδιαφέρον.
saronicmagazine.gr