Portnet – Ειδήσεις Πειραιά
Ναυτιλία

Αγοραπωλησίες πλοίων: Οι Έλληνες πλοιοκτήτες, οδηγός της αγοράς

Το πρώτο τρίμηνο του 2026 αναδείχθηκε σε μία από τις πλέον δραστήριες περιόδους των τελευταίων ετών για τις αγοραπωλησίες πλοίων, καταγράφοντας 351 συναλλαγές στη χύδην ναυτιλία, συνολικής αξίας 11,5 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με πρόσφατο report της xclusiv, η έντονη αυτή δραστηριότητα εκδηλώθηκε επιθετικά ήδη από τον Ιανουάριο, ο οποίος απορρόφησε το 40% του όγκου των συναλλαγών, καθώς το τεταμένο γεωπολιτικό σκηνικό ώθησε τους επενδυτές σε άμεσες στρατηγικές κινήσεις.

Αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής της δευτερογενούς αγοράς ήταν τα δεξαμενόπλοια, καθώς για 164 συναλλαγές καταβλήθηκαν $7,8 δισ. Στον συγκεκριμένο τομέα, οι Έλληνες πλοιοκτήτες ηγήθηκαν των πωλήσεων σε όλα τα μεγέθη, κλείνοντας 32 συμφωνίες και αφήνοντας πίσω τη Σιγκαπούρη και τις Βερμούδες.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν τα VLCCs, όπου 52 μονάδες άλλαξαν χέρια, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στα $81 εκατ. Η ηλικιακή υπεραξία για τα σύγχρονα πλοία ήταν αξιοσημείωτη, με τις μονάδες κατασκευής 2021-2022 να κυμαίνονται μεταξύ $125 εκατ. και $130 εκατ., ενώ ένα εμβληματικό πακέτο οκτώ πλοίων ναυπηγήσεως 2016 συμφωνήθηκε στα $104,2 εκατ. ανά μονάδα. Σε ό,τι αφορά τα μεγαλύτερα σε ηλικία πλοία, (ναυπηγήσεως 2007-2010) οι τιμές κυμάνθηκαν μεταξύ $51-70 εκατ. Αντίστοιχα, τα Suezmaxes κατέγραψαν 19 συμφωνίες με μέση τιμή τα $63,2 εκατ., με τις μεταπωλήσεις νεότευκτων ελληνικών συμφερόντων να αγγίζουν τα $100 εκατ. και τον «σκιώδη στόλο» να απορροφά παλαιότερες μονάδες τα οποία ναυπηγήθηκαν μεταξύ 2005-2006 σε τιμές από $25 εκατ. έως $40 εκατ. Στην κατηγορία Aframax/LR2 πραγματοποιήθηκαν 18 συναλλαγές, η μέση τιμή των οποίων ανήλθε στα $49,2 εκατ., ενώ στα 38 MR2 που πωλήθηκαν παρατηρήθηκε εντυπωσιακή άνοδος των αποτιμήσεων, από τα $19,1 εκατ. τον Ιανουάριο στα $30,3 εκατ. τον Μάρτιο.

Στα bulk carriers, ο όγκος συναλλαγών ανήλθε σε 187 αξίας $3,7 δισ. , με τον Μάρτιο να αναδεικνύεται στον πλέον δυναμικό μήνα, με 71 συμφωνίες αξίας $1,39 δισ. Τα Handysizes παρουσίασαν τον υψηλότερο όγκο με 40 πωλήσεις και μέση τιμή τα $14,2 εκατ., ενώ στα 39 Supramaxes η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα $12,4 εκατ., με τους Έλληνες πλοιοκτήτες να παραχωρούν τονάζ μέσης ηλικίας 17 ετών. Η επενδυτική στόχευση σε σύγχρονες μονάδες υψηλής ενεργειακής απόδοσης αποτυπώθηκε στα 27 Ultramaxes, τα οποία με μέση ηλικία μόλις τα 5,9 έτη εξασφάλισαν μέση τιμή $29,3 εκατ. Στα Kamsarmaxes, οι 28 συναλλαγές έκλεισαν με μέση αξία $21,2 εκατ., ενώ στα 19 Capesizes με μέση ηλικία τα 17 έτη η μέση τιμή περιορίστηκε στα $28,7 εκατ., λόγω της επιφυλακτικότητας που προκαλεί η αστάθεια των ναύλων.

Τέλος, το χάσμα στις αποτιμήσεις λόγω ηλικίας έγινε εμφανές στα τέσσερα Newcastlemaxes του τριμήνου, όπου ένα πλοίο του 2006 πωλήθηκε έναντι $26 εκατ. σε αντίθεση με τα $76,3 εκατ. που κατέβαλε αγοραστής για μονάδα του 2021. Οι Έλληνες πλοιοκτήτες επιβεβαίωσαν τον ρόλο τους ως ο κύριος πυλώνας ρευστότητας της αγοράς, ολοκληρώνοντας 44 πωλήσεις και στον κλάδο του ξηρού φορτίου.

Πηγή: xclusiv