Αόρατοι Άνθρωποι: Μαθήματα ζωής από τον άστεγο Μιχάλη Σαμόλη

Ένα βιβλίο της Τόνιας Τσακίρη

Σε μια κατάμεστη αίθουσα με πλήθος καλεσμένων από τον πολιτικό, καλλιτεχνικό και δημοσιογραφικό χώρο πραγματοποιήθηκε σχετικά πρόσφατα η παρουσίαση του βιβλίου «Αόρατοι Άνθρωποι: Μαθήματα ζωής από τον άστεγο Μιχάλη Σαμόλη» της Τόνιας Τσακίρη, από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος στο café του Public Συντάγματος.

Για το βιβλίο μίλησαν οι: Κώστας Μπακογιάννης (πρώην Δήμαρχος Αθηνών), η Κατερίνα Γκαγκάκη (επικοινωνιολόγος και πρώην Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνίας των Πολιτών), ο Δημήτρης Τσέλιος (Life & Business coach και συγγραφέας), ο Μιχάλης Σαμόλης, η συγγραφέας Τόνια Τσακίρη, ενώ τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος, μεταφράστρια και ποιήτρια Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη.

Ο κ. Κώστας Μπακογιάννης αναφέρθηκε στη γνωριμία του με τον άστεγο Μιχάλη Σαμόλη, τη συγκλονιστική ζωή του οποίου πραγματεύεται το βιβλίο, κατά τη διάρκεια της θητείας του στην δημαρχεία Αθηνών, η οποία έχει καταλήξει σε φιλία. Σήμερα ο Μιχάλης Σαμόλης κατοικεί στον αναβαθμισμένο ξενώνα αστέγων του Δήμου Αθηναίων (Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων που ανήκει στον ΚΥΑΔΑ). Αναφορά έκανε και στη δημιουργία του μοναδικού ξενώνα αστέγων για χρήστες ναρκωτικών ουσιών το 2020, ενώ τόνισε ότι το θέμα της αστεγίας μπορεί να αντιμετωπιστεί βέβαια, με ολιστική προσέγγιση που να αφορά διαρκή ψυχολογική υποστήριξη, εύρεση εργασίας και επιδότηση στέγασης για τους άστεγους, τους οποίους η κοινωνία πρέπει να τους αντιμετωπίζει ως ανθρώπους και όχι απλά ως νούμερα.

Η κα Κατερίνα Γκαγκάκη επεσήμανε ότι το βιβλίο στοχεύει να αλλάξει τα στερεότυπα της κοινωνίας και να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο να βλέπει τους αόρατους ανθρώπους με άλλο μάτι.Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Μπορεί ένας άστεγος να είναι ευτυχισμένος; Ναι απαντά ο Μιχάλης Σαμόλης, ένας άνθρωπος της διπλανής πόρτας, που ένα πρωί την εποχή της κρίσης έβαλε όλη τη ζωή του σε μια βαλίτσα, βρέθηκε στον δρόμο, αλλά βρήκε τη δύναμη να σταθεί στα πόδια του. Σκοπός της ζωής του πλέον είναι να βοηθάει τους ανθρώπους να ξεπεράσουν τις δυσκολίες τους, να πετύχουν ότι επιθυμούν και να βρουν τη δική τους αποστολή.
Πρόκειται για το βιβλίο ενός ανθρώπου που κατρακύλησε χωρίς σταματημό, που γκρεμίστηκε μέχρι τα πέρατα της ανθρώπινης φαντασίας, μα ύστερα βρήκε το κουράγιο να πάρει ξανά τον δρόμο προς την επιφάνεια. Προκαλεί τον αναγνώστη να βιώσει τις προσωπικές, συναρπαστικές ιστορίες του, να διδαχθεί από τα μαθήματα ζωής του δρόμου και να βρει διέξοδο σε κάθε πρόβλημα. Αντέχετε;
Ο Μιχάλης Σαμόλης αφηγείται τη συγκλονιστική ιστορία του, η οποία αποτελεί πηγή έμπνευσης και παράδειγμα προς μίμηση για όλους, ενώ η δημοσιογράφος Τόνια Τσακίρη την καταγράφει. Αυτό που αποδεικνύεται περίτρανα στις σελίδες του βιβλίου είναι ότι ποτέ δεν είναι αργά να κάνεις μια νέα αρχή στη ζωή σου.
Σήμερα μένει σε ξενώνα αστέγων, είναι πωλητής του περιοδικού δρόμου «σχεδία» και οδηγός στις «Αόρατες Διαδρομές», ενώ το μότο ζωής του είναι ότι η ευτυχία βρίσκεται στα λίγα που είναι και τα σπουδαία και όχι στα πολλά. Παράλληλα, έχει δώσει συνεντεύξεις σε κανάλια της Αμερική, της Κίνα, του BBC, έχει εμφανιστεί σε θεατρικές παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου και της Λυρικής Σκηνής και τίποτα δεν τον σταματά.

Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Τόνια Τσακίρη μίλησε στο Portnet για το βιβλίο της

• Γιατί επιλέξατε να ασχοληθείτε με τους αστέγους και τη ζωή του Μιχάλη Σαμόλη;
«Η αστεγία και η ιστορία του βιβλίου ήταν αποτέλεσμα της γνωριμίας μου με τον Μιχάλη Σαμόλη, κατά τη διάρκεια των Αόρατων Διαδρομών, μιας ξενάγησης στη σκοτεινή πλευρά της Αθήνας, όπου ο Μιχάλης ήταν οδηγός. Παρακολούθησα την περιήγηση μαζί με τις κόρες μου καθώς ήθελα να τους δείξω ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο και να εκτιμήσουν αυτά που έχουν. Η προσωπική ιστορία που μας αφηγήθηκε ο Μιχάλης Σαμόλης μας εντυπωσίασε, αλλά η περιήγηση σε σοκάκια γεμάτα άστεγους, ναρκωτικά και σεξεργάτριες μας συγκλόνισαν. Μετά από καιρό ξανασυνάντησα τυχαία τον Μιχάλη, ο οποίος μένει στον ξενώνα αστέγων, στο φεστιβάλ βιβλίου στο Ζάππειο να πουλάει το περιοδικό δρόμου ‘Σχεδία’ και έτσι όπως ήμουν περιτριγυρισμένη από βιβλία, σκέφτηκα να γράψω την ιστορία της ζωής του.
Ο στόχος μου είναι η ιστορία του να εμπνεύσει τους αναγνώστες και να τους δώσει δύναμη, αισιοδοξία και να βλέπουν τους αόρατους με άλλο μάτι.
Επιπλέον, ένιωσα την ανάγκη να προσφέρω, να βοηθήσω όσο μπορώ όχι μόνο τους άστεγους, αλλά γενικά τους αόρατους ανθρώπους, τους οποίους η κοινωνία προτιμά να αγνοεί και να αποστρέφει το βλέμμα. Να τους κάνω ορατούς».

• Ποια είναι τα βασικά στοιχεία που μπορεί να αποκομίσει κάποιος από το βιβλίο;
«Ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο και όμως τίποτα δεν είναι αδύνατο. Ο Μιχάλης ήταν ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας, την εποχή της κρίσης τα έχασε όλα και βρέθηκε στον δρόμο με μια βαλίτσα. Όποια δυσκολία και να σας έρθει, να μην παραιτηθείτε. Μπορείτε να τη ξεπεράσετε, αρκεί να βρείτε τη δύναμη μέσα σας και τον αληθινό σκοπό της ζωής σας, όπως ο Μιχάλης, που είναι να ενημερώνει τα παιδιά και όλους για τη σκοτεινή Αθήνα και πώς να αποφεύγουν αυτά τα μονοπάτια ή και αν παραστατήσουν να γνωρίζουν τις δομές και τις ΜΚΟ στις οποίες μπορεί να ζητήσουν βοήθεια. Επίσης, ένα από τα βασικά life moto του Μιχάλη που κυριαρχεί και στο βιβλίο είναι ότι ‘Η ευτυχία βρίσκεται στα μικρά πράγματα και όχι στα μεγάλα’, αφού ο ίδιος αν και άστεγος δηλώνει πλέον ότι είναι ευτυχισμένος».

• Πώς αντιμετωπίζει τους άστεγους η Πολιτεία;
«Γίνονται κάποιες προσπάθειες από την Πολιτεία προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής τους (όπως το Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων όπου μένουν, ο ξενώνας για άστεγους χρήστες ναρκωτικών, συσσίτια, ο Κόμβος που παρέχει τρόφιμα, ρούχα, φαρμακείο, πλυντήριο, κομμωτήριο για τους άπορους) αλλά αν δεν υπάρξει μια ολιστική προσέγγιση το θέμα δεν πρόκειται να λυθεί. Δεν πρέπει να γεμίσει η Αθήνα με άλλους ξενώνες, αλλά να δοθεί εργασία και επίδομα στέγασης, όπως στη Φιλανδία έτσι ώστε να ενταχθούν ξανά στην κοινωνία. Υπάρχει και στην Ελλάδα ένα παρόμοιο πρόγραμμα, αλλά δεν εφαρμόζεται σε μεγάλη κλίμακα. Ακόμη η ψυχολογική υποστήριξη που παρέχεται θα πρέπει να γίνεται με μεγαλύτερη συνέπεια».

 

 

Μια θάλασσα ελπίδες...
Κάποιος είχε έμπνευση στην Πειραϊκή..
Στάζει φως στη θάλασσα...
Πέφτει η νύχτα στο λιμάνι...
φωτο: Αλέξανδρος Πανίδης
Άνοιξη στο Τουρκολίμανο!
Κάθοδος στη θάλασσα..
Στα νερά του λιμανιού..
Παρά θιν αλός...
Ιστορίες στον ντόκο...
Ώρα να ανοίξουμε πανιά!
Συν-ομιλίες
φωτο: Αλέξανδρος Πανίδης
Θάλασσες...
Χταπόδια στην Πειραϊκή...
Γραμμές των οριζόντων!
Ούτε ο Σταυρός δεν μας προστατεύει...
Σταυρός, Μπαϊκούτσι, 28.03.2021
Αντανακλάσεις ...
Τα ρόδινα ακρογιάλια
Σύννεφα στα νερά της Αίγινας
Ανήσυχες νότες...
Αντανακλάσεις
φωτο: Δημήτρης Βρανάς
Ανθίζουν οι νύχτες...
Αλλοτινό...
Ο Μίτος του Λιμανιού..
Νύχτες στο λιμάνι...
Εορταστικό το μεγάλο λιμάνι!
Γλάροι στην κουπαστή
Το δέντρο που πληγώναμε..
Στην Πειραϊκή, είναι ακόμα καλοκαίρι...
Νύχτες στο Δημοτικό!
Πειραιάς αφ' υψηλού...
φωτο Lilian - Eva Mitrou
Νέες προοπτικές στο λιμάνι!
Ήλθε το Μετρό στον Πειραιά και το Δημοτικό...
Μετρό Πειραιά: «Πρεμιέρα» τη Δευτέρα!
Όταν ο πιλότος παλεύει με τα κύματα..
Προσεχώς, μετρό!
Η θάλασσα του Πειραιά..
Βάρκα, γιαλό...
Εκεί, στου λιμανιού την άκρη...
Ανατέλλει το <φεγγάρι του ελαφιού>...
Βόλτες στην Πειραϊκή...
Ο Λέων στο κέντρο του Πειραιά!
Στο μπλε του ουρανού...
Καλή Ανάσταση και για την Ουκρανία. (Με τον τρόπο του Βαν Γκονγκ)
Πουλιά της συννεφιάς
Κόκκινη ανατολή στην Φρεαττύδα...
Δρόμος του φεγγαριού
Τα ρόδινα ακρογιάλια
κάνει κρύο εκεί έξω...
Κακοκαιρία και κωπηλασία...
Απέραντος σεβασμός!!!
Χιονισμένο Δημοτικό! (φωτο Μαρία Βόντα)
Ακρόπολη χιονάτη!
Experience night..
Σούρουπο στο λιμάνι του Βολου
Γιορτινή και η Φρεαττύδα..
Στολισμένες οι γειτονιές...
Θυμωμένη η θάλασσα στο Νησάκι...
Η μαγεία των Χριστουγέννων!
Ο Πύργος στο μεγάλο λιμάνι έβαλε τα γιορτινά του!
Χρόνια πολλά στον Άγιο Νικόλαο των ναυτικών!
Νοτιάς...
Στολίδια της Πειραϊκής
Φρεαττύδα, βράδυ Νοέμβρη..
Στο πανηγύρι του Άγιου Νείλου..
Το τραμ της νύχτας...
Πύργος στην ομίχλη...
28η Οκτωβρίου 2021
Ιστιοπλοϊκά στην Καστέλλα
Φθινοπωριάζει...
Τα ρόδινα ακρογιάλια...
Ferrari στο Πασαλιμάνι!
Λιμάνι Πειραιά: Αποχαιρετισμός στον Μίκη...
Καλή επιτυχία!
Ηλιοβασιλέματα...
Ένα το χελιδόνι...
Και πάλι, μπράβο ρε παιδιά !!!
Ο Σταυρός της Πειραϊκής στις Ημέρες Θάλασσας 2021
Καβάλα στο δελφίνι...
Σκιές στα μάρμαρα του παρελθόντος
Υπερπανσέληνος!
φωτο: Αλέξανδρος Πανίδης
Ηλιοβασίλεμα της πυρκαγιάς
φωτο: Αλέξανδρος Πανίδης
Κάβος τη νύχτα
φωτο Αλέξανδρος Πανίδης
Ο Άγιος Νικόλαος στο Μπαϊκούτσι
Ναυτικός (φωτο Γιώργος Χριστάκης)
25η Μαρτίου 2021 - 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση
Αντανακλάσεις
φωτο Αλέξανδρος Πανίδης
Gone with the wind...
Εδώ καράβια χάνονται, βαρκούλες αρμενίζουν...(φωτο Γιώργος Χριστάκης)
Κρουαζιερόπλοια σε λιμάνι