Ποιος φοβάται τι;

kalpes

Σχόλιο του Νότη Ανανιάδη

Στη συζήτηση στη Βουλή για την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας σχεδόν κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ετοιμάζεται για διπλές, πρόωρες εκλογές. Προφανώς υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο κι ας το διαψεύδει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Είναι εύλογο ότι μια κυβέρνηση, που μάλιστα απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των πολιτών, όπως καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις – εκείνες ακριβώς που προέβλεπαν την επικράτηση της ΝΔ διαρκώς επί τρία έτη – θα θελήσει να πάει σε διπλές εκλογές για να «κάψει» την απλή αναλογική, την ώρα που είναι «καβάλα στ’ άλογο». Όταν δηλαδή ξέρει ότι θα κερδίσει τις εκλογές.

Το όποιο κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης, εν προκειμένω ο ΣΥΡΙΖΑ, οφείλει να είναι κόμμα εξουσίας. Να διεκδικήσει δηλαδή την κυβέρνηση. Ως εκ τούτου, έστω κι ένα «καλπονοθευτικό» εκλογικό σύστημα, θα έπρεπε να το υποστηρίξει, αφού έτσι θα ξανακέρδιζε την εξουσία. Άλλωστε μπόνους 50 εδρών πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ δυο φορές, με ποσοστό σημαντικά χαμηλότερο από αυτό με το οποίο έγινε κυβέρνηση η ΝΔ. Από την άποψη αυτή η επιμονή του στην απλή αναλογική είναι ακατανόητη. Αν ίσχυε εκλογικό σύστημα απλής αναλογικής, δεν θα είχε κυβερνήσει ποτέ.

Επιπλέον, η επιμονή αυτή, αλλά και η πρόσκληση σε προοδευτικές δυνάμεις που μετά τις επόμενες εκλογές θα μπορέσουν να συγκυβερνήσουν, είναι επίσης υποκριτική. Το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ, που ποτέ δεν κατέκτησε με το προηγούμενο «καλπονοθευτικό» σύστημα απόλυτη πλειοψηφία, προσέφυγε δις στην στήριξη των ΑΝΕΛ. Κι ας υπήρχε το ΠΑΣΟΚ (κι ας βρωμούσε) όπως προέτρεπε ο Νίκος Φίλης ή το «Ποτάμι»…

Pin It