Είναι γνωστό ότι η κριτική που ασκεί η Αριστερά, αν δεν είναι πομπώδης για την ανατροπή ή για να τα πάρουμε από τους πλούσιους και να τα δώσουμε στους φτωχούς (πρόταση που την αναβιώνει ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος εισηγείται να φορολογηθούν εκτάκτως οι τράπεζες), είναι κυρίως ηθικολογική. Τύπου: εμείς που είμαστε ηθικοί κρίνουμε όλους εσάς για τις ηθικές παρεκτροπές σας. Η ίδια ηθικολογία επιστρατεύεται σήμερα, ως απάντηση στη διάλυση και, κυρίως στη φυγή βουλευτών από τον ΣΥΡΙΖΑ, με προορισμό όπως όλα δείχνουν το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη.
Ο τελευταίος που υπέστη αυτό το κύμα ηθικολογικής έχθρας είναι ο ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, που χθες κατέθεσε δήλωση ανεξαρτητοποίησης στο προεδρείο της Βουλής. Ο ναύαρχος, που στο παρελθόν θεωρήθηκε πιστός στον Αλέξη Τσίπρα, είχε υποδεχτεί με μεγάλη ζέση τον Κασσελάκη στο κόμμα, εκτέθηκε μάλιστα πηγαίνοντάς τον κρουαζιέρα στη Μακρόνησο ενώ τον συνόδευσε και στη μεγάλη περιοδεία του, φουλ σεζόν, στα νησιά του Αιγαίου – σε όσα κατάφεραν να προσεγγίσουν λόγω των μποφόρ.
Άμα είσαι ναυτικός πας με εκείνον που έχεις θαλασσοπνιγεί. Αυτό το απλό θαλασσινό θεώρημα δεν το έλαβαν υπόψη οι συριζαίοι που την έπεσαν άγρια τον ναύαρχο, αποκαλώντας τον αποστάτη, θυμίζοντας μάλιστα και την παλαιότερη απόπειρα αποστασίας του, όταν επρόκειτο να πάει υπουργός Πολιτικής Προστασίας στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, που ναυάγησε – και επειδή τότε ήταν στο περιβάλλον του Τσίπρα δεν είχε συνέπειες.
Οι επιθέσεις εναντίον του ήταν πολλές για μια πράξη που δεν έχει ηθικό βάρος: χθες ήταν με τον ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα δεν είναι. Βεβαίως, ο πάντα πιστός στον Τσίπρα Μέγας Δάσκαλος της Δημοσιογραφίας το όνομα του οποίου ου λήψει επί ματαίω τον αποκάλεσε ειρωνικά ναυαρχούκο, ανοίγοντας το κεφάλαιο του γνωστού αριστερού υβρεολογίου που απευθύνεται σε πρόβατα τα οποία άλλαξαν στάβλο. Και η ανακοίνωση του κόμματος δεν έκανε λόγο απλώς για αποστασία αλλά για ντροπιαστική αποστασία. «Από εδώ και πέρα θα φέρει το στίγμα της αποστασίας, της καταπάτησης και προσβολής της λαϊκής ετυμηγορίας και βούλησης, καθώς και της εξυπηρέτησης των επιδιώξεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη και της διαπλοκής, που ανησυχούν ιδιαίτερα από την επανεκκίνηση και ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» λέει η σχετική ανακοίνωση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον βουλευτή ότι «προσβάλλει την επιλογή των μελών» του κόμματος και του ζητάει «να παραδώσει την έδρα που δεν του ανήκει» ειδικά επειδή ήταν υποψήφιος Επικρατείας. Ειλικρινά, δεν κατανοώ γιατί να την παραδώσει. Ακόμα και το επιχείρημα ότι είχε τοποθετηθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας δεν ευσταθεί, επειδή ο βουλευτής δεν αποχώρησε καλά καθούμενα, αλλά έπειτα από διαλυτικές τάσεις στο κόμμα – και έπειτα από ένα ιδιόρρυθμο συνέδριο, που κατηγορήθηκε ότι με μεθοδεύσεις αποκλείστηκαν οι εκλεγμένοι σύνεδροι του Κασσελάκη. Για να μην αντιπαραθέτει ο ναύαρχος Αποστολάκης τέτοια επιχειρήματα, μάλλον θα βαριέται. Δεν τον αδικώ.
Η ηθικολογία δεν είναι σπουδαίο επιχείρημα, άσε που μπορεί να γυρίσει πάντα εναντίον σου. Υπενθυμίζω ότι τον Μάιο του 2019, είχε προσχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ από το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ανταμείφθηκε μάλιστα γι’ αυτό με το υπουργείο Τουρισμού για λίγες εβδομάδες. Τότε κανένας στον ΣΥΡΙΖΑ δεν ενοχλήθηκε, ήταν καβάλα στ’ άλογα και κατηγορούσαν τις δημοσκοπήσεις που τους έδειχναν να αποχωρούν από την κυβέρνηση.
Σήμερα, ελπίζω τουλάχιστον ο Θεοχαρόπουλος να μην κατηγορήσει ως αποστάτες και προδότες όσους την κάνουν με μικρά πηδηματάκια – ή και με μεγάλα άλματα.
*από tanea.gr